ΕΛΛΑΔΑΛΑΡΙΣΑ

Καταγραφή ακριβείας με barcode στα φάρμακα των νοσοκομείων- Ο Νεστοράς Αντωνίου στη ομάδα εργασίας του υπουργείου

Ειδική ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε για να ορίσει τον τρόπο καταγραφής, την προστασία των δεδομένων και τον έλεγχο διάθεσης των στοιχείων κατανάλωσης

Στην αξιοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν από τη χρήση φαρμάκων στα νοσοκομεία, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με μια νέα ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε και στοχεύει να καθορίσει την πολιτική η οποία θα ακολουθηθεί σε ότι αφορά τη διάθεση στοιχείων και δεδομένων από τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η φαρμακευτική δαπάνη παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις την τελευταία τριετία, ξεκινώντας από τα 543,345 εκ. ευρώ το 2014, πέφτοντας στα 488,837 εκ. ευρώ το 2015 και “κλείνοντας” στα 661 εκ. ευρώ το 2016.

Τη “μερίδα του λέοντος” απορροφά η 1η ΥΠΕ και ακολουθούν η 2η, 4η και 6η ΥΠΕ κατά σειρά, εξαιτίας όχι μόνο του αυξημένου πληθυσμού των περιφερειών αυτών, αλλά και της μετακίνησης πληθυσμού από τις άλλες περιφέρειες σε αυτές, ως περισσότερο κεντρικές.

Το κυρίαρχο ζήτημα από τις καταγραφές αυτές, είναι η διερεύνηση του είδους των φαρμάκων που καταναλώνονται περισσότερο στα νοσοκομεία, αν και είναι ήδη γνωστά από το είδος και τον τρόπο διάθεσής τους. Τώρα όμως με την καταγραφή θα αποτυπωθούν καλύτερα οι ανάγκες ανά περιφέρεια, νοσοκομείο κλπ, επιτρέποντας να αναπτυχθούν πολιτικές υγείας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Πολιτικές υγείας

Βέβαια αντίστοιχα, θα δοθεί και η δυνατότητα περικοπών, αφού τα νοσοκομεία λειτουργούν με κλειστούς προϋπολογισμούς και αναμένεται και η επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών σε θεραπευτικές κατηγορίες και στα νοσοκομεία.

Ένα πρόσθετο δεδομένο για την ανάγκη καταγραφής με ακρίβεια των καταναλώσεων των φαρμάκων στα νοσοκομεία είναι το νοσοκομειακό clawback που επιβάλλεται στις φαρμακευτικές περίπου ως “ποινή” για την υπέρβαση της προβλεπόμενης φαρμακευτικής δαπάνης, τη στιγμή όμως, που στα νοσοκομεία δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση.

Τρίτη εφαρμογή που μπορεί να έχει η καταγραφή αυτή από τη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας είναι η ενίσχυση των κλινικών μελετών, αλλά και οικονομικών αναλύσεων στις ακολουθούμενες πολιτικές, με δυνατότητα εισροής πόρων στα νοσοκομεία, από τη διάθεση στοιχείων σε οίκους έρευνας, δυνατότητα που έχει προβλεφθεί από την πρόσφατη νομοθεσία.

Mέχρι τότε, τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα μπορούν να διατίθενται μεταξύ των φορέων του υπουργείου Υγείας, για τον σχεδιασμό της πολιτικής υγείας που επιθυμεί η ηγεσία του υπουργείου.

Για την ακρίβεια των στοιχείων, προβλέπεται η εισαγωγή συγκεκριμένου γραμμογραφημένου συστήματος καταγραφής (με barcode), το οποίο θα έχει εφαρμογή και στα σημεία διάθεσης των στοιχείων.

Το αντικείμενο

Στην κατεύθυνση αυτή, ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας για τον ” καθορισμό της πολιτικής διάθεσης στοιχείων και δεδομένων φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας”.

Σύμφωνα με την απόφαση, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι πρωτίστως η διερεύνηση του πεδίου εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου περί διάθεσης και χρήσης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, στα στοιχεία των φαρμακείων των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, έργο της Ομάδας Εργασίας θα αποτελέσει περαιτέρω, ο καθορισμός:
i. Της πιστοποίησης των αιτούμενων προς συλλογή στοιχείων ενδιαφερόμενων και των προκαθορισμένων δηλώσεων συμμόρφωσής τους.
ii. Των επιτρεπόμενων προς διάθεση δεδομένων και της διασφάλισης της ανωνυμοποίησης των δεδομένων αυτών στη βάση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.
iii. Του τρόπου συλλογής, επεξεργασίας και τελικής μορφής των προς διάθεση δεδομένων (χρήση ειδικά γραμμογραφημένων αρχείων).
iv. Του τρόπου ελεγχόμενης διάθεσης των δεδομένων και απόλυτης καταγραφής της διάθεσης αυτής.
v. Της προτυποποίησης των παραγόμενων αναλύσεων επί των διατιθέμενων δεδομένων και τη διάχυσή τους στους ενδιαφερόμενους δημόσιους φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
vi. Όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στη διασφάλιση των παραπάνω διαδικασιών και των διακριτών διαχειριστικών ρόλων του επ΄ αυτών.

Η θητεία των μελών της Ομάδας Εργασίας θα λήξει με την ολοκλήρωση του έργου της.
Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των μελών της Ομάδας Εργασίας, θα γίνει χρήση του συστήματος τηλεδιασκέψεων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Η Ομάδα Εργασίας

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ορίσθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιώργος Στεφανόπουλος, ενώ μέλη της είναι οι:

1. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΆΓΓΕΛΟΣ, Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Αττικής.
2. ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Νομικός Σύμβουλος της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής.
3. ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Φαρμακοποιός – Διευθύντρια Ενοποιημένου Φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).
4. ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΌΛΓΑ, Διοικήτρια της 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου.
5. ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, Προϊστάμενος της Ενιαίας Νομικής Υπηρεσίας της 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου.
6. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, Φαρμακοποιός – Διευθύντρια Φαρμακείου στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ».
7. ΚΙΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Διοικητής της 3ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας.
8. ΦΙΡΙΠΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Νομική Σύμβουλος της 3ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας.
9. ΤΣΙΑΚΙΤΖΗΣ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗΣ, Φαρμακοποιός στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ».
10. ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, Διοικητής της 4ης 3ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας και Θράκης.
11. ΚΟΚΟΖΙΔΟΥ ΔΩΡΟΘΕΑ, Νομική Σύμβουλος.
12. ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Φαρμακοποιός στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΆΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ».
13. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑΣ, Διοικητής της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
14. ΔΟΞΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Νομική Σύμβουλος.
15. ΜΠΕΛΛΟΥ ΣΟΦΙΑ, Φαρμακοποιός στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
16. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.
17. ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Νομικός Σύμβουλος στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας.
18. ΜΑΡΙΝΕΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Φαρμακοποιός – Διευθύντρια Φαρμακείου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
19. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ ΕΛΕΝΗ, Διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης.
20. ΧΑΣΟΥΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Νομική Σύμβουλος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου – Γενικό Νοσοκομείο «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ».
21. ΤΖΙΜΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, Φαρμακοποιός – Διευθυντής Φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».
22. ΜΗΛΩΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, Προϊστάμενος στη Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας.
23. ΠΑΠΠΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
24. ΤΖΟΥΡΟΥ ΈΛΛΗ, Νομικός – Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας.
25. ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΆΝΝΑ, Υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, η οποία υπηρετεί στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται η ΒΑΡΣΟΥ ΕΛΕΝΗ, Υπάλληλος του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής, η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.

healthmag.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις