ΕΛΛΑΔΑ

Κωδικός «συσπείρωση» στην τελική ευθεία για την ψήφιση των μέτρων

Την προηγούμενη Κυριακή -δύο ημέρες μετά το Eurogroup της Μάλτας- ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ χαλαρά ένα οκτάωρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η επιχείρηση συσπείρωσης του κόμματος είναι απαραίτητη σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βάλλεται από την αντιπολίτευση. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός μαζί με τους υπουργούς Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η επιχείρηση συσπείρωσης του κόμματος είναι απαραίτητη σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βάλλεται από την αντιπολίτευση. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός μαζί με τους υπουργούς
Για λίγη ώρα μόνο πετάχτηκε μέχρι το Μαξίμου και επέστρεψε στην πλατεία Καραϊσκάκη -όπου και η συνεδρίαση- πριν από τη λήξη της για την ψηφοφορία.
Ο Τσίπρας θέλει να πιάνει κλίμα από τις κομματικές συνεδριάσεις, επειδή τις θεωρεί βαρόμετρο και ενδεχομένως και να παρεμβαίνει όταν κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο. Ως εκ τούτου, όταν προς το τέλος της συνεδρίασης έγινε έντονη συζήτηση αναφορικά με το εάν το περίφημο κείμενο των «13» θα έμπαινε ή όχι σε ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε τη συζήτησή του διεξοδικά στις οργανώσεις του κόμματος και το ζήτημα έληξε εκεί χωρίς περαιτέρω παρενέργειες.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν νιώθει ανασφάλεια μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Συντεταγμένη εσωκομματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει και η πλειονότητα των οργάνων δεν δείχνει καμία διάθεση να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του. Πολλώ δε μάλλον να τον αμφισβητήσει. Ωστόσο θεωρεί ότι μια επιχείρηση συσπείρωσης του κόμματος είναι απαραίτητη σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βάλλεται από την αντιπολίτευση για την επικείμενη συμφωνία και αμφισβητείται από την κοινωνία ως προς την αποτελεσματικότητά της.
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διεξήχθη πριν από έξι μήνες, δίνοντας στον Τσίπρα, μεταξύ άλλων, εντολή να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, από τότε μεσολάβησαν πολλά. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη είδαν τα Eurogroup να περνούν χωρίς αποτέλεσμα και αισθάνθηκαν την προοπτική των εκλογών όχι ως μια επιθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ως μια μεγάλη πιθανότητα. Κάποιοι μάλιστα από τους διαφωνούντες θεώρησαν με δημόσιες αναφορές ότι οι κάλπες ίσως να ήταν και η λύση για να αποφύγει η κυβέρνηση μια επώδυνη συμφωνία. Ασχέτως του ότι οι «13» ως τμήμα των «53» διευκρινίζουν ότι με το κείμενό τους δεν θέτουν ζήτημα εκλογών αλλά αριστερής στροφής της κυβέρνησης.
Στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση συζήτησε μεταξύ άλλων και τις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής της ψηφοφορίας για το πακέτο των μέτρων-αντιμέτρων, εκτιμώντας ότι αυτό πιθανότατα θα συμβεί μεταξύ της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου και της 22ας του μήνα εφόσον βεβαίως δεν συγκληθεί έκτακτο Eurogroup. Επομένως, η προσπάθεια συσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Πολιτική διαχείριση
Ο πρωθυπουργός συζητάει πολλές φορές ο ίδιος με τους βουλευτές του, όμως θεωρεί ότι άμεση σχέση με την κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να έχουν και οι υπουργοί της κυβέρνησής του. Οι οδηγίες του προς τους υπουργούς είναι πως «πρέπει να ακούτε και να εξηγείτε», σε μια προσπάθεια οι βουλευτές να μη νιώθουν αποκομμένοι από τις κυβερνητικές διεργασίες ή μακριά από τις κεντρικές αποφάσεις.
Η συγκρότηση των δύο επιτροπών στη Βουλή, της προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά και της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα λειτουργήσει λυτρωτικά για μεγάλο κομμάτι των βουλευτών που δυσκολεύονται να υπερβούν την πίεση από την ψήφιση νέου πακέτου μέτρων. Τα αντίμετρα βοηθούν στην πολιτική διαχείριση της συμφωνίας και ενισχύουν την επιχειρηματολογία βουλευτών και στελεχών, όμως θα εφαρμοστούν από το 2019 και υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Για τον πρωθυπουργό η συμμετοχή μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο επιτροπές που διερευνούν σκάνδαλα ενισχύει τις πολιτικές τους άμυνες έναντι της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές, αντί να απολογούνται σε καθημερινή βάση στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μια συμφωνία-κόλαφο που θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τους συνταξιούχους και θα μειώσει το αφορολόγητο και για τους φτωχούς, θα νιώθουν ότι έχουν επιχειρήματα να επιστρέφουν τα πυρά κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή της χώρας. Η εργασιοθεραπεία στην οποία θα υποβληθούν οι βουλευτές θα συνδυαστεί και με εξορμήσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και υπουργών της κυβέρνησής του σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας με στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρεί ότι αντιμετωπίζει ιδιαίτερο εσωκομματικό πρόβλημα. Οι κατά καιρούς δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ή οι επιμέρους διαφοροποιήσεις του Πάνου Σκουρλέτη για κομμάτια της συμφωνίας, π.χ. για το θέμα της ΔΕΗ, δεν αποτελούν σύμφωνα με την εκτίμηση του Μαξίμου κάποια απειλή για τη συνοχή κυβέρνησης και κόμματος. Αλλωστε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής φάνηκε ότι τα δύο προαναφερθέντα στελέχη δεν λειτούργησαν ως δίδυμο αλλά ακολούθησαν διαφορετική τακτική.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι τμήμα της φιλοσοφίας που έχουν οι «53» ζητώντας αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης δεν κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι μέσω των θεσμικών αλλαγών που προωθεί είτε με τη συνταγματική αναθεώρηση είτε με τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος θα ικανοποιηθεί ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να δει από την κυβέρνηση ένα πιο ισχυρό αριστερό αποτύπωμα. Είναι κάτι που ζητά άλλωστε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας στους συνομιλητές του ότι οι διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό δεν έχουν σχέση με την αξιολόγηση αλλά με ζητήματα διακυβέρνησης.
ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Εδώ και δύο εβδομάδες έχει ξεκινήσει και επιχείρηση συσπείρωσης των μελών των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διοργάνωση ομιλιών πρωτοκλασάτων στελεχών που εξηγούν στο κόμμα τις συνθήκες υπό τις οποίες η κυβέρνηση οδηγείται στη συμφωνία με τους δανειστές.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις