ΛΑΡΙΣΑ

Όχι νέα διόδια στην κοιλάδα των Τεμπών, λέει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ελάτειας

Σχετικά με τα όσα έχουν δημοσιευθεί  στον τύπο από την εταιρεία αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, και αφορούν την επαναλειτουργία των διοδίων στην είσοδο της κοιλάδας  των Τεμπών, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελάτειας του δήμου Τεμπών κ. Αντώνης Γκανάτσιος αναφέρει τα παρακάτω: “Ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελάτειας του δήμου Τεμπών, ζητώ να μην υλοποιηθεί η απόφαση επαναλειτουργίας του   σταθμού  διοδίων στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, (παράδρομος της Π.Α.Θ.Ε.), γιατί θα πλήξει διαχρονικά, οικονομικά υπέρμετρα την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των κατοίκων, που χρησιμοποιούν αναγκαστικά,  αυτή την οδό.

Καθημερινά, μεγάλος αριθμός κατοίκων του Δήμου Τεμπών, η πλειοψηφία των οποίων είναι αγρότες, μετακινείται υποχρεωτικά από/και  προς τον τόπο εργασίας τους, κυρίως στις  αγροτικές εργασίες, χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά, αγροτικά μηχανήματα και δίκυκλα.

Η χρησιμοποίηση από τους κατοίκους, της παραπάνω οδού και η διέλευση από τον σταθμό διοδίων, είναι υποχρεωτική,  καθόσον δεν υπάρχει άλλο δρομολόγιο, το οποίο θα μπορούσαν εναλλακτικά  να ακολουθήσουν.

Είμαστε, ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, ενδεχομένως και παγκοσμίως, που κόβεται στα δύο και οι κάτοικοί του, αγρότες στη πλειοψηφία τους, θα υποχρεωθούν να πληρώνουν  διπλά διόδια, (μετάβαση και επιστροφή), στις μετακινήσεις τους για αγροτικές εργασίες, καθώς και για κάθε είδους άλλη εργασία, αφού θα είναι αναγκασμένοι να  χρησιμοποιούν τον μοναδικό παράδρομο της Π.Α.Θ.Ε. εντός του ίδιου Δήμου, ενός  Δήμου, που είναι  διάσπαρτος από Κοινότητες, Οικισμούς, Υπηρεσίες του Δήμου,  και αγροτικές  εκτάσεις.

Η δήλωση αρμοδίων, για προσωρινή ρύθμιση 3ετής ελεύθερης διέλευσης από τα συγκεκριμένα διόδια, των κατοίκων του Δήμου Τεμπών,  δεν αποτελεί λύση, αλλά, απλή μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον, όταν μετά την παρέλευση της 3ετίας θα επιβαρύνει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ τους κατοίκους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώνουν σε μόνιμη βάση  τις καθημερινές  μετακινήσεις τους από/προς την εργασία τους, μέσα στα όρια του ίδιου Δήμου τους.

Η αρχική Σύμβαση Κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Π.Α.Θ.Ε., δεν προέβλεπε λειτουργία διοδίων στην Κοιλάδα των Τεμπών. Τα υπάρχοντα μέχρι το έτος 2009  διόδια, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαρίσης – Θεσσαλονίκης, καταργήθηκαν, οι εγκαταστάσεις κατεδαφίστηκαν και έγινε  διαμόρφωση του χώρου.

Το έτος 2013, με την αναθεωρηθείσα Σύμβαση, επί Υπουργίας Μ. Χρυσοχοϊδη,  αποφασίσθηκε να κατασκευαστούν  και να λειτουργήσουν διόδια στο ίδιο  σημείο που ήταν  το έτος 2009, όχι επί της νέας κατασκευασθείσας Εθνικής Οδού Π.Α.Θ.Ε., αλλά ως διόδια του Παράδρομου πλέον της Π.Α.Θ.Ε.

Ζ η τ ώ

  • Την μη υλοποίηση μετεγκατάστασης του σταθμού διοδίων στον ΠΑΡΑΔΡΟΜΟ της Π.Α.Θ.Ε., στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικά άλλοι δρόμοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους για τις καθημερινές εργασιακές ανάγκες τους, ώστε  να κινούνται ελεύθερα και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
  • Η μόνιμη λειτουργία σταθμού  διοδίων στην Κοιλάδα των Τεμπών, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στην περιοχή μας, καθώς θα επιβαρύνει διαχρονικά,  το κόστος μετακίνησης των κατοίκων του Δήμου μας, και θα καθιστά απαγορευτικές τις μετακινήσεις ακόμη και για τις καθημερινές  αγροτικές εργασίες τους.

Καλώ τον Δήμαρχο Τεμπών, να λάβει δημοσίως, ειλικρινή και σαφή θέση για το θέμα και όχι να στρουθοκαμηλίζει και να αδιαφορεί, υπό το πρόσχημα των δεσμεύσεων, όπως συνηθίζει να κάνει σε πολλά θέματα/προβλήματα του Δήμου, με τελευταίο «κατόρθωμά του», την μετακίνηση του Αστυνομικού Τμήματος Ραψάνης, όπου διατεινόταν ο ίδιος και η παράταξή του, ότι δεν θα αλλάξει έδρα και την πλήρη αδιαφορία του, στην απαίτηση των κατοίκων των πρώην δήμων (Νέσσωνος και Μακρυχωρίου) και όχι μόνο,  για επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού σταθμού Ευαγγελισμού.

Η επαναλειτουργία των διοδίων στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών,είναι απαίτηση, όχι μόνο δική μου και  του συνόλου των κατοίκων του Δήμου Τεμπών, αλλά και των κατοίκων των χωριών, που ανήκουν στο Δήμου Αγιάς, (Ομόλιο, Στόμιο, Καρίτσα, Κόκκινο Νερό, Παλαιόπυργος) και εξυπηρετούνται  χρησιμοποιώντας  στις μετακινήσεις τους την Παλιά Εθνική οδό μέσω κοιλάδας Τεμπών.

Τέλος ερωτάται ο κύριος Δήμαρχος και η παράταξή του, αν συμφωνούν με την επαναλειτουργία των διοδίων στα Τέμπη και τι προτίθεται να κάνει σε ενδεχόμενη λειτουργίας τους, πράγμα που θα  αποτελέσει ταφόπλακα για τις επερχόμενες γενεές και η ευθύνη της κατασκευής και λειτουργίας αυτών, θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο και την παράταξή του.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις