ΕΛΛΑΔΑ

Απέτυχε ο Τσίπρας – Σαπίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο τα σκουπίδια

Παραμένουν στους δρόμους χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών αποτελώντας πλέον υγειονομικές βόμβες, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τις καθημερινές υπερβάσεις στις τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να πείσει τους εργαζόμενους. «Κάποιες βελτιωμένες προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας, σε συνέχεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανακοίνωσε όμως ότι «επειδή υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία».

Νωρίτερα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού είχε δει… καλό κλίμα. Ο Αλέξης Τσίπρας έταξε στους απεργούς περισσότερες από 2.500 προσλήψεις καθώς και κατάργηση του ορίου ηλικίας υπερθεματίζοντας τις προτάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ αν και – βάσει της ανακοίνωσης – δεν τους έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των υποσχέσεών του.

Υποσχέθηκε, ακόμα, μοριοδότηση βάσει της τροπολογίας Σκουρλέτη, στην οποία θα συμπεριληφθούν οι υποσχέσεις του, αλλά και νέες συμβάσεις «άμεσα» για τη συνέχιση της εργασίας τους. Διακήρυξε τέλος ότι προκρίνει την αποκομιδή απορριμμάτων με ίδιους πόρους από τους δήμους και όχι από τους ιδιώτες.

Πολιτική σύγκρουση

Μετά την… ψυχρολουσία από την απόφαση της ΠΟΕ- ΟΤΑ η κυβέρνηση είδε δάχτυλο της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με ανακοινώσεις και δηλώσεις, όσο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξαν ότι η ΝΔ βρίσκεται πίσω από την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών με ανάρτησή του στο twitter έκανε ένα ακόμη βήμα λέγοντας ότι η απεργία συνεχίζεται με εντολή Μητσοτάκη προς τη ΔΑΚΕ.

«Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ.Τσίπρα και την κυβέρνησή του» απάντησε η ΝΔ. Ειδικότερα, με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πως «Η ΝΔ δια του προέδρου της Κ.Μητσοτακη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της».

Στο παιχνίδι μπήκε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: «Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει νομοθετική λύση υπέρ των εργαζομένων, η ΝΔ Α.Ε. βάζει προσκείμενους επιχειρηματίες να αγοράζουν απορριμματοφόρα» ήταν το μήνυμα του υπουργού Άμυνας στο Twitter.

Ψηφίστηκε η τροπολογία

Τη νομοτεχνική βελτίωση για την απάλειψη του ορίου ηλικίας στους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων στον τομέα καθαριότητας των δήμων κατέθεσε στη Βουλή χθες, λίγο μετά τις 14:30, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Υπέρ της διάταξης που προβλέπει νέες παρατάσεις στις υφιστάμενες συμβάσεις έως 31 Μαρτίου 2018 και σύνταξη, έως τότε, νέων οργανογραμμάτων από τους ΟΤΑ, προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για πρόσληψη μόνιμων εργαζόμενων (σ.σ. με πριμοδότηση των σημερινών συμβασιούχων και χωρίς όριο ηλικίας) ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι, ενώ Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις