ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Επανεξέταση των ζημιών στα αμύγδαλα και θεσμική “θωράκιση” του ΕΛΓΑ

Την επανεξέταση των ζημιών που υπέστησαν καλλιέργειες αμυγδάλου στην περιοχή του Καλοχωρίου του Δήμου Τεμπών, αλλά και τη θεσμοθέτηση ειδικού φορέα, που αφενός θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την επιστημονική τεκμηρίωση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και αφετέρου θα συνδράμει στη διαρκή επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του Οργανισμού, ζητά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή.

Αφορμή της παρέμβασης ήταν η απόφαση του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει τις καλλιέργειες αμυγδάλου από τον παγετό του περασμένου Απριλίου, παρά το γεγονός πως αποφάσισε το αντίθετο για τις καλλιέργειες βερίκοκου στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Στην ερώτηση με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο κ. Κέλλας επικαλούμενος δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιώργου Ρούστα στην εφημερίδα “Ελευθερία”, αναφέρει  πως “παρά το γεγονός πως τα συνεργεία του ΕΛΓΑ προχώρησαν σε εκτιμήσεις για απώλεια παραγωγής στα βερίκοκα, δε συνέβη το ίδιο και στα αμύγδαλα. Έτσι, επικρατεί το παράδοξο ορισμένοι παραγωγοί να αποζημιωθούν για τις βερικοκιές τους κι όχι για τις αμυγδαλιές που βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο χωράφι.

Από πλευράς ΕΛΓΑ η αρχική εξήγηση που δίνεται είναι πως οι ζημιές στα αμύγδαλα προέρχονται από άλλους παράγοντες, οι παραγωγοί, όμως, αποδίδουν το πρόβλημα στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, την ώρα που το δένδρο έμπαινε στο στάδιο της καρπόδεσης”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εκτιμά ότι “οι αμυγδαλοπαραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, βλέποντας τους κόπους της φετινής χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι” και ρωτά τον υπουργό τα εξής:

  1. Προτίθεται να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε επανεξέταση του προβλήματος, δεδομένου ότι το μέγεθος της ζημιάς πιθανόν να μην είχε εμφανισθεί κατά τις πρώτες εκτιμήσεις;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο στη σύσταση μίας ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα αποφανθεί με απόλυτη ακρίβεια και τεκμηρίωση για τα αίτια των ζημιών στις συγκεκριμένες καλλιέργειες;
  3. Δεδομένου πως το θέμα των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο αποτελεί μία διαρκώς εξελισσόμενη και δυναμική διαδικασία, προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός επιστημονικού φορέα που θα καταγράφει τις ιδιαίτερες επισημάνσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, αλλά και αντίστοιχα φαινόμενα με αυτό στο Καλοχώρι, ώστε εν συνεχεία να συνδράμει στην άμεση βελτίωση και επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του Οργανισμού, προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών;

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις