ΛΑΡΙΣΑ

Στη βουλή (ξανα)φέρνει ο Μπαργιώτας τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Την πρόταση του κ. Κώστα Μπαργιώτα, βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για άμεση σύγκληση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα συζήτησης τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποδέχτηκε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, αφού πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας από την τελευταία φορά που έγινε ανάλογη συζήτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα, πάλι μετά από επίκαιρη ερώτηση του κ. Μπαργιώτα.

Συγκεκριμένα, είπε «Έχετε δίκιο, επίσης, να λέτε ότι η εικόνα δεν έχει βελτιωθεί και ότι στην πραγματικότητα όντως, ο ν. 3868/2010, ο οποίος ενσωμάτωσε προηγούμενους νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, σε δημόσιους χώρους και λοιπά, δεν εφαρμόζεται».

Ο βουλευτής τόνισε ότι  «Καπνίζουν οι πάντες όπου θέλουν και όποτε θέλουν και αυτό συμπεριλαμβάνει τη Βουλή, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και δημόσιους χώρους στους οποίους βρίσκονται παιδιά. Το 18% των θανάτων πάνω από τα τριάντα πέντε, σύμφωνα με κάποιους, οφείλονται στο κάπνισμα. Στην Ελλάδα οι θάνατοι υπολογίζονται ότι είναι περίπου είκοσι χιλιάδες τον χρόνο.

Οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις οφείλονται στο κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει και δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους», ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική πτυχή του θέματος, λέγοντας «Η οικονομική επίπτωση στην Ελλάδα είναι γύρω στα 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του 2011.

Ήταν τόσο το 2011 και μπορεί τώρα να έχει πέσει, γιατί, όπως είπατε, έχει αρχίσει να μειώνεται το κάπνισμα. Είναι σημαντικό ζήτημα και δημοσιονομικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από το νόμο, δηλαδή από πρόστιμα στα καταστήματα γενικής χρήσης κ.λπ. το 2015 ήταν μηδέν και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2016 είναι, επίσης, μηδέν».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει ουσιαστική απαγόρευση του καπνίσματος, και ζήτησε τη δέσμευση του Υπουργού. «Χρειάζεται διαφώτιση ότι το κάπνισμα δεν είναι δικαίωμα στους κλειστούς χώρους. Είναι ανοησία και αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε μια εικόνα παραβατικότητας, με τον τρόπο που το κάνουμε πολλοί από εμάς. Πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοστεί ο νόμος. Και για να εφαρμοστεί το τελευταίο του κομμάτι που είναι το ελεγκτικό, πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όσα Υπουργεία χρειάζεται» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις