ΛΑΡΙΣΑ

Γ. Τσιρώνης : Κομβικός ο ρόλος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον πρωτογενή τομέα

«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) είναι ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης, μετά το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε το Σάββατο από τη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης παρακολούθησε τις εργασίες της δεύτερης μέρας και απηύθυνε χαιρετισμό στο σεμινάριο που διοργανώνει στην πόλη η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας «ΠΕΣΚΟ».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιρώνη, η ΚΑΛΟ γνωρίζει τεράστια άνθηση σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, ενώ η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην όσμωση που πρέπει να υπάρχει με την κεντρική εξουσία και την αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ΚΑΛΟ στον πρωτογενή τομέα.

Πρέπει, επεσήμανε, να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι πολλές σχολάζουσες γαίες που υπάρχουν στην χώρα και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που καταγράφονται.

Κομβικός προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Οι Δήμοι μπορούν να έχουν μια προγραμματική σχέση με τις κοινωνικές επιχειρήσεις – που θα λάβουν γη αλλά και χρήματα – προκειμένου να διανέμουν τα προϊόντα που θα παράγονται στις διάφορες κοινωνικές τους δομές.

«Μπορεί να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Τσιρώνης, που επεσήμανε ότι είναι θετικό βήμα ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, αν και επιδέχεται βελτιώσεων.

«Αν το πρόγραμμα οργανωθεί σωστά, θα είναι το Α και το Ω για να πετύχει η ΚΑΛΟ και να παραγάγει ΑΕΠ», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων, Παναγιώτης Νταής και ο περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Πουτσιάκας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις