ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργική απόφαση – οδηγός: 9 «παράθυρα» στους δασικούς χάρτες

Τις διαδικασίες διόρθωσης εννέα πρόδηλων σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες καθορίζει με απόφασή του το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν ατελώς τη σχετική αίτησή τους στις δασικές υπηρεσίες χωρίς να είναι απαραίτητη η υποβολή αντίρρησης. Ποια σφάλματα διορθώνονται αυτεπάγγελτα από τις υπηρεσίες.
ΕΘΝΟΣ

Εννέα κατηγορίες πρόδηλων σφαλμάτων κατά το στάδιο της κατάρτισης και της κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και τα ακριβή βήματα για τη διόρθωσή τους, είτε αυτεπάγγελτα από τις υπηρεσίες είτε ύστερα από αίτημα του ίδιου του ενδιαφερομένου, ξεκαθαρίζει η υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν ατελώς στις Δασικές Υπηρεσίες τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, χωρίς να είναι πάντοτε απαραίτητη η υποβολή αντίρρησης αλλά και στις Δασικές Υπηρεσίες να διορθώσουν τα σφάλματα αυτά, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης, όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Τις προσεχείς ημέρες με εγκύκλιο θα καθοριστεί ακριβώς η διαδικασία εξέτασης από τις Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) επί του δασικού χάρτη των παραπάνω αιτήσεων, εφόσον για την ίδια περίπτωση έχει υποβληθεί και αντίρρηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης που θα εντοπίσει πρόβλημα σε έκτασή του σε αναρτημένο δασικό χάρτη, θα πρέπει αρχικά να απευθυνθεί στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών και στη συνέχεια -εφόσον το επιθυμεί- να υποβάλει και αντίρρηση.
Το «Εθνος» παρουσιάζει με παραδείγματα τα πρόδηλα σφάλματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση:
O αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, με την απόφαση ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους δασικούς χάρτες
O αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, με την απόφαση ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους δασικούς χάρτες
• Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Υπάγονται περιπτώσεις απόκλισης ή εσφαλμένης τεχνικής απόδοσης των οριογραμμών που παρατηρούνται πάνω στις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2007 και μπορεί να προκύψουν από τη σύγκρισή τους. Ακολουθεί νέα φωτοερμηνεία εφόσον δεν πρόκειται για περιπτώσεις που έχει αλλάξει η μορφή στο έδαφος (δασική ή άλλη κάλυψη, δρόμοι, ρέματα ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση).
• Παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κ.λπ.) και το αντίστροφο, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που έχουν αποτυπωθεί λανθασμένα τα όρια αγροτεμαχίων.
• Απεικόνιση εμφανώς λανθασμένης αγροτικής έκτασης ως δασικής (εξαιτίας λανθασμένης εκτίμησης του είδους βλάστησης) και το αντίστροφο, η οποία μπορεί να έχει προέλθει από τη χρήση αεροφωτογραφίας του ΄45 που σε πολλές περιπτώσεις περιείχε δυσδιάκριτα όρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλης ηλικίας ελαιώνες που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές συμπληρώνεται και τροποποιείται ο δασικός χάρτης.
• Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος αντιστοίχιση στοιχείων. Διορθώνονται λάθη όπως η διαφορά στο εμβαδόν των εκτάσεων και συμπληρώνονται οι εγγραφές που λείπουν. Η κατηγορία περιλαμβάνει και τυπογραφικά λάθη που μπορεί να έχουν αποτυπωθεί στους δασικούς χάρτες.
• Λανθασμένη αποτύπωση στον δασικό χάρτη, η οποία εμφανίζει διαβαθμισμένες περιοχές, δηλαδή περιοχές που δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται για λόγους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα τα στρατόπεδα και το αποτέλεσμα είναι τα στοιχεία του χάρτη να διαφέρουν από την πραγματική κατάσταση. Πρόκειται για λάθη που προέρχονται από επεξεργασμένες αεροφωτογραφίες και πλέον ορίζεται ότι μπορούν να διορθωθούν σε οποιοδήποτε στάδιο από την ανάρτηση έως την κύρωση των χαρτών.
• Εμφάνιση πεδινών εκτάσεων σε περιοχή ομαλής κλίσης ως χορτολιβαδικών. Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας σε αντίθεση με τις πεδινές, γι΄αυτό και το συγκεκριμένο λάθος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διορθωθεί για τους ιδιοκτήτες. Τόσο αυτή όσο και η επόμενη περίπτωση υπάγονται στις κατηγορίες, στις οποίες βάσει του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν την κυριότητα έκτασης που καλλιεργούν προβαίνοντας σε εξαγορά της.
• Εμφάνιση εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών έναντι του Δημοσίου ως χορτολιβαδικών. Οι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές εκτάσεις εξαιρούνται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
• Εμφάνιση εκτάσεων που αποτελούν τεχνητές δασικές φυτείες ως δασικών. Πρόκειται για περιπτώσεις εκτάσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν αποτυπωθεί στους χάρτες ως δασικές, ενώ οι ιδιοκτήτες τους είχαν δημιουργήσει δασικές φυτείες (π.χ. λεύκες) συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων. Η περίπτωση αυτή δεν περιλαμβάνει βέβαια τις αναδασωμένες εκτάσεις.
Στις κατηγορίες αυτές, στην περίπτωση που ο δασικός χάρτης είναι θεωρημένος αλλά όχι αναρτημένος, η διόρθωση γίνεται αυτεπάγγελτα από το τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της οικείας Διεύθυνσης Δασών και θεωρείται εκ νέου ο καινούργιος χάρτης.
Στην περίπτωση που ο δασικός χάρτης έχει αναρτηθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις προωθούνται είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου με εισήγηση της Δασικής Υπηρεσίας που αναδεικνύει το σφάλμα και με αίτημα τη θετική γνωμοδότηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Υστερα από τη σχετική έγκριση, ο δασικός χάρτης θεωρείται με τα νέα στοιχεία και επαναλαμβάνεται η ανάρτηση διατηρώντας κατά προτίμηση τις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων.
Αυτεπάγγελτα
Εάν ο δασικός χάρτης έχει αναρτηθεί και έχει ξεκινήσει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, οι περιπτώσεις που εντάσσονται στις οκτώ κατηγορίες και έχουν εντοπιστεί αυτεπάγγελτα, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου ή έχουν υποβληθεί ως αντιρρήσεις, προωθούνται από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών στην Επιτροπή Αντιρρήσεων με σχετικό υπόμνημα με το αιτιολογικό της υπαγωγής τους στις περιπτώσεις πρόδηλου σφάλματος.
Τα πρόδηλα σφάλματα μπορούν να διορθωθούν ακόμα και στις περιπτώσεις που οι Επιτροπές έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, έχει παρέλθει ο χρόνος λειτουργίας τους και ο δασικός χάρτης βρίσκεται στο στάδιο της διόρθωσης και συμπλήρωσής του. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται από τη Διεύθυνση Δασών εισήγηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με την έκδοση της σχετικής έγκρισης διορθώνεται ο δασικός χάρτης στο συγκεκριμένο τμήμα και αναρτάται εκ νέου. 
Πώς θα αντιμετωπίζονται οι διοικητικές παραλείψεις
Τα ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη αποτελούν την ένατη βασική κατηγορία λαθών που ορίζονται από την υπουργική απόφαση.
Πρόκειται ουσιαστικά για τις περιπτώσεις στις οποίες με ευθύνη της διοίκησης δεν έχουν συμπεριληφθεί πράξεις, όπως τα σχέδια πόλης και οι οικισμοί από τους δήμους (διαδικασία για την οποία έχει ήδη δοθεί παράταση), έγγραφα κλήρου εποικισμού ή άλλες βεβαιώσεις για πράξεις χαρακτηρισμού μιας έκτασης που όφειλαν να είναι αποτυπωμένες στον ήδη αναρτημένο δασικό χάρτη και πριν από την κύρωσή του.
Στις περιπτώσεις αυτές -εφόσον έχει υποβληθεί αντίρρηση- η αρμόδια Διεύθυνση Δασών προχωρεί σε εισήγηση στην Επιτροπή Αντιρρήσεων, πιστοποιώντας τα στοιχεία της διοικητικής πράξης, και η Επιτροπή εκδίδει σχετική απόφαση έγκρισης υπαγωγής και διόρθωσης του δασικού χάρτη.
Εάν δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση και δεν έχει συσταθεί Επιτροπή, ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών στην Επιθεώρηση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναδεικνύοντας την παράλειψη και ζητώντας θετική γνωμοδότηση προκειμένου να συμπεριληφθεί η πράξη στον δασικό χάρτη.
Επιστροφή
Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε κάθε περίπτωση που έχει υποβληθεί αντίρρηση με περιεχόμενο που την εντάσσει στην κατηγορία του πρόδηλου σφάλματος και βεβαιώνεται από την ειδική Επιτροπή, το καταβληθέν τίμημα επιστρέφεται στον δικαιούχο.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, ωστόσο έχει υπάρξει η σχετική απόφαση για τις αμοιβές των δικηγόρων που θα μετάσχουν στις τριμελείς επιτροπές, η οποία ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις