ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Λατρεύετε τη σοκολάτα και τα αλμυρά; Ψάξτε το γιατί στα γονίδιά σας

Δεν μπορείτε χωρίς σοκολάτα; Βλέπετε πατατάκια και “πέφτετε με τα μούτρα”; Τα τρώτε μαζί ή εναλλάξ; Μην απορείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι άλλη μία περίπτωση που “φταίνε” τα γονίδια.
Επιστήμονες από τη Βοστώνη μελέτησαν 818 εθελοντές και είδαν ότι οι διατροφικές προτιμήσεις σχετίζονται με αρκετά γονίδια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ένα που σχετίζεται με την παχυσαρκία και ορισμένα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των ορμονών.

Όπως είπαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής για την Πειραματική Βιολογία (ASN2017EB), που έγινε στο Σικάγο, προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα σε ορισμένες γενετικές μεταλλαγές που αφορούν στους υποδοχείς της γεύσης και στις διατροφικές προτιμήσεις μας.

Στη νέα μελέτη, όμως, εξετάστηκαν γονίδια που σχετίζονται με συμπεριφορικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά (όπως η κατάθλιψη και ο εθισμός), για να εξακριβωθεί αν και αυτά επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες.

Όπως είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Σίλβια Μπερκιάνο, από το Πανεπιστήμιο Tufts, ορισμένες μεταλλαγές του «γονιδίου της παχυσαρκίας», του FTO, για παράδειγμα, συσχετίσθηκαν με την μειωμένη κατανάλωση λαχανικών και φυτικών ινών. Οι μεταλλαγές ενός άλλου γονιδίου, που λέγεται SLC6A2 και ρυθμίζει ορμόνες, όπως η νορεπινεφρίνη (ελέγχει τις παρορμήσεις), συσχετίσθηκε με την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε λίπη.

Και οι μεταλλαγές σε ένα γονίδιο που ελέγχουν την οξυτοκίνη (την «ορμόνη της αγάπης»), συσχετίσθηκαν με την αγάπη για σοκολάτα, καθώς και με αυξημένο βάρος σώματος. Η οξυτοκίνη διεγείρει το κέντρο επιβράβευσης στον εγκέφαλο και όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, μπορεί να εντείνει τη λαχτάρα για σοκολάτα, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει το ίδιο αίσθημα ευχαρίστησης.

Βέβαια η γονιδιακή “σφραγίδα” καλό είναι να μη γίνει “άλλοθι” για διατροφικές “γουρουνιές”, καθώς ό,τι γονίδια κι αν έχουμε, σημαντικό ρόλο στο τι τρώμε και στις επιλογές μας παίζει και ο τρόπος ζωής μας.

healthmag.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις