ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον κορυφαίο λαογράφο Γιάννη Πράππα

Ο Δήμος Τεμπών και η Δημοτική Κοινότητα Συκουρίου διοργάνωσαν εκδήλωση, το Σάββατο 27 Μαΐου στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Συκουρίου αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή του Γιάννη Πράππα.

Ο Γιάννης Πράππας ήταν ένας από τους κορυφαίους λαογράφους του τόπου μας, θεματοφύλακας της τοπικής λαϊκής παράδοσης, άτομο ανήσυχο και ερευνητικό, γεννήθηκε στο Συκούριο και για χρόνια ασχολήθηκε με την έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του Συκουρίου.

Η πλούσια προσφορά του στον κοινωνικό, πολιτιστικό, πνευματικό τομέα του χωριού είναι πολύτιμη. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη πατρίδα του και συγκεντρώνοντας σπάνια αντικείμενα που διέσωσε από την πολυκαιρία και τη φθορά του χρόνου, ίδρυσε το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου.

Με το σπάνιο συγγραφικό του έργο κατάφερε να μην χαθούν οι μαρτυρίες της ζωής των κατοίκων και της ιστορίας του τόπου, ξοδεύοντας τρεις δεκαετίες στη διάσωση και περισυλλογή στοιχείων του πολιτισμού και της παράδοσης, εκδίδοντας 11 βιβλία, ενώ δύο ακόμη ολοκληρωμένα έργα που αφορούν τους άντρες του Συκουρίου και το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου, δεν ευτύχησε να τα εκδώσει. Την πολύπλευρη προσωπικότητα του Γιάννη Πράπα και το έργο του σκιαγράφησαν με τις ομιλίες τους οι: Κατερίνα Δρογκούλα η Dr Τζένη Μωραΐτη, ο κ. Γατσουνιάς συντάκτης της εφημερίδας ΦΩΝΗ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ και ο γιός του Θανάσης Πράπας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος καθώς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός όπου μαζι με την οικογένεια το Γιάννη Πράπα πραγματοποιήσανε και τα αποκαλυπτήρια ονοματοδοσίας του μουσείου σε (Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου Ιωάννης Πράπας) .

Χαιρετισμός Δημάρχου Τεμπών: Αιδεσιμότατε, κε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Συκουρίου, συνάδελφοι στον α’ και β’ βαθμό της αυτοδιοίκησης, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι φορέων, αγαπητοί δημότες, φίλοι και φίλες.
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του εργάτη του πολιτισμού Ιωάννη Πράπα.
Σε μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης μιας απαστράπτουσας προσωπικότητας που τίμησε το Δήμο μας, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά, που υπηρέτησε αρχές και αξίες, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη προσφοράς στο Δήμο Τεμπών.
Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που άφησε ο χαμός του Γιάννη Πράπα είναι τεράστιο. Και είναι τεράστια η απώλεια, γιατί κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο να επιτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά του και την προσήλωσή του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής, αλλά και να τα πάει ένα βήμα μπροστά.

Υπήρξε μπροστάρης πολλών ανθρώπων – συνδημοτών μας, συγκεντρώνοντας σπάνια αντικείμενα και για πολλά χρόνια αποτέλεσε μια πραγματική εστία παραγωγής τέχνης, αλλά και το επίκεντρο μιας προσπάθειας του να περισώσει, να διαφυλάξει και να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η συγκέντρωση όλων αυτών των αντικειμένων σε αυτό τον καταπληκτικό χώρο, προϊόν δωρεάς των οικογενειών Μιχαήλ Κίττα, αλλά και η επίμονη προσπάθεια ένταξης και χρηματοδότησης από το Γ’ ΠΕΠ της πρώην Δημοτικής αρχής Νέσσωνα και του κου Γερογιάννη, δημιούργησαν αυτό το λαογραφικό στολίδι, που αποτελεί κομμάτι ενός δικτύου πολιτισμού, που είναι για το Δήμο μας πόλος έλξης και προβολής.

Η ονοματοδοσία του Λαογραφικού Μουσείου Συκουρίου, έχει ένα συμβολικό περιεχόμενο έκφρασης σεβασμού και μνήμης στο πρόσωπό του. Πίσω από το όνομα, κρύβεται η ανθρώπινη προσφορά, που οφείλει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Ι. Πράπας, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους λαογράφους του τόπου μας, θεματοφύλακας της λαϊκής παράδοσης, άτομο ανήσυχο και ερευνητικό, που για χρόνια ασχολήθηκε με την έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του Συκουρίου.
Είμαι τυχερός, που περίπου πριν από τέσσερα χρόνια, μου δόθηκε η ευκαιρία να προλογίσω το βιβλίο του για τις «Γυναίκες του χθες και του σήμερα του Συκουρίου, περιόδου 1879-2010».

Ένα βιβλίο το οποίο δώρισες στο Δήμο Τεμπών, εκπληρώνοντας όπως ανέφερες ένα όνειρο ζωής, ενώ δύο ακόμη ολοκληρωμένα έργα που αφορούν τους άντρες του Συκουρίου και το Λαογραφικό Μουσείο, δεν ευτύχησαν να εκδοθούν. Σαν Δημοτική Αρχή, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην έκδοσή τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε στις 24 Μαρτίου του 2017, μετά από πρόταση του τοπικού Συμβουλίου αποφάσισε ομόφωνα:

Στην ονομασία ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ, να προστεθεί στο κάτω μέρος το «Ιωάννης Πράπας».
Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε σαν τοπική κοινωνία.

Εσύ είσαι βαθιά στη μνήμη και στην καρδιά μας πια. Η σιωπή σου θα αναδεικνύει διαρκώς το μέγεθος του έργου σου και της προσωπικότητάς σου, το εύρος των συναισθημάτων σου και το ανεξάντλητο περίσσεμα της ψυχής σου.
Σ’ αυτό σου το ταξίδι, που ενέπνευσες όλα αυτά τα χρόνια με τόση ελπίδα για τον άνθρωπο και την κοινωνία, θα είσαι πάντα κοντά μας.
Σε ευχαριστούμε για το τεράστιο έργο και την προσφορά σου!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ιερέας του Συκουρίου αιδεσιμότατος Γεώργιος Μπουρδούβαλης ,ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ.Μιχάλης Καρατέγος ,οι αντιδήμαρχοι κ.Κώστας Νταφούλης ,Αστέριος Σαίτης ,οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Γεώργιος Μανώλης ,Χρήστος Μπίκας ,Ιωάννης Αργυρίου ,Χρήστος Τσάτσαρης ,Ιωάννης Βλάγκας ,Παναγιώτης Γκατζόγιας ,Γέωργιος Έξαρχος ,οι πρώην δήμαρχοι Νέσσωνος κ.Νικόλαος Γερογιάννης και Χρήστος Κουμπούρας ,ο πρώην Δήμαρχος Μακρυχωρίου κ.Θωμάς Τσέτσιλας ,ο πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Συκουρίου κ.Γεώργιος Καλότυχος και μέλη του ΤΣ.Ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ.Λάμπρος Ζάρρας , ο πρώην αντιδήμαρχος Λάρισας κ.Βασίλης Μπατζιλιώτης ,ο κ.Κώστας Σπανός εκδότης θεσσαλικού ημερολόγιου ,άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών , πρώην πρόεδροι κοινοτήτων , πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και μέλη αυτών , πρόεδροι συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος επισκεπτών και φίλοι που ήρθαν να τιμήσουν τον αγαπητό σε όλους Γιάννη Πράπα .

Τον Συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Αφεντούλα Παπαλιόλιου .
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η φιλαρμονική του Δήμου Τεμπών, ενορχήστρωση – διεύθυνση Κ. Ζωιτός.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις