ΛΑΡΙΣΑ

Απεργούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό – τουρισμό

Στο κάλεσμα του πανελλήνιου Συνδικάτου αναφέρονται τα εξής :

Στην Ελλάδα της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης που βασίζεται  στην απλόχερη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και στην καθημερινή αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων και εισοδήματος από τις κυβερνήσεις τους, με έσοδα που ξεπερνάνε κάθε χρόνο τα 15 δις ευρώ που βγαίνουν από την εργασία μας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που παράγουμε αυτόν τον πλούτο δεν μπορεί να επιβιώσει.
Στην Ελλάδα των 30 εκατομμυρίων τουριστών, των 10.000 και  άνω ξενοδοχείων, των δεκάδων χιλιάδων επισιτιστικών καταστημάτων, ελάχιστοι εργαζόμενοι, ελάχιστες οικογένειες μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού στο νομό Λάρισας και μαζί με δεκάδες σωματεία
εντείνουμε τις προσπάθειες να φτάσει σ’ όσους μπορούμε περισσότερους εργαζομένους του κλάδου το κάλεσμα για πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 20 Ιούλη και ημέρα Πέμπτη. Στη Λάρισα καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Καλούμε τους συναδέλφους μάγειρες, σερβιτόρους, καμαριέρες, υπάλληλους υποδοχής, λαντζιέρηδες, μπουφετζήδες, ζαχαροπλάστες, διανομείς να ενώσουμε τη φωνή μας για να ακουστεί παντού : ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ! ΔΕ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ !
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο είναι χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απασχολούνται πολλές ώρες με μισή ή και καθόλου ασφάλιση, κακοπληρωμένοι εάν όχι απλήρωτοι, πολλοί απ’ αυτούς με εποχική μόνο εργασία.
Το παραμύθι της κυβέρνησης και των εργοδοτών ότι ωφελούμαστε από την ανάπτυξη τους, από την κερδοφορία τους, να μην περνά σε όσους ζούνε στο πετσί τους την βαρβαρότητα που την επέβαλαν  κυβερνήσεις, θεσμοί, Ε.Ε. , Δ.Ν.Τ.

Να μη περνά το ξεδιάντροπο ψέμα τους ότι έχουμε δουλεία, ότι καλοπληρωνόμαστε, ότι εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες και με ασφάλεια.(είχαμε 2 θανάτους στον κλάδο σε ώρα εργασίας, πέρυσι και φέτος)
Στο νομό έχουμε δύο ξενοδοχεία γνωστών ομίλων και μικρότερες μονάδες, εκατοντάδες μικρά καταστήματα, αλλά και αλυσίδες εστίασης, που αλλάζουν σαν τα πουκάμισα το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους χώρους γνωρίζουν καλά την πίεση των εργοδοτών, την ανασφάλεια και τον φόβο, τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας, τον θάνατο στο δρόμο κυνηγώντας το μεροκάματο, τα προβλήματα υγείας από την εντατικοποίηση της εργασίας. Το γνωρίζουν καλά και οι δεκάδες νέοι που κάνουν πρακτική από ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΚΕΚ που ξεκινάνε με όνειρα και καταλήγουν να δουλεύουν με ψίχουλα.
Δίνουμε τη μάχη για ν’ αποκαλύψουμε τη μεγάλη κλοπή και τη βαθιά εκμετάλλευση από την εργοδοσία.
Να απαντήσουμε στην ανάπτυξη τους, που περνά πάνω απ τη ζωή μας για τα κέρδη τους, διεκδικώντας τη δική μας ανάπτυξη, που θα στοχεύει στην αξιοπρεπή ζωή μας, με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, για όλες τις οικογένειες, για όλο το λαό.
Για να γίνουν οι διακοπές, ο πολιτισμός, η αναψυχή δικαίωμα όλων και όχι πανάκριβο εμπόρευμα για την πλειοψηφία του λαού. Οργανώνουμε την πάλη μας σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί για όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά και ενάντια στους κινδύνους που δημιουργεί η πολεμική ένταση στην περιοχή.
Με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία να  επιβάλουμε στους εργοδότες  να εφαρμόζονται οι Σ.Σ.Ε. υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα.

Να απαιτήσουμε, να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή, αξιοπρεπή εργασία, ικανοποιητικό εισόδημα.
Να επιβάλουμε μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους όλο το διάστημα της ανεργίας.
Να επιβάλουμε την κατάργηση όλου του αντεργατικού νομικού πλαισίου, για εργασία με δικαιώματα.
Να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Με το σωματείο μας μπροστά, για την καλύτερη και μεγαλύτερη οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου, που η πλειοψηφία  τους είναι νέοι, ανοίγουμε αγωνιστικό δρόμο για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καλούμε όλους και όλες τους συναδέλφους να μετέχουν στην 24ωρη απεργία στις 20 Ιούλη, Πέμπτη, και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΚΔΙΚΗΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.

7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων,

Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού.

Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.

Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θημερη 30ωρη.

Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.

Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

Ο χρόνιος ανεργίας να προσμετράτε ως κανονικός χρόνος  για την συνταξιοδότηση.

Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

 

Η πάλη για τα δικαιώματα μας είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο γι’ αυτό και απαιτούμε:

Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Να κλείσει η βάση της Σούδας. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις