ΛΑΡΙΣΑ

Τιμήθηκε και φέτος η “Μάχη της Σημαίας” στη Λάρισα (φωτό)

Με μία σεμνή τελετή και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών τιμήθηκε την Κυριακή, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους αρνούμενοι να παραδώσουν τη Σημαία του Συντάγματος στους Γάλλους εισβολείς στη Θεσσαλία, στον χώρο του μνημείου που βρίσκεται μπροστά από το Κλειστό Γυμναστήριο στην οδό Καρδίτσης.

Η μάχη που έγινε στην περιοχή «Μεζούρλο» -λίγο έξω από τη Λάρισα- έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου /12 Ιουνίου 1917, στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού, και ονομάστηκε «Μάχη της Σημαίας».

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά από την Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης Ν.Λάρισας,ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου κ. Στέλιο Χάμο, τον επικεφαλήςτου Περιφερειακού Συνδυασμού  «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» κ. Δ. Μητσιούλη και ακολούθησε ομιλία και αναφορά στο ιστορικό της μάχης από τον πρόεδρο της επιτροπής Κων/νο Βαϊούλη ο οποίος αναφέρθηκε στις δραματικές ομοιότητες με τη σημερινή ιστορική συγκυρία, επεσήμανε ότι «σε εποχές εθνικής υποχωρητικότητας μπροστά στις απαιτήσεις των ξένων εκβιαστών, είναι πολύ σημαντικό να τιμούμε ενωτικά τους ηρωικούς αξιωματικούς και στρατιώτες οι οποίοι  υπερασπιζόμενοι την δόξα και την τιμή της Πατρίδας μας, αντέταξαν το «Μολών Λαβέ» στο ιταμό αίτημα των ξένων εισβολέων για παράδοση της Σημαίας μας» και έκλεισε την ομιλία του προαναγγέλλοντας την διοργάνωση συνεδρίου τον Οκτώβριο με συμμετοχή καθηγητών Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκών και κεντρικό θέμα την κατάληψη της Θεσσαλίας από τα Γαλλικά στρατεύματα το 1917,σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις