ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Πως ευχόταν “Καλό Πάσχα” στη προπολεμική Λάρισα- Δείτε φωτογραφίες με υπέροχα καρτ- ποστάλ της εποχής

Είναι πασχαλινές ημέρες και θα πρέπει σε κάποιους να στείλουμε ευχές για το Πάσχα. Ζούμε στην εποχή της ευκολίας. Θα ανοίξουμε τα μηνύματα στο κινητό και απλά θα στείλουμε τις ευχές μας σε έναν συγγενή ή έναν φίλο. Απλά πράγματα και γρήγορα δηλαδή…

Εμείς μέρες που είναι είπαμε να δούμε πως έστελναν τις ευχές τους οι Λαρισαίοι μιας άλλης εποχής, στην Λάρισα προ του πολέμου του 1940. Έτσι μαζί με την φωτογράφο του onlarissa.gr Πάολα Μπανάκα, επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας και ψάξαμε στο εξαιρετικό αρχείο του με την βοήθεια της κας Φανής Καλοκαιρινού, της διευθύντριας του Μουσείου.

Εκεί ανακαλύψαμε πραγματικά υπέροχα καρτ- ποστάλ μια άλλης μακρινής εποχής που χρονολογούνται από το 1900- 1930. Ένας απίθανος θησαυρός καλαισθησίας μπροστά στην πεζότητα και την γρηγοράδα της δικής μας εποχής.

Οι οικογενειακές φωτογραφίες που γινόταν καρτ- ποστάλ

Την εποχή εκείνη που το τηλέφωνο ήταν… δύσκολο, οι οικογένειες των Λαρισαίων για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν πρωτίστως, αλλά και για να στείλουν τις ευχές χρειάζονταν να καταβάλλουν αρκετό κόπο και προσπάθεια.

Η οικογένεια σε πολλές των περιπτώσεων συγκεντρωνόταν και όλοι φορούσαν τα καλά τους και πήγαιναν στο φωτογράφο για να τραβήξουν μια οικογενειακή φωτογραφία, η οποία θα γινόταν κάρτ- ποστάλ. Άλλες φορές στην φωτογραφίας ήταν μόνον τα παιδιά για να δείξουν πόσο μεγάλωσαν στο άνθρωπο που ήταν μακριά και θα έπαιρνε το καρτ- ποστάλ στα χέρια του. Μάλιστα επιχρωμάτιζαν σημεία στις φωτογραφίες που τότε ήταν ασπρόμαυρες.

Στο πίσω μέρος όπως θα παρατηρήσετε οι άνθρωποι έγραφαν πολλά παραπάνω από τις τυπικές ευχές στο άνθρωπό τους που ήταν μακριά. Σε σημείο μάλιστα που “στρίμωχναν” τα γράμματα για να χωρέσουν στο τέλος του χαρτιού. Άλλωστε το γράμμα δεν είχε μόνο ευχές αλλά και λίγα πράγματα για το πως ζούσαν κι αν ήταν καλά στην υγεία τους, ενώ πάντα ρωτούσαν για τη υγεία του δικού τους άνθρωπος που ήταν μακριά.

Επειδή τα πράγματα σε εκείνη την εποχή πηγαίναν αργά για να φτάσει η κάρτα στο προορισμό της έπρεπε να την στείλεις αρκετές μέρες πριν, ώστε να είναι εκεί στην ώρα της. Όμως αυτά τα καρτ- ποστάλ κοιτάζοντας τα περίπου 80-90 χρόνια μετά είναι έργα τέχνη μπροστά στα δικά μας κοινότυπα μηνύματα που μετά από τόσα χρόνια ίσως απλώς να μην υπάρχουν, καθώς θα σβηστούν για εξοικονόμησης χώρου πατώντας ένα κουμπί στο κινητό ή τον υπολογιστή μας.

Δείτε φωτογραφίες από τα υπέροχα καρτ- ποστάλ της εποχής

*** Επιστολές δελτάρια- Ευχετήριες καρτ- ποστάλ για το Πάσχα 1900-1930 από την Συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας

Ρεπορτάζ: Πάνος Γαρουφαλιάς/ Φωτό: Πάολα Μπανάκα

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις