ΛΑΡΙΣΑ

Πάνω από 8.000 Λαρισαίοι εργαζόμενοι απλήρωτοι από δύο μήνες έως και… δύο χρόνια!

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η αγορά εργασίας στην περιοχή της Λάρισας παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων του δημοσίου. Από τη μία η οικονομική ασφυξία στην αγορά που δεν βλέπει… φως στο τούνελ της ανάπτυξης και από την άλλη το ανύπαρκτο πλέον θεσμικό πλαίσιο που ισοπεδώθηκε από τα μνημόνια, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας στην αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο onlarissa.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές, αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 8.000 εργαζόμενοι στην περιοχή της Λάρισας παραμένουν απλήρωτοι από τις δουλειές τους για διάστημα από δύο μήνες έως και… δύο χρόνια!

“Στο χώρο της υγείας για παράδειγμα, σημειώνει ο κ. Τσιαπλές, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, οι καθυστερήσεις φθάνουν έως 8 και εννέα μήνες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως των σούπερ μάρκετ Λάρισα και της ΕΑΣ Λάρισας, έφθασαν τα δύο χρόνια, με τους εργαζόμενους να απολύονται από τον εκκαθαριστή και να μην παίρνουν ούτε αποζημίωση”.

Τα “όπλα” που διαθέτουν οι εργαζόμενοι πλέον απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις λίγα, καθώς μέσω των μνημονίων έχουν ισοπεδωθεί οι περισσότερες δικλείδες ασφαλείας. “Κάποιοι είτε κάνουν απεργία, είτε επίσχεση εργασίας, είτε ακόμη και δικαστικά. Στον “Τοξότη” για παράδειγμα ήταν απλήρωτοι για εννέα μήνες και πέτυχαν με αγώνες να πάρουν τα μισά χρήματα” εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Ωστόσο, σημειώνει πως στις περισσότερες περιπτώσεις “οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παραμένουν άπραγοι φοβούμενοι πως θα χάσουν τη δουλειά τους και γι’ αυτό βλέπουμε παραδείγματα που ενώ καταγγέλλουν στην επιθεώρηση Εργασίας ότι είναι απλήρωτοι, μόλις γίνεται έλεγχος στο χώρο της δουλειάς, να εμφανίζονται… πληρωμένοι!”

Μία ακόμη κομβικής σημασίας ήττα για τους εργαζόμενους είναι όμως σύμφωνα με τον κ. Τσιαπλέ η αλλαγή στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, η οποία σε περίπτωση πτώχευσης μάς εταιρείας, θέτει τους εργαζόμενους στην τελευταία θέση αναμονής για οφειλές, καθώς πλέον προηγούνται οι τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία!

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις