ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος εκδηλώσεων στην «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας» στη Λάρισα

Στον ξεχωριστό και μαγικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας, καλούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ο Δήμος Λαρισαίων, φορείς της εκπαίδευσης και του βιβλίου αλλά και Λαρισαίοι συγγραφείς, που μετέχουν στην πρωτοβουλία για την «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας», που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα από τις 3 έως τις 7 Απριλίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Παιδικού βιβλίου, που τιμάται στις 2 Απριλίου.

Περισσότερες από 30 εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, στις Βιβλιοθήκες των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Λαρισαίων, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας και στο Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, για τις εκδηλώσεις της Παιδικής Λογοτεχνίας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της φιλαναγνωσίας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος όλων όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια είναι η διαμόρφωση συνειδητοποιημένων και καλλιεργημένων πολιτών.

Ο κ. Καλογιάννης, ευχαρίστησε τους φορείς και τους Λαρισαίους συγγραφείς που μετέχουν στην πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεργασίες και οι συνέργειες είναι στο DNA της σημερινής δημοτικής αρχής.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε πρόταση που έχει υποβληθεί στο Δήμο Λαρισαίων για τη δημιουργία Μουσείου Παιδικού Βιβλίου στη Λάρισα,η οποία, όπως τόνισε, θα εξεταστεί με σοβαρότητα.

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα του Χατζηγιάννειου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Δέσποινα Αράπκουλε αναφέρθηκε στις δράσεις της δημοτικής αρχής για την ενίσχυση των δημοτικών βιβλιοθηκών τονίζοντας ότι σήμερα η βιβλιοθήκη στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο διαθέτει 35.000 τόμους, ενώ άλλοι 6.000 τίτλοι βρίσκονται στις 7 βιβλιοθήκες που λειτουργούν στα Πολιτιστικά Κέντρα Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου καθώς και στις Λέσχες Πολιτισμού.

Η κ. Αράπκουλε τόνισε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την εξεύρεση ενός καλύτερου χώρου για τη δημοτική βιβλιοθήκη, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι η δημοτική βιβλιοθήκη εντάχθηκε στο δίκτυο της βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκη.
Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας» μετέχουν εκτός του Δήμου Λαρισαίων, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας και της της Διεύθυνσης Αθλητισμού, Πολιτισμού & Κοινωνικής Πολιτικής, μετέχουν το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας καθώς και 19 συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να προσεγγίσουν τα παιδιά το βιβλίο και την ανάγνωση γενικότερα, να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνία ως πηγή ευχαρίστησης, γνώσης και εσωτερικής εμπειρίας, να γνωρίσουν δημιουργούς και να έλθουν σε επαφή με τη διαδικασία και την εμπειρία της λογοτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα θα επισκέπτονται το χώρο των βιβλιοθηκών και θα μαθαίνουν για τον τρόπο λειτουργίας και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμου Λαρισαίων. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο οι μαθητές θα μπορούν να επισκεφτούν και την Έκθεση Ζωγραφικής των Παιδικών Τμημάτων των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, που θα λειτουργεί στο 2ο όροφο, στην αίθουσα Τεχνών «Τάκης Τλούπας», ενώ θα απασχοληθούν από τους δασκάλους των Λεσχών Πολιτισμού με εικαστικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης, ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Δεληγιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Παιδείας, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου – Καλούση, ο κ. Αργύρης Γιουρούκης, προεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών, η κ. Γιώτα Φώτου, συγγραφέας και εκπρόσωπος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, ο κ. Βαγγέλης Κολώνας, συγγραφέας, η κ. Εύη Γίτσα, εκπαιδευτικός και συγγραφέας καθώς και η Γεωργία Τσιάνα, προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας και η κ. Ελένη Παπούλια, υπάλληλος της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις