ΛΑΡΙΣΑ

Μελέτη συμπλήρωσης της σήμανσης στην κοιλάδα των Τεμπών

Στην ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου αν θα διευκολυνθεί η πρόσβαση στην κοιλάδα των Τεμπών και η επικοινωνία μεταξύ των γύρω περιοχών, όπως ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, απάντησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Στην απάντησή του προς τον κ. Χαρακόπουλο ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μετά από αίτημα του Δήμου Τεμπών για συμπλήρωση της πληροφοριακής σήμανσης στο τμήμα Ευαγγελισμός – Ραψάνη – Πλαταμώνας και σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, είναι ήδη σε εξέλιξη σχετική μελέτη συμπλήρωσης της πληροφοριακής σήμανσης των εν λόγω κόμβων.

Αναφορικά με την πληροφορική σήμανση σας γνωρίζουμε ότι εφαρμόστηκε πλήρως και με ιδιαίτερη επιμέλεια στο υπόψη έργο η Υπουργική Απόφαση ΔΜΕ 0/0/613» στην οποία «αναφέρεται γενικώς ότι η αναγραφή των προορισμών στις πληροφοριακές πινακίδες έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι η προσπάθεια ανάγνωσης μεγάλου όγκου πληροφορίας αποσπά την προσοχή των οδηγών, αυξάνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της κυκλοφορίας».

Ειδικότερα, «αναφέρεται ότι σε κάθε θέση πληροφόρησης σε μία ή περισσότερες πινακίδες, δεν επιτρέπεται η αναγραφή περισσότερων των πέντε (5) προορισμών συνολικά. Κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται η αναγραφή περισσότερων των τριών προορισμών για την ευθεία κατεύθυνση και των δυο για την εξερχόμενη. Οι δε πινακίδες αναγγελίας προσέγγισης σε ανισόπεδο κόμβο, περιλαμβάνουν μόνο το όνομα, τον αριθμό και το γραφικό σύμβολο του κόμβου, σε δυο το πολύ σειρές και όχι προορισμούς.

Στις πινακίδες αναγγελίας δυνατών κατευθύνσεων και στις πληροφοριακές πινακίδες κατευθύνσεων, σε δευτερεύοντες ανισόπεδους κόμβους, επιτρέπεται η αναγραφή μόνο των δυο πλησιέστερων προορισμών, ενός δεξιά και ενός αριστερά του Αυτοκινητόδρομου.

Με βάση τους ανωτέρω κανόνες, στην πληροφοριακή σήμανση των ανισόπεδων κόμβων Ραψάνης και Πλαταμώνα, περιελήφθησαν δυο προορισμοί. Οι δε λοιποί προορισμοί, συμπεριλήφθησαν στην σήμανση των ισόπεδων κόμβων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου».

Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καταλήγει με τη σημείωση ότι «η πρόσβαση στην κοιλάδα των Τεμπών γίνεται οπό τους Α/Κ Ευαγγελισμού, Πλαταμώνα και του ημικόμβου Ραψάνης, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους 10 χλμ, περίπου, ενώ η μέγιστη προβλεπόμενη απόσταση στους κόμβους των υπεραστικών Αυτοκινητοδρόμων, με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές, είναι 20 χλμ.».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις