ΛΑΡΙΣΑ

Το Εργατικό Κέντρο καταγράφει τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Λάρισας

Σε σύσκεψη φορέων και οργανώσεων της περιοχής για την κατάσταση της δημόσιας υγείας μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων στα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Σύμφωνα με αυτή, «στο Γ.Ν.Λ, δεν λειτουργεί η ΩΡΛ, δεν έχει δερματολόγο, υπολειτουργούν και κινδυνεύουν να κλείσουν το πνευμονολογικό, το αιματολογικό, το ιατρείο πόνου, μεγάλες ελλείψεις έχουν (Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Χειρουργική, Γυναικολογική, σε αναισθησιολόγους, δεν υπάρχει ψυχίατρος, κ.α).

Στο ΠΠΝΛ, δεν υπάρχει ΜΕΘ στην Παιδιατρική, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε γιατρούς σε μια σειρά κλινικές (π.χ Παιδιατρική, Αγγειοχειρουργική, Ορθοπεδική, Αναισθησιολογικό, στα μικροβιολογικά), καταργήθηκαν μια σειρά κλινικές του ΕΣΥ και συγχωνεύθηκαν με τις Πανεπιστημιακές (Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Νεογνών), ενώ λείπουν πολλοί νοσηλευτές-τριες.

Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων (π.χ. ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και έτσι αναβάλλονται θεραπείες, σπρώχνονται καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς σε νοσοκομεία Θεσ/νίκης, Αθήνας ή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, λείπουν καρδιογράφοι, ΧΟΛΝΤΕΡ στο ΓΝΛ, συχνά είναι χαλασμένα τα μηχανήματα τεστ κόπωσης, ο μαγνητικός του ΠΠΝΛ, κ.α). Συχνές είναι οι ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα».

Τονίστηκε επίσης ότι «το ΕΚΝΛ, έχει διαμορφώσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο παλεύει εδώ και χρόνια, το οποίο μπορεί να εμπλουτισθεί όπου χρειάζεται και θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί στη δράση κάθε σωματείου, συλλόγου, μέσα από συλλογική συζήτηση.

Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Να δοθούν τώρα όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ και να εξασφαλισθεί η πλήρης κρατική χρηματοδότησή τους.

Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΠΠΝΛ, ΓΝΛ, στο ΠΕΔΥ και στο ΕΚΑΒ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν.

Η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, να πάψουν να δίνονται σε εργολάβους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης από τα Νοσοκομεία γι’ αυτούς τους τομείς.

Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό στις ΜΕΘ και των δυο νοσοκομείων (ΓΝΛ, ΠΠΠΝΛ), με την πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που σήμερα είναι κάτω από το 60% αυτού που χρειάζεται και η λειτουργεί όλων των κρεβατιών των ΜΕΘ που επίσης είναι στο 60%.

Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κρεβάτια των χειρουργείων σε ΓΝΛ και ΠΠΝΛ, που σήμερα λειτουργούν σε ποσοστό 50%, χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, με την άμεση πρόσληψη όλου του μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού που λείπει και αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων.

Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΓΝΛ με την προμήθεια νέου (εξοπλισμού στην Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΛ που είναι ελλιπής και πεπαλαιωμένος, των μηχανημάτων στην χημιοθεραπεία), να μην στέλνονται ασθενείς σε ιδιώτες.

Αντίστοιχα αντικατάσταση και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πρέπει να γίνει και στο ΠΠΝΛ, όπου υπάρχει πρόβλημα με τον μαγνητικό τομογράφο, ενώ χρειάζεται 1 ακόμα αξονικός και 1 ακτινολογικό για τα επείγοντα, να αγοραστεί σπινθηρογράφος.

Να λειτουργήσουν στο ΓΝΛ, οι κλινικές (Νευροχειρουργική, Παθολογοανατομική και Κυτταρολογικό, ΩΡΛ, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνών, Νευρολογική, Δερματολογική, Ιατρός εργασίας) και να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και στην Ουρολογική και Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που υπολειτουργούν.

Να καλυφθούν στο ΠΠΝΛ οι ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους στις κλινικές (Ογκολογική, Αιμοδοσίας, Θωροκοχειρουργική, Ψυχιατρική, Ρευματολογική Αιματολογική, Δερματολογική και Ενδοκρινολογική).

Να μην υπάρχουν συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

Να καταργηθεί άμεσα κάθε πληρωμή στα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.

Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

Καμία περικοπή σε φάρμακα και δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.

Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στην δημόσια και ιδιωτική υγεία.

Να δημιουργηθεί νέο δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας στη Λάρισα.

Να καταργηθεί όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για την ψυχική υγεία. Να δημιουργηθεί νέα σύγχρονη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες.

Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων.

Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ, στα ΤΕΙ).

Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημοσίων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με επιστημονικά κριτήρια.

Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν, Καθολική & Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο.

Να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας. Να προσληφθούν άμεσα, γιατί δεν υπάρχουν (Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος, Ακτινολόγος, Ψυχίατρος) και σε μια σειρά άλλες ειδικότητες, που υπάρχει 1 γιατρός π.χ (Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά τη βδομάδα). Να εξοπλιστούν με αξονικό και μαγνητικό τομογράφο τα ιατρεία του ΠΕΔΥ. Να εξασφαλισθεί η κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό και να γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, χωρίς να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες και να πληρώνουν γι’ αυτές.

Ουσιαστικά μέτρα Υ&Α στους χώρους δουλειάς. Υπεράσπιση, επέκταση των ΒΑΕ με βάση τις νέες απαιτήσεις.  Καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Εργατικός έλεγχος-αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής-Ασφάλειας

Οι διεκδικήσεις μας απευθύνονται κυρίως στην κυβέρνηση, αλλά και στην Περιφέρεια, στους Δήμους, ως τμήματα του κρατικού μηχανισμού που υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική, προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν ζητάμε απ’ αυτούς τους φορείς να αναπτύξουν οι ίδιοι υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, αλλά να στηρίξουν τις διεκδικήσεις που ζητάμε να υλοποιήσει το κράτος με δική του ευθύνη και χρηματοδότηση.

Με βάση αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο, προτείνουμε να γίνει συζήτηση σε κάθε Δ.Σ σωματείου ή άλλου φορέα, να οργανωθεί η ενημέρωση των μελών και γενικότερα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των γυναικών, της νεολαίας και γενικά των λαικών οικογενειών, με Γ.Σ και συσκέψεις.

Να παρθούν πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης από κάθε σωματείο ή μαζικό φορέα των παραπάνω αιτημάτων και ότι πρόσθετα υπάρχει σε κάθε κλάδο ή χώρο, στην 5η ΥΠΕ, στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ.

Πρωτοστατούμε για να μπουν στο επίκεντρο της πάλης οι σύγχρονες ανάγκες του λαού στην πρόληψη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αποκατάσταση κόντρα στους εκμεταλλευτές μας. Γιατί οι ταξικές επιλογές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. ανατρέπονται μόνο με ταξικό αγώνα, σε ρήξη με τους καπιταλιστές και την εξουσία τους.

Πρωτοστατούμε να αναδειχθούν οι ελλείψεις και τα προβλήματα ανά υγειονομική μονάδα, τι σημαίνουν για το λαό της περιοχής μας, ποια είναι η αιτία τους, μέσα από ποιο δρόμο μπορούν να ξεπεραστούν.

Πρωτοστατούμε για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης, να μπουν στον αγώνα νέες δυνάμεις, νέα σωματεία, να ενταθεί η οργάνωση και η αντίσταση παντού.

Η δραστηριότητα μας αυτή σ’ αυτή τη φάση να έχει κορύφωση, ένα συλλαλητήριο στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις