ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα για το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Μακρυχώρι

Ξεκινά σήμερα στο Μακρυχώρι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με την επωνυμία «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», που διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου, τον Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και λήγει την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Φέτος συμμετέχουν ομάδες παραδοσιακού χορού από την Ουγγαρία και την Πολωνία, καθώς και από την χώρα μας, όπως ο ΜΕΣ Καλλιπεύκης, ο «Αριστοτέλης» Φλώρινας, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, ο ΜΕΣ Θετταλός Αβέρωφ και φυσικά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ξεκινά σήμερα στο Μακρυχώρι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Να δώσουμε συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου για την πρωτοβουλία αυτή και να ευχαριστήσουμε τόσο τους συλλόγους από τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Πολωνία που θα βρίσκονται εδώ όσο και στους εθελοντές που βοηθούν σημαντικά. Ο πολιτισμός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να συμμετέχει στην εθνική ψυχή και να γίνει ο κρίκος μια αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει ποτέ. Καλούμε όλους να συμμετέχουν γιατί πρόκειται για μία αξιόλογη διεθνής, πολιτιστική και τουριστική διοργάνωση. Η παράδοση δημιουργεί αντιστάσεις ποιότητας αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί άσβεστη τη μνήμη η οποία μνήμη φέρνει ελπίδα».

Κώστας Κολλάτος – Δήμαρχος Τεμπών: «Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με την επωνυμία «Κοιλάδα των Τεμπών», είναι πια γεγονός και ανοίγει τις πύλες του στην έδρα του Δήμου στο Μακρυχώρι. Εκδηλώσεις σαν αυτές αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας, την κληρονομιά μας, βοηθούν στην ανταλλαγή πολιτισμού με άλλες χώρες, αναδεικνύουν την εγρήγορση και τη δημιουργικότητα των φορέων και των κατοίκων, προβάλλουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, προβάλλουν τον τουρισμό. Κυρίως όμως αναδεικνύουν εκείνα τα στοιχεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ως έθνος και ως κοινωνία. Να ευχαριστήσω τον δραστήριο σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου, με πλούσιο έργο όλα αυτά τα χρόνια, την Περιφέρεια που αγκαλιάζει αυτές τις διοργανώσεις και καλούμε τον κόσμο να τις παρακολουθήσει».

Πόπη Νάστου – Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου: «Μετά την επιτυχημένη περσινή χρονιά της διοργάνωσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών έχει γίνει πια θεσμός. Για 2η χρονιά φιλοξενούμε στο Μακρυχώρι από 14 έως 19 Ιουλίου ομάδες χορευτών από το εξωτερικό. Η φιλοξενία τους γίνεται με παραδοσιακό τρόπο γίνεται σε δομές που μας παραχωρεί ο Δήμος Τεμπών και με τη σίτισή τους να γίνεται αποκλειστικά με την εθελοντική φροντίδα των μελών του Συλλόγου. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη γιορτή για εμάς και σκοπός του συλλόγου είναι να αναδείξει την παράδοση, τον πολιτισμό μας, τον τόπο μας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, εμπλουτίζει τη συνείδηση του εθελοντισμού και τις προσφοράς που είναι σημαντική στις μέρες μας.».

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Σήμερα Παρασκευή στις 9 το βράδυ, θα γίνει η επίσημη υποδοχή των ξένων ομάδων στην πλατεία Μακρυχωρίου και θα ακολουθήσουν εργαστήρια χορού, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να χορέψουν χορούς από την κάθε χώρα με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από την κάθε χώρα.

Το Σάββατο το πρωΐ, οι φιλοξενούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη θέση «Πατωμένη» στην Καλλιπεύκη και στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού θα δοθεί χορευτική παράσταση από τις ξένες χορευτικές ομάδες, του ΜΕΣ Καλλιπεύκης και του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 9.30, το φεστιβάλ μετακομίζει στα παράλια του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα στο Καστρί Λουτρό, όπου και εκεί θα δοθεί χορευτική παράσταση.

Την Κυριακή γίνεται η κεντρική εκδήλωση στην πλατεία του Μακρυχωρίου στις 9:30 το βράδυ.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αναδεικνύει – στην περίοδο της κρίσης – την αξία του εθελοντισμού, αφού σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στηρίζεται σε εθελοντές. Οι αποστολές θα διαμένουν στο Μακρυχώρι και η διαμονή, η σίτιση και η φιλοξενία γίνεται αποκλειστικά από ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Τις γυναίκες του Συλλόγου και τους χορευτές.

Στόχος του Διεθνούς Φεστιβάλ, εκτός από τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, είναι και η γνωριμία των φιλοξενουμένων χωρών με τις ομορφιές και τα παράλια του Δήμου Τεμπών, έτσι ούτως ώστε αυτά να γίνουν τουριστικός προορισμός. Ο χορός, η μουσική ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα και είναι η μόνη γλώσσα που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν. Είναι μια ευκαιρία στις νέες και στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Τεμπών και της Λάρισας να γνωρίσουν «την παράδοση πέρα από τα σύνορα», να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία, αλλά και τις διαφορές των παραδοσιακών χορών και της μουσικής των ευρωπαϊκών χωρών.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις