ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Μαρτίου

Αύριο Τρίτη έρχονται τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου του ΕΦΚΑ σε 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Ο τρίτος «λογαριασμός» του τρέχοντος έτους που πρέπει να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή 28 Απριλίου, αν δεν δοθεί παράταση
Ο τρίτος «λογαριασμός» του τρέχοντος έτους που πρέπει να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή 28 Απριλίου, αν δεν δοθεί παράταση
Τα νέα «ραβασάκια» αναρτώνται από αύριο και θα αφορούν τις εισφορές του περασμένου Μαρτίου. Πρόκειται για τον τρίτο «λογαριασμό» του τρέχοντος έτους, ο οποίος πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή 28 Απριλίου, αν δεν δοθεί παράταση. Τα ειδοποιητήρια έρχονται και αυτήν τη φορά με σχετική καθυστέρηση, η οποία αποδίδεται από αρμόδια στελέχη στην προσπάθεια που καταβλήθηκε να ενσωματωθούν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Οι διορθώσεις και οι αλλαγές αφορούσαν μερικές χιλιάδες ασφαλισμένους που εμφανίστηκαν στο πρώτο δίμηνο με λάθος στοιχεία ή χρεώθηκαν εισφορές αναντίστοιχες με την ασφαλιστική τους εικόνα. Για παράδειγμα έλαβαν ειδοποιητήρια να πληρώσουν άτομα που είναι σήμερα ήδη συνταξιούχοι, άλλοι έλαβαν «ραβασάκι» για επάγγελμα που έχουν εγκαταλείψει κ.λπ. Οπως αναφέρουν στελέχη του νέου υπερ-Ταμείου, ό,τι δεν κατέστη εφικτό να διορθωθεί αυτήν τη φορά θα αντιμετωπιστεί στην επόμενη.
Ούτε αυτήν τη φορά θα υπάρχει στα ειδοποιητήρια το κονδύλι για τις εισφορές επικούρισης και εφάπαξ (πρόνοια). Οσοι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικούριση (7%) ή και εφάπαξ (4%) θα πρέπει να περιμένουν έως το «ραβασάκι» για τις εισφορές Μαΐου ή το αργότερο Ιουνίου, που θα είναι πληρωτέο τέλη Ιουνίου ή τέλη Ιουλίου αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν συσσωρευθεί αναδρομικά 4 ή 5 μηνών για τους περίπου 350.000 αυτοαπασχολούμενους που έχουν επικουρική ασφάλιση ή και ασφάλιση πρόνοιας (εφάπαξ).
Για όσους ασφαλίζονται και στους δύο κλάδους, το κονδύλι θα είναι σεβαστό, καθώς πρέπει να υπολογίζουν 11% στο μηνιαίο εισόδημα του 2015 για 4-5 μήνες.
Οι εισπράξεις
Η εισπραξιμότητα πάντως βαίνει καλώς και κινείται ελαφρώς πάνω από 60%. Οι βεβαιωμένες εισφορές για το πρώτο 2μηνο ανήλθαν σε 502 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια και κυμάνθηκαν κοντά στα 307. «Η αυξημένη εισπραξιμότητα έχει ως αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να παρουσιάζει το πρώτο τρίμηνο πραγματικό πλεόνασμα 100 εκ. ευρώ, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 175 εκ. ευρώ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας προσθέτοντας πως στον υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται οι αποδόσεις προς τρίτους (ΕΟΠΥΥ κ.λπ.).

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις