ΕΛΛΑΔΑ

«Βροχή» από ευρωκαταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Μπορεί η «ευρωκαταδίκη» για την υπόθεση της Μανωλάδας να προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, πολιτικούς «τριγμούς» και αντιπαραθέσεις, αλλά δυστυχώς δεν είναι η μόνη για τη χώρα μας.
ΕΘΝΟΣ
9:00,
Οι περισσότερες ευρωκαταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αφορούν έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας και ακολουθεί η εξευτελιστική μεταχείριση
Οι περισσότερες ευρωκαταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αφορούν έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας και ακολουθεί η εξευτελιστική μεταχείριση
Το 2016 η Ελλάδα καταδικάστηκε 41 φορές (έναντι 43 το 2015) για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στον σχετικό κατάλογο παραβιάσεων (κατά την επίσημη έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – ΕΔΔΑ), τρεις θέσεις μετά τη• δευτεραθλήτρια Τουρκία (77 καταδίκες).
Οι «ευρωκαταδίκες» αυτές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, για υποθέσεις παλιότερες, αφορούν πολλές φορές «απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», άθλιες συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και φυλακές, μη χορήγηση αποτελεσματικής θεραπείας (σε κρατούμενους), παραλείψεις αστυνομικών και δικαστικών Αρχών να διερευνήσουν όπως πρέπει εξιχνιάζοντας υποθέσεις με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, υποθέσεις σωματεμπορίας, καταναγκαστικής εργασίας, πορνείας.
Αφορούν επίσης περιπτώσεις προσβολής της περιουσίας πολιτών (πολυετής δέσμευση ακινήτων χωρίς αποζημίωση), της προστασίας του οικιακού ασύλου, του σεβασμού της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής και πολλές υποθέσεις παραβίασης των αρχών της δίκαιης δίκης και του εύλογου χρόνου διεξαγωγής της, εξαιτίας απίστευτων καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης.
Ωστόσο υπάρχει «ευρωκαταδίκη» και για περσινές καταγγελίες, ενώ η λίστα «ευρωκαταδικών» αναμένεται να διευρυνθεί προσεχώς καθώς υποβλήθηκαν νέες αναφορές-καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, αλλά και από ασυνόδευτους ανηλίκους για την κράτησή τους (κάποιες απορρίφθηκαν ως πρόωρες).
Πέραν της αναπόφευκτης διαπόμπευσης της χώρας, οι «ευρωκαταδίκες» συνεπάγονται συχνά μεγάλο κόστος, αφού η Ελλάδα λόγω ηθικής βλάβης που προκάλεσε στα θύματα τέτοιων υποθέσεων, υποχρεώθηκε από τις αρχές του 2016 μέχρι και την απόφαση για τη Μανωλάδα να καταβάλει ποσά άνω του 1,2 εκατ. ευρώ.
Στοιχεία
Οι περισσότερες ελληνικές «ευρωκαταδίκες» του 2016 αφορούν την έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας (21) και ακολουθούν η εξευτελιστική μεταχείριση (17) και η καθυστερημένη απονομή δικαιοσύνης (16), ενώ από συστάσεως του ΕΔΔΑ μέχρι την έναρξη του 2017 η Ελλάδα καταδικάστηκε 828 φορές, τις περισσότερες για μακρά διάρκεια των δικών (511), για έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας (235), παραβίαση της δίκαιης δίκης (131), απάνθρωπη μεταχείριση (96), προσβολή της ιδιοκτησίας-περιουσίας (73), παραβίαση της ελευθερίας-ασφάλειας (72) κλπ. (συχνά διαπιστώνονται διπλές-τριπλές παραβιάσεις).
Τους πρώτους μήνες του 2017 ήλθαν η «ευρωκαταδίκη» για τη Μανωλάδα (αποζημίωση 12.000-16.000 ευρώ σε καθένα από τους 42 εργαζόμενους-θύματα), και «ευρωκαταδίκες» 78.000 ευρώ για συνθήκες κράτησης 12 ατόμων σε νησιωτική φυλακή, για παραλείψεις των αρμόδιων αστυνομικών και δικαστικών Αρχών κατά τη διεξαγωγή έρευνας σε κατοικία με τρόπο που έθιγε το απαραβίαστο του οικιακού ασύλου και ιδιωτικού βίου, για δυσανάλογη επέμβαση στην ελευθερία έκφρασης με αφορμή καταδίκες δημοσιογράφων, δημοτικών συμβούλων για «σκληρή» κριτική που άσκησαν κλπ.
Στον κατάλογο «ευρωκαταδικών» του 2016 συγκαταλέγονται:
• Οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις ακινήτου στην Αττική με αλλεπάλληλες κηρύξεις απαλλοτρίωσης από τον αρμόδιο δήμο κατόπιν ακυρωτικών δικαστικών αποφάσεων, η οποία όμως ουδέποτε συντελέστηκε, κρατώντας το δεσμευμένο επί 30ετία, χωρίς αποζημίωση.
• Η παράλειψη αστυνομικών-εισαγγελικών Αρχών να ερευνήσουν όπως έπρεπε καταγγελίες αλλοδαπής για εξαναγκασμό της σε πορνεία από συμπατριώτη της, που διέφυγε τη σύλληψη (αποζημίωση 15.000 ευρώ).
• Η σχεδόν 30ετής καθυστέρηση έως την αμετάκλητη δικαστική κρίση, σε υπόθεση διαταγής πληρωμής, ενώ στο μεταξύ άλλαξαν οι τράπεζες, λόγω συγχώνευσης, το νόμισμα και οι διάδικοι, αφού πέθανε ο ενδιαφερόμενος και τη δίκη συνέχισαν κληρονόμοι του (αποζημίωση 6.000 ευρώ).
• Οι κακές συνθήκες κράτησης και μεταφοράς σε άλλες φυλακές ισοβίτη φορέα AIDS που νοσούσε και από φυματίωση (10.000 ευρώ).
• Η παράλειψη αστυνομικών-δικαστικών Αρχών να διερευνήσουν τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά επίθεσης μαυροφορεμένων σε αλλοδαπό στον Αγ. Παντελεήμονα με άθλιες συνθήκες κράτησής του σε ΑΤ, ενώ ως τραυματίας χρειαζόταν ιατρική περίθαλψη.
• Η αδικαιολόγητη επί 14ετία παράλειψη των αρμόδιων υπουργών να αποφασίσουν για αίτημα χορήγησης ασύλου σε εκζητούμενο από την Τουρκία λόγω δράσης φιλοκουρδικής.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις