ΛΑΡΙΣΑ

Εκπαίδευση στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας

O οργανισμός Alternative Innovative Development (Λάρισα, Ελλάδα) διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 28 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου στην Λάρισα για την εκπαίδευση επαγγελματιών, εκπαιδευτικών και ακτιβιστών πάνω στην καταπολέμηση της Ξενοφοβίας και της Ισλαμοφοβίας.

Παγκοσμίως, υπάρχει μια άνευ προηγουμένου κρίση μετακίνησης ανθρώπων προς άλλες χώρες ενώ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη γνώρισε την μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων.

Οι μετακινήσεις οφείλονται στην προσπάθεια των ατόμων να ξεφύγουν από τον πόλεμο της Συρίας κι άλλες καταστροφές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 65 εκ. άνθρωποι έχουν μετακινηθεί ενώ το 1 εκατομμύριο εξ αυτών είναι πρόσφυγες που μετακινήθηκαν το 2015 προς χώρες της Ε.Ε.

To Re- Act είναι ένα 14-μηνό πρόγραμμα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των κοινωνιών της Ελλάδα, της Τουρκίας και της Ιταλίας ως προς το φαινόμενο της ξενοφοβίας και της Ισλαμοφοβίας διοργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις.

Κύριος στόχος του σχεδίου είναι να παρέχειτην εκπαίδευση σε 30 εκπαιδευτικούς, youth workers και εκπροσώπους φορέων σε βασικές αρχές κι εξειδικευμένες γνώσεις, εργαλεία κι μεθόδους υλοποίησης δράσεων για τους νέους πρόσφυγες ώστε συστηματικά να αυξηθούν οι μηχανισμοί στήριξης αυτών κι αντίστοιχα, η ανάπτυξη μια αλληλέγγυας κοινότητας φορέων νεολαίας που εδρεύουν σε χώρες υποδοχής προσφύγων.

Σκοπός της δράσης είναι η εκπαίδευση νέων, youth workers, ακτιβιστών και εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία σε πρακτικές καταπολέμησης της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας, η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών και η εκπαίδευση τους πάνω στην χρήση εργαλείων και μεθόδων που στοχεύουν στην καταπολέμηση των φαινομένων.

Απώτερος στόχος του σχεδίου είναι και η πιλοτική εφαρμογή μιας καμπάνιας εντός των ημερών εκπαίδευσης, η δημιουργία δικτύου οργανισμών και επαγγελματιών ώστε από κοινού να διοργανωθούν δράσεις και μια καμπάνια σε κάθε συμμετέχουσα χώρα για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την άμβλυνση του φαινομένου και η εκπόνηση ενός κοινού στρατηγικού πλάνου συνεργασίας των οργανισμών.

Κύριοι στόχοι του Re- Act είναι:

  • Να εμβαθύνουν οι συμμετέχοντες σε Βασικές αρχές Ξενοφοβίας, Ισλαμοφοβίας,Ενσωμάτωσης
  • Να αναλύσουν τους λόγους ανθρωπιστικής κρίσης,
  • Να κατανοήσουν την κουλτούρας προσφύγων, τα στερεότυπα κι τις προκαταλήψεις της
  • Να ενημερωθούν για το νομικό πλαίσιο στήριξης προσφύγων
  • Να ανταλλάξουν πρακτικές υποστήριξης προσφύγων ανά χώρα
  • Να γνωρίσουν τρόπους εκμάθησης γλώσσας σε πρόσφυγες
  • Να αναπτύξουν πλάνα για το σχεδιασμό δράσεων σε πρόσφυγες
  • Να επισκεφτούν χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες
  • Να διεξάγουν ανοιχτό διάλογο με θεσμικά όργανα , εργαζόμενους και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών υποστήριξης προσφύγων Προφίλ συμμετεχόντων
  • Εργαζόμενοι σε οργανισμούς μη τυπικής μάθησης /μη τυπικές ομάδες / δίκτυα με σκοπό την προώθηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι δη την υποστήριξη προσφύγων
  • Άτομα Μετανάστες / Πρόσφυγες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο τομέα των Προσφύγων
  • Εργαζόμενοι στο τομέα της Νεολαίας / Δάσκαλοι/ Παιδαγωγοί / Ψυχολόγoι που θέλουν να επιμορφωθούν και να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν γνώσεις σε ζητήματα υποστήριξης προσφύγων
  • Μετανάστες / πρόσφυγες που επιθυμούν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους κι να προσφέρουν έργο
  • Άτομα άνω των 18 ετών Από την Ελλάδα θα συμμετέχουν συνολικά δέκα (10) άτομα: – Πέντε (5) άτομα από την Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας – Πέντε (5) άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στο contact.aidorg@gmail.com έως 20 Ιουλίου με θέμα “Re- Act Aίτηση συμμετοχής”.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: https://drive.google.com/file/d/0B4czawkDh3_-Z1ltem9ja0RSb3M/view Την αίτηση για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: https://drive.google.com/file/d/0B4czawkDh3_-TUF2cF9UMDVTNk0/view Γλαυκός 4-6, 41222, Λάρισα Τ. + 306934138544 E. contact.aidorg@gmail.com

**Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εrasmus+ Νεολαία, Βασική Δράση 1 και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις