Ανδρέας ΓιουρμετάκηςΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αμύνεσθαι περί …πάρτης!

  • ΜΙΑ κυβέρνηση που ειλικρινά θέλει να βάλει τέλος στις πολιτικές που οδήγησαν τη δημοκρατία στην απαξίωση και την οικονομία της χώρας στην καταστροφή, μπορεί να κάνει πολλά και μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση…Αρκεί να μη ξοδεύει τον χρόνο της σε καταγγελίες και μόνο…Το παράδειγμα της κυβέρνησης Μακρόν στη Γαλλία είναι ενδεικτικό, καθώς μετά το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο οι πολιτικοί της χώρας δεν θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους, συζύγους ή παιδιά, στα βουλευτικά τους γραφεία. Ο νόμος αυτός, ένας από τους πρώτους που θα εγκριθούν μετά την εκλογή τον Μάιο του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, θα αφορά υπουργούς και μέλη του κοινοβουλίου, ευθυγραμμίζοντας τη Γαλλία με χώρες όπως η Γερμανία. Τα βασικά άρθρα ψηφίστηκαν από τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης προχθές. Ο 39χρονος Μακρόν ως γνωστόν, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές υποσχόμενος να δώσει τέλος σε πρακτικές που θεωρήθηκαν ότι έπληξαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στους πολιτικούς και φροντίζει να υλοποιεί τις υποσχέσεις του χωρίς χρονοτριβή…Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου ένα στα έξι μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου έχει ένα μέλος της οικογένειάς του που λαμβάνει μισθό βοηθού!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τον αριθμό των ελλήνων βουλευτών και των ευρωβουλευτών που απασχολούν στο γραφείο τους μέλη των οικογενειών τους δεν παραθέτει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρ’ ότι θα συνιστούσε μια πολύ ενδιαφέρουσα για την κοινή γνώμη, έρευνα…Το αποφεύγει, ίσως όχι γιατί είναι κρατικό πρακτορείο, αλλά γιατί πέραν εκείνων που προσλαμβάνουν γιο, σύζυγο ή κόρη (ή και ολόκληρο το σόι τους, όπως ο υπ. Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής) οι «πατέντες» στην χώρα μας επιβεβαιώνουν μεν τον θρίαμβο του «ελληνικού δαιμονίου», πλην όμως δεν βοηθούν στην ανάδειξη του φαινομένου σ’ όλο του το μεγαλείο…

ΕΔΩ, ακόμη κι αυτοί που καταγγέλλουν το φαινόμενο έχουν φροντίσει να κρατήσουν τα προσχήματα, ώστε να μπορούν να είναι καταγγελτικοί ακόμη κι όταν τα καταγγελλόμενα αφορούν τους ίδιους! Οι μισοί και βάλε κρατικοί αξιωματούχοι π.χ. ανταλλάσουν συγγενείς, καθώς ιδιαίτερος του Χ είναι η μνηστή του Ψ και ιδιαιτέρα του Ψ η κόρη του Χ…Παραδείγματα χαρακτηριστικά, πολλά. Ιδού μερικά από τις δεκάδες που υπάρχουν: ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, είχε σύμβουλο στο υπουργείο του, τον αδερφό της Ρένας Δούρου, Π. Δούρο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τοποθέτησε στη θέση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης τη σύντροφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιφιγένεια Καμτσίδου. Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ευάγγελος Καλπαδάκης, είναι ανιψιός του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση. Και ο κατάλογος μακρύς!

ΑΚΟΜΗ πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «Χρυσής Αυγής» οι ευρωβουλευτές της οποίας εμπνεύστηκαν και εφάρμοσαν την «τριγωνική» σχέση, ώστε να μην μπορούν να τους αποκαλύψουν: Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Επιτήδειος προσέλαβε την κόρη του ευρωβουλευτή Λευτέρη Συναδινού, Θεοδότα. Όμως, για να μη γίνει εντελώς προκλητικό, συμφώνησαν, και την κόρη του κ. Επιτήδειου, Μάρθα, δεν την προσέλαβε ο κ. Συναδινός, αλλά ο τρίτος εκ των ευρωβουλευτών του κόμματος Λάμπρος Φουντούλης!
Ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, υπόδειγμα «πολιτικού εισαγγελέως» διόρισε το γιό του στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, στην οποία επέλεξε να ανήκει όταν ανεξαρτητοποιήθηκε. Επιστημονική συνεργάτιδά της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή στο γραφείο της στην Αθήνα, είναι η Μανταλένα Καϊλή, αδερφή της ευειδούς ευρωβουλευτού. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη δεν ακολούθησε το κακό παράδειγμα καθότι δεν πήρε δικούς της συγγενείς, αλλά (οποία σύμπτωση) συγγενείς άλλων πολιτικών: τον Γιώργο Μολυβιάτη, γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, και τον Μάκη Ζαγορίτη, γιο του παλιού γραμματέα της Ν.Δ.!!!

ΑΝ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήθελε πραγματικά να βάλει τέλος στις πολιτικές που μας έφτασαν ως εδώ, δεν χρειαζόταν να εξαγγείλει το τέλος της φιλελεύθερης Ευρώπης, αλλά να καταργήσει δια νόμου αυτές τις άθλιες και προκλητικές για τους πολίτες πρακτικές, όπως ο Μακρόν…Δεν ήρθε όμως γι’ αυτό…Ήρθε για να κάνει ό,τι κι οι προηγούμενοι, γι’ αυτό και κάθε φορά που εγείρεται ζήτημα νεποτισμού, διαφθοράς ή αδιαφάνειας, μας θυμίζει τι έκαναν οι προηγούμενοι…Λες και ο ελληνικός λαός τους ψήφισε για να συνεχίσουν το έργο των προηγούμενων…Το οποίο βεβαίως, θα συνεχίσουν οι διάδοχοί τους επικαλούμενοι τους σημερινούς και πάει λέγοντας…

Ανδρέας Γιουρμετάκης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις