ΛΑΡΙΣΑ

Καθυστερήσεις και προβληματισμοί σε βάρος νέων αγροτών και συνταξιούχων

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Βρισκόμαστε στην έναρξη της σεζόν για το ΟΣΔΕ (Δήλωση Καλλιέργειας) αλλά και της καλλιεργητικής χρονιάς. Σε συνδυασμό με τις φροντίδες για τις καλλιεργείς τους, οι αγρότες έχουν την υποχρέωση να εκτελέσουν και το ΟΣΔΕ. Έτσι λοιπόν έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με το χρόνο που χρειαζόμαστε για τη διεξαγωγή του έργου ΟΣΔΕ 2017, το οποίο έχει ως τελική ημερομηνία τις 15 Μαΐου 2017, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τους οποίους αναμένουμε άμεσες και έμπρακτες λύσεις.

Διευκρινιστικά τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους αγρότες είναι:
1. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του ΟΣΔΕ 2017
2. Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων (Συνταξιούχοι και Νέοι) που δεν άρχισαν.
3. Συνδεδεμένα προϊόντα (ενδεικτικά μηδική, όσπρια κ.α.)(ξεκαθάρισμα εθνικού καταλόγου και τρόπος που θα δοθούν)
4. Η αξιολόγηση των νέων αγροτών η οποία χρειάζεται για τη δήλωση ΟΣΔΕ 2017.
5. Αναμένεται ανακοίνωση για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία – πρόγραμμα ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (απονιτροποίηση) σε συνδυασμό με το ΟΣΔΕ 2017.

Συνάδελφοι παραγωγοί,
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΟΣΔΕ 2017 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ!!!
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα Αγροτικά προγράμματα της νέας περιόδου 2014-2020, αποτελεί η δήλωση ΟΣΔΕ, η οποία πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κάθε προγράμματος.
Για το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, Μ 4.1, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα με επιδότηση έως 75%, πέραν των λοιπών προϋποθέσεων, πρέπει μέσω της δήλωσης ΟΣΔΕ 2017 να αποδεικνύεται αγροτικό εισόδημα πάνω από 8.000 έως 25000 ευρώ , για να εντάσσεται ο υποψήφιος, το οποίο προκύπτει σύμφωνα με τους επίσημους συντελεστές του ΥΠΑΑΤ και (δείκτες Rica). Με 15000 – 25000 ευρώ επιτυγχάνεται η μέγιστη βαθμολογία.
Επίσης για το Μ 6.3 πρόγραμμα 4ετες με εφάπαξ ενίσχυση 14000 ευρώ, το εισόδημα μέσω του ΟΣΔΕ 2017, πρέπει να είναι από 5000 – 8000 ευρώ. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο μπαίνουν οι καλλιεργητές που δε εντάσσονται στο πρόγραμμα νέων γεωργών.
Ομοίως για τα υπόλοιπα αγροτικά προγράμματα ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις εισοδήματος.
Επίσης οι Ομάδες παραγωγής που αποτελούν μονόδρομο πλέον, έχουν ως βάση δεδομένων το ΟΣΔΕ. Τα μέλη των ομάδων έχουν 20% επιπλέον επιδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης.
Συμπερασματικά αν η δήλωση ΟΣΔΕ δεν γίνει προσεκτικά, υπάρχει κίνδυνος πολλοί παραγωγοί να βρεθούν εκτός των αγροτικών προγραμμάτων.

Εγκύκλιος Φ.10034/18282/566/20.4.2017 με τις διευκρινήσεις για τη συνταξιοδότηση αγροτών που συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα.
Με βάση την παραπάνω εγκύκλιο να επισημάνουμε και να διευκρινίσουμε τα εξής:
1. Οι παλιοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ που βγήκαν ή βγαίνουν στη σύνταξη μέχρι 31-12-2016 και παράλληλα συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα δεν θα περικόπτεται η σύνταξη κατά 60%.
2. Οι συνταξιούχοι αγρότες, δεν θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
3. Όσοι νέοι συνταξιούχοι αγρότες που βγήκαν ή βγαίνουν στη σύνταξη από 01-01-2017 τους δίνεται μεταβατικότητα μέχρι το 2024 (όπως τους παλιούς) και δεν θα περικόπτεται και σ΄ αυτούς η σύνταξη κατά 60%.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εφόσον έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ τα προηγούμενα χρόνια.
4. Οι παλιοί συνταξιούχοι όλων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ, που βγήκαν στη σύνταξη μέχρι την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, δηλαδή μέχρι 13-05-2016, και συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα δεν θα τους περικόπτεται η σύνταξη κατά 60%.
5. Οι νέοι συνταξιούχοι (από 01-01-2017) όλων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, πλην ΟΓΑ, που θα θελήσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα, θα τους περικόπτεται η σύνταξη τους κατά 60%
6. Όσοι αγρότες ήταν στη πρόωρη σύνταξη και φυσικά δεν επιτρεπόταν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα, και τώρα μέσα στο 2017 λήγει η 10ετής περίοδος και θα πάρουν την κανονική σύνταξη και θέλουν να ασκήσουν αγροτική δραστηριότητα, θα τους περικόπτεται η σύνταξη κατά 60%, διότι θεωρούνται νεοεισερχόμενοι, μετα την ψήφιση του νόμου.
7. Όσοι συνταξιούχοι του που θα κάνουν πρώτη φορά δήλωση ΟΣΔΕ το 2017 θα υποστούν περικοπή κατά 60% γιατί αναγνωρίζονται ως νέοεισερχόμενοι.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις