ΕΛΛΑΔΑ

Εισφορές 12 ταχυτήτων για τα μπλοκάκια – Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες

Με 12 ταχύτητες έρχονται οι νέες εισφορές στα «μπλοκάκια». Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσιοποίησε στο… παρά πέντε την επίμαχη εγκύκλιο για τα πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης μέσω ΑΠΔ των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ιστότοπό του (www.efka.gov.gr).

Τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 6,67% μέχρι 16,72% για τον εργαζόμενο ενώ για τον εργοδότη εκκινούν από 13,33% και φτάνουν στο 21,38%. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία χθες, οι εργοδότες -εφόσον συμφωνούν να επιμερίσουν τις εισφορές με τους εργαζόμενούς τους- οφείλουν να δηλώσουν κατ’ αρχάς τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δυο μερών. Σύμφωνα με ειδικούς, η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο με δελτίο δεν αποκλείεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία. Κι αυτό επειδή ο εργαζόμενος δεν πρέπει να πείσει απλώς τον εργοδότη να αναλάβει τα 2/3 του κόστους των εισφορών, αλλά να δεσμευτεί με σχετική σύμβαση…
Στο μεταξύ, ο ΕΦΚΑ ετοιμάζει νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Φλεβάρη με στόχο να διορθωθούν αστοχίες και λάθη. Οπως ξεκαθάρισε χθες η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά, οι εισφορές του Φεβρουαρίου θα επανακοινοποιηθούν με νέα ειδοποιητήρια, τα οποία όμως δεν θα περιέχουν και πάλι τις εισφορές επικούρησης (3,5% + 3,5%) και εφάπαξ (4%) όπου υπάρχουν. Στόχος είναι αυτές να συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια των εισφορών του Μαρτίου, ενώ η επιβάρυνση για Γενάρη και Φλεβάρη θα επιμεριστεί σε δόσεις. Οσοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια και έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών οφείλουν να προσέλθουν σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να το δηλώσουν. Θα μπορέσουν να πληρώσουν χωρίς προσαυξήσεις. Στον ΕΦΚΑ πρέπει να σπεύσουν και όσοι αμφισβητούν το ποσό των εισφορών που τους έχει βεβαιωθεί όπως επίσης και όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο παρόλο που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα έως τις 31/12/2016.
Από τα ειδοποιητήρια του Μαρτίου αναμένεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να «εξαφανιστούν» και όσοι εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε 1-2 εργοδότες, αλλά θα δηλωθούν ως οιονεί μισθωτοί μέσω της ΑΠΔ. Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθ. Μπακαλέξης, έχει προτρέψει όσους πρόκειται να δηλωθούν με ΑΠΔ να αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια ώστε να μη διπλοπληρώσουν εισφορές. Οπως διευκρινίστηκε χθες, αναμένεται εγκύκλιος για τις εισφορές που θα καταβάλουν όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης, αλλά και για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οσον αφορά στην εγκύκλιο για τα «μπλοκάκια» διευκρινίζεται πως αφορά:
• απασχολούμενους σε έναν ή έως δύο εργοδότες, οι οποίοι αμείβονται αποκλειστικά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
• απασχολούμενους σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί που προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλον ή άλλους -έως δύο- εργοδότες από τους οποίους αμείβονται με «μπλοκάκι».
• απασχολούμενους σε έναν εργοδότη που προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών.
Εισφορές 12 ταχυτήτων για τα μπλοκάκια – Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες
Εξαιρέσεις
Στην εγκύκλιο δεν υπάγονται οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη και λαμβάνουν μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, καθώς για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλονται εισφορές ως μισθωτοί. Επίσης δεν υπάγονται και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή, ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση.
Η διαδικασία είναι διπλή: δηλώνεται από τον εργοδότη η σύμβαση, η διάρκειά της και το ποσό της αμοιβής, ενώ ο εργαζόμενος ακολουθώντας άλλο ηλεκτρονικό μονοπάτι επιβεβαιώνει την ορθότητα των στοιχείων και «κλειδώνει» τη συμφωνία.
Εγκύκλιοι
Αλλαγές σε γιατρούς και Τύπο
Εισφορές 45,06% υπέρ ΕΦΚΑ αντιστοιχούν στους μισθωτούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (οδοντίατρους, κτηνίατρους, απασχολούμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.), όπως σε όλους τους μισθωτούς της χώρας που έχουν πλήρη κάλυψη για υγεία, επικουρική ασφάλιση και πρόνοια – εφάπαξ (20% για κύρια σύνταξη, 6,45% για παροχές ασθένειας σε είδος και 0,65% σε χρήμα, 7% για επικούρηση, 4% για εφάπαξ και 6,96% για ΟΑΕΔ και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους). Σε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση κάλυψης επαγγελματικού κινδύνου το πακέτο εισφορών ανεβαίνει στο 46,06%. Με άλλη εγκύκλιο, αυξάνονται οι εργοδοτικές εισφορές στα ΜΜΕ μετά και την κατάργηση του αγγελιοσήμου. Οι εισφορές υπέρ σύνταξης για τους εργαζόμενους μειώνονται για να εξισωθούν με τις εισφορές που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους και διαμορφώνονται από 8,5% σε 6,67%. Αντίθετα οι εισφορές για τους εργοδότες αυξάνονται σταδιακά ώστε να αγγίξουν το 13,33% την 1.1.2020. Στον ΕΦΚΑ μεταφέρονται από το πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ ο λογαριασμός ανεργίας και δώρου. Για τους Τεχνικούς Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης υπολογίζεται πρόσθετη εισφορά 3,6% επί των αποδοχών τους.
Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ
Οι εισφορές για τα «μπλοκάκια» φθάνουν έως το 38,1% (16,72% για εργαζόμενο και 21,38% για τον εργοδότη): 20% για κύρια σύνταξη (6,67% για εργαζόμενο και 13,3% για εργοδότη), 6,45% για ασθένεια σε είδος (2,15% και 4,30%), 0,65% για ασθένεια σε χρήμα (0,40% και 0,25%), 7% για επικούρηση (3,5% και 3,5%), 4% για εφάπαξ.
Εισφορές 12 ταχυτήτων για τα μπλοκάκια – Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Οι εργοδότες θα πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Εργοδοτών, να υπογράψουν σύμβαση με τον εργαζόμενο με ορισμένη χρονική διάρκεια, να την υποβάλουν στον ΕΦΚΑ και να υποβάλλουν ΑΠΔ. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν αποδοχή στο ηλεκτρονικό μήνυμα που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία της σύμβασης.
Οι αριθμοί
712 οφειλέτες με συνολικό χρέος 87.668.488 ευρώ, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Μετά τους ελέγχους του ΚΕΑΟ, 839 οφειλέτες ρύθμισαν ή εξόφλησαν τις οφειλές τους. Στόχος είναι το 2017 να «ξεκαθαριστούν» ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές 2 δισ.
17,5 δισ. ήταν το συνολικό χρέος των 314.917 οφειλετών που διαχειριζόταν το ΚΕΑΟ μέχρι 31/12/2016. Φέτος εντάσσεται ο μεγάλος όγκος των μικροοφειλετών και των παλαιών μπαταχτσήδων -1,12 εκατομμύριο- με χρέη που ξεπερνούν τα 4,5 δισ.
40.142 οφειλέτες έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ 32.619 ρυθμίσεις παρέμεναν ενεργές. Το 68% ήταν για δόσεις 50-300 ευρώ… Αντίστοιχα, 24.866 έχασαν την πάγια ρύθμιση (12 δόσεις), ενώ 9.237 ρυθμίσεις παρέμεναν ενεργές.
Εισφορές 12 ταχυτήτων για τα μπλοκάκια – Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες
820 εκατ. ήταν οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ το 2016 έναντι στόχου 750 εκατ. Το 2015 εισπράχθηκαν 632 εκατομμύρια. Οι εισπράξεις από ρυθμίσεις το 2016 ήταν 437 εκατομμύρια. Στο τέλος του 2016 οι ενεργές ρυθμίσεις ήταν 47.492 και το ρυθμισμένο ποσό 1,78 δισ. ευρώ.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις