ΘΕΣΣΑΛΙΑΛΑΡΙΣΑ

Στα νοσοκομεία της Λάρισας καρκινοπαθείς από τη Μαγνησία

Στα Νοσοκομεία της Λάρισας και της Λαμίας θα εξυπηρετούνται τα νέα περιστατικά καρκίνου από τη Μαγνησία, έως ότου βρεθεί οριστική λύση από το Υπουργείο Υγείας. Αυτό ανακοίνωσε ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου και δημοτικός σύμβουλος Ματθαίος Δραμητινός κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Πολάκη.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς προκάλεσε τον διοικητή του Νοσοκομείου να απαντήσει αν οι γιατροί του Νοσοκομείου διαπράττουν αλητεία ή όχι. «Βγάζετε συμπεράσματα χωρίς να κάνετε έλεγχο;» αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Πολάκης.
«Εγώ δεν έβγαλα κανένα συμπέρασμα. Ο υπουργός στοιχεία παρέθεσε», απάντησε ο κ. Δραμητινός, για να συνεχίσει ο κ. Μουλάς στον ίδιο προκλητικό τόνο. «Αν έχεις στοιχεία να τα δώσεις. Αλλιώς δεν θα έχεις μούτρα να κυκλοφορείς στην πόλη».
«Λαϊκίζετε κ. Μουλά όταν λέτε ότι έκλεισε το ογκολογικό. Το ογκολογικό λειτουργεί κανονικά. Νέα περιστατικά δεν δέχεται», είπε ο Μ. Δραμητινός και συνέχισε με αποκαλύψεις για το σκάνδαλο De Puy στο οποίο εμπλέκεται και το Νοσοκομείο του Βόλου.
«Είμαι γιατρός που έχει ιστορία στην πόλη. Αυτή η υπόθεση δεν ενδείκνυται για λαϊκισμό. Το Νοσοκομείο Βόλου είναι και αυτό στο σκάνδαλο De Puy με 150.000 ευρώ από τα ορθοπεδικά είδη. Απλά στήθηκε καλά και δεν υπάρχει κατηγορούμενος…», είπε ο κ. Δραμητινός.
Σημειώνεται ότι η δικαστική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις στελέχους της εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy ότι οι πωλήσεις υλικών στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες κατά 35% και ότι μέρος του «καπέλου» κατέληγε στις τσέπες των γιατρών που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση μετρητών είτε με διάφορες προσφορές όπως ταξίδια.

Επιτακτική ανάγκη δεύτερου ογκολόγου
Ο κ. Δραμητινός τόνισε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Από 1/1/2016, όπως είπε, μπήκαν τα χημειοθεραπευτικά μηχανήματα στο Αχιλλοπούλειο. Από την έναρξη της δικής του θητείας είχε τελειώσει σχεδόν το μπάτζετ, ενώ τα περιστατικά του καρκίνου αυξάνονται συνεχώς.
Το τελευταίο τρίμηνο του ’16 έγινε μεγάλη προσπάθεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, δεδομένου ότι από τα 4.960.000 ευρώ για φαρμακευτικές δαπάνες, τα μισά χρήματα αφορούσα τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς. Το πρώτο 3μηνο του ‘17 η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε, είπε ο κ. Δραμητινός και πρόσθεσε ότι αν η λειτουργία του Νοσοκομείου συνεχιζόταν μ’ αυτό τον ρυθμό, τον Ιούνιο δεν θα υπήρχαν χρήματα ούτε για ντεπόν.
Αναφερόμενος στη λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας, σημείωσε ότι μέχρι πρότινος λειτουργούσε μ’ έναν γιατρό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα αυξημένα περιστατικά.
«Δεν είναι καθαρά μόνο θέμα χρηματοδότησης. Το νοσοκομείο στήθηκε με έναν ογκολόγο ο οποίος «ξοδεύει» το 50% της χρηματοδότησης. Η λύση, όμως, δεν είναι τα χρήματα, γιατί ακόμη κι αν υπήρχαν, δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από έναν γιατρό», τόνισε ο κ. Δραμητινός.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν διακόπηκε καμία χημειοθεραπεία, απλά αποφασίστηκε να μπει φρένο στα νέα περιστατικά. «Είναι ανήθικο να ξεκινήσεις θεραπεία σε έναν άνθρωπο και να τη σταματήσεις σε δύο μήνες. Γι’ αυτό είπαμε να εξυπηρετηθούν εξ’ αρχής από όμορα νοσοκομεία. Η Διοίκηση πιστεύει ότι για να λυθεί το θέμα πρέπει να έρθει και άλλος γιατρός και να δημιουργηθεί ογκολογική κλινική. Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι το τμήμα λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι. Γίνονται οι θεραπείες και οι ασθενείς κάνουνε εμετό από έξω».

Ο Μ. Πατσιαντάς
Στην τοποθέτησή του ο Μ. Πατσιαντάς αναφέρθηκε στις σοβαρές παθογένειες του ΕΣΥ και πρόσθεσε ότι «αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο, το πρόβλημα θα διογκώνεται. Το ότι το Νοσοκομείο Βόλου έχει έναν ογκολόγο δεν οφείλεται στις πολιτικές αυτές; Αν δοθούν χρήματα από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, θα λείψουν από το πρώτο. Αυτές είναι κομπογιαννίτικες μεθοδεύσεις». Ο κ. Πατσιαντάς πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος με πολιτική διάσταση και είπε ότι ο κ. Πολάκης λαϊκίζει υπερβολικά.

Η Νατάσα Οικονόμου
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να διαλευκανθεί το θέμα. «Υπάρχει το θέμα του προϋπολογισμού, αλλά αυτό δεν αφορά τους ασθενείς. Θα ήταν ευχής έργο οι ασθενείς να εξυπηρετούνταν εδώ. Αλλά ούτε με αύξηση της χρηματοδότησης δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει η μονάδα», τόνισε η κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι πρέπει να στηρίξουν όλοι το αίτημα του Νοσοκομείου για δημιουργία ογκολογικής κλινικής και πρόσληψης ενός ακόμη γιατρού.

Ο Μ. Μιτζικός
«Είναι δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» Μιχ. Μιτζικός και κατηγόρησε τους δημοτικούς συμβούλους που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι σιωπούν. «Είναι αδιανόητο πέντε ασθενείς να ταλαιπωρούνται. Έπρεπε να έχετε πάει στο Υπουργείο και να έχετε φέρει τα κονδύλια που απαιτούνται. Είναι ντροπή όλων μας να φύγουν αυτοί οι πέντε άνθρωποι. Ομόφωνα πρέπει να πούμε όλοι ότι τα πέντε νέα περιστατικά πρέπει να εξυπηρετηθούν στην πόλη μας», τόνισε.

Ο Απ. Νάνος
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος σημείωσε ότι οι όποιοι έλεγχοι γίνουν από το Υπουργείο θα δείξουν αν πραγματικά υπάρχουν ευθύνες. Υπάρχουν όμως πολιτικές ευθύνες για το επίπεδο της Υγείας στην Ελλάδα και οι ευθύνες αυτές δεν είναι σημερινές. Στο 4,3 % του ΑΕΠ είναι τα χρήματα για τις δαπάνες της Υγείας όταν στην Ευρώπη είναι στο 7%. Τόνισε, τέλος, ότι πρέπει η Μονάδα Χημειοθεραπείας άμεσα να αναβαθμιστεί σε Ογκολογική Κλινική και να στελεχωθεί με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Άλλες τοποθετήσεις

«Την αθλιότητα των σφιχτών προϋπολογισμών που έχουν αντίκτυπο στους ασθενείς», επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Χαυτούρας και πρόσθεσε ότι είναι ανήθικο να παζαρεύεται η ανθρώπινη ζωή με τα μνημόνια.

Απαράδεκτο να μετακινούνται οι καρκινοπαθείς σε άλλες πόλεις για τη θεραπεία τους, τόνισε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανελλής και πρόσθεσε ότι αιτία του προβλήματος αποτελεί το πετσόκομμα και το πάρτι των ιδιωτικών συμφερόντων. «Εδώ μέσα ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Τα ζητήματα του καρκίνου σχετίζονται με μια σειρά πραγμάτων. Σχετίζονται με τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε… Και συζητάμε για τους καρκινοπαθείς την ώρα που ρυπαίνεται ο Παγασητικός ή που υπάρχει το θέμα του RDF στην ΑΓΕΤ», είπε.

Η Φωτεινή Κοκκινάκη τόνισε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με έξτρα χρηματοδότηση, αλλά με νέους γιατρούς που θα αναλάβουν τα νέα περιστατικά. Με τη σειρά της τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ογκολογικής κλινικής.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς επιτέθηκε στη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας επισημαίνοντας ότι δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, παρότι έχει γνώμη επί παντός επιστητού.

Τέλος, το ψήφισμα που κατέθεσε προς έγκριση η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη Μιτζικού με επιφύλαξη επί της διατύπωσης, ενώ καταψηφίστηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις.

e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις