ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί είναι φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Η υψηλή κατανάλωση ρεύματος που έκαναν πολλά νοικοκυριά το χειμώνα, κυρίως για θέρμανση, εκτόξευσε τους λογαριασμούς, καθώς η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ… τιμωρεί τις μεγάλες καταναλώσεις

Τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αντίθετα από το καλοκαίρι και μετά υπήρξε και μια γενναία μείωση 15%, έστω και για εκείνους μόνον που πληρώνουν κανονικά το λογαριασμό τους.
Παρόλα αυτά οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών είναι έντονες, αφού είδαν τους πρόσφατους λογαριασμούς τους, αυτούς δηλαδή που αφορούν την κατανάλωση των χειμερινών μηνών, να είναι υπερβολικά και δυσανάλογα αυξημένοι.
Το… μυστικό αυτού του φαινομένου είναι η ανορθολογική χρέωση που ισχύει, σύμφωνα με την οποία, όταν αυξάνει η κατανάλωση αυξάνει και η τιμή της κιλοβατώρας, όχι μόνον για τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες αλλά για το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας, από την πρώτη κιλοβατώρα.
Το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι κλιμακωτό και μέχρι τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0946 ευρώ/kWh ενώ όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,10252 ευρώ/kWh για όλες τις κιλοβατώρες.
Για παράδειγμα, αν κάποιος καταναλώσει 1999 κιλοβατώρες στο τετράμηνο θα πληρώσει για ρεύμα (για το λεγόμενο ανταγωνιστικό σκέλος που αφορά την ενέργεια και όχι τις άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στο λογαριασμό)
-189,1 ευρώ, ενώ αν καταναλώσει δύο κιλοβατώρες παραπάνω και πάει στις 2001 κιλοβατώρες θα πληρώσει 205,1 ευρώ.
Με τον ίδιο τρόπο χρεώνονται και οι ΥΚΩ, ένα άλλο κόστος που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς και αφορά τη συμβολή όλων των καταναλωτών στο υπερβάλλον κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών, στη μείωση των τιμολογίων στις ευπαθείς ομάδες, τους πολύτεκνους κ.λπ.
Η χρέωση ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) είναι και αυτή κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση. Μέχρι τις 1600 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,00699 ευρώ/kWh. Από τις 1601 έως τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στις 0,0157 ευρώ/kWh. Από τις 2001 έως τις 3000 κιλοβατώρες η χρέωση πάει τα 0,03987 ευρώ/kWh ενώ πάνω από 3000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0448 ευρώ/kWh.
Με την παραπάνω μέθοδο τιμολόγησης, όποιο νοικοκυριό χρησιμοποιήσει αιρκοντίσιον ή θερμοπομπούς ή άλλη ηλεκτρική συσκευή για θέρμανση, θα έχει βεβαίως μια ανάλογη αύξηση του λογαριασμού ρεύματος λόγω του ότι θα κάψει περισσότερες κιλοβατώρες, θα έχει όμως ταυτόχρονα και ένα επιπλέον «πέναλτι» λόγω του ότι πιθανότατα θα αλλάξει κλιμάκιο και έτσι θα πληρώσει πανάκριβα όλες τις κιλοβατώρες που έκαψε.
Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι για πολλά νοικοκυριά η χρήση του ρεύματος ως μέσου θέρμανσης αποτελεί αναγκαστική επιλογή καθώς οι καυστήρες στις πολυκατοικίες τους έχουν απενεργοποιηθεί λόγω ασυμφωνίας των ενοίκων κ.λπ. Ο βαρύς φετινός χειμώνας έκανε προφανώς το πρόβλημα μεγαλύτερο.
Το παράδοξο αυτό φαινόμενο έχει πλέον εντοπιστεί. Θα αλλάξει κάτι έστω εκ των υστέρων; Σε ότι αφορά τις χρεώσεις της ενέργειας (της ανταγωνιστικής χρέωσης που προαναφέραμε) είναι θέμα αποκλειστικά της ΔΕΗ η οποία διαμορφώνει την εμπορική της πολιτική όπως εκείνη επιλέγει, όπως άλλωστε κάνουν και οι άλλοι προμηθευτές ρεύματος, καθένας εκ των οποίων έχει τη δική του τιμολογιακή πολιτική.
Σε ότι αφορά όμως στις ΥΚΩ, είναι θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σύμφωνα με όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο πρόεδρός της, η ΡΑΕ επανεξετάζει τη χρέωση και πρόκειται σύντομα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον κατανέμεται. Παρόλα αυτά, όσοι «εμπιστεύτηκαν» το ρεύμα για να ζεσταθούν το φετινό χειμώνα, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ακριβά, εκόντες άκοντες, την επιλογή τους.

news247.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις