ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Καταστρέφονται χιλιάδες κτηνοτροφικές οικογένειες στη Λάρισα από τη λαθροεισαγωγή γάλακτος!

Ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ ετησίως καταγράφει μεσοσταθμικά κάθε κτηνοτροφική οικογένεια στο νομό Λάρισας, εξαιτίας της παράνομης εισαγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, την οποία έχουν καταγγείλει εδώ και μήνες οι κτηνοτροφικές Ομοσπονδίες.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του onlarissa.gr, αναδεικνύουν με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο, το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχονται χιλιάδες οικογένειες Λαρισαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι μόλις σε διάστημα εννέα μηνών, είδαν την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα να μειώνεται κατά μέσο όρο στα 8 λεπτά το λίτρο!

Όπως εξηγεί στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας, η λαθροεισαγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος που έφθασαν να παραδέχονται ακόμη και επισήμως γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να δικαιολογήσουν μειώσεις τις τιμές αγοράς, οδήγησε στο πρώτο «ψαλίδι» στα μέσα του περασμένου φθινοπώρου, όταν και από 1 ευρώ έως 1.05 η ανώτατη τιμή, μειώθηκε στα 0.98 έως 1.02 λεπτά το λίτρο.

Ωστόσο, μεσούσης της παραγωγικής περιόδου, επήλθε και δεύτερη – αιφνίδια – μείωση της τιμής, η οποία κατρακύλησε μεσοσταθμικά κατά 5 ακόμη λεπτά και έφθασε ακόμη και στα 92 λεπτά το λίτρο.

Ακόμη χειρότερες όμως είναι οι προβλέψεις για τη νέα παραγωγική χρονιά, αφού η φημολογία για πτώση της τάξης ακόμη και των 12 λεπτών το λίτρο, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει τον Αρμαγεδδώνα στο δυναμικό κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας στη Λάρισα.

Ο κ. Παλάσκας εγκαλεί την κυβέρνηση για ελλιπείς ελέγχους στις εισαγωγές και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη του φαινομένου που απειλεί με αφανισμό την αιγοπροβατοτροφία.

«Εάν επιβεβαιωθούν τα όσα διακινούνται τους τελευταίους μήνες για τη νέα χρονιά, τότε η μείωση της παραγωγής και στη Λάρισα, όπου ο κλάδος έχει ιδιαίτερη δυναμική, θα είναι μεγάλη, καθώς θα είναι ασύμφορο για τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν να παράγουν…» σχολίασε στο onlarissa.gr ο γραμματέας του κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου και Περιχώρων κ. Στέλιος Σπανογιάννης, ενώ πρόσθεσε «είναι ασύλληπτο για κάθε λογικό νου, να επιβάλλονται μειώσεις που σημαίνουν αφαίμαξη εκατομμυρίων ευρώ από τις τσέπες ελλήνων παραγωγών, από την τοπική αγορά δηλαδή, σε ένα προϊόν που είναι ελλειμματικό στη χώρα μας. Όταν ένας μέσος κτηνοτρόφος έχασε σε μόλις εννέα μήνες, όσα βγάζει ετησίως ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα της κρίσης, κατανοεί κανείς το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής».

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις