ΛΑΡΙΣΑ

Με το Γερμανό υφυπουργό Παιδείας συναντήθηκε στο Βερολίνο ο Κέλλας

Με τον Γερμανό Υφυπουργό Παιδείας και Έρευνας κ. Thomas Rachel, συναντήθηκε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στο πλαίσιο της επίσκεψης ελληνικής αντιπροσωπείας στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης που ακολούθησε, τέθηκαν επί τάπητος θέματα εκπαίδευσης και έρευνας των δύο χωρών, ενώ συμφωνήθηκε περαιτέρω συνεργασία σε ό,τι αφορά το τρίπτυχο εκπαίδευση – έρευνα – απασχόληση.

Υπήρξε εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα Vetnet που υλοποιείται στη χώρα μας, χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, συντονίζεται από την Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων της Γερμανίας και υποστηρίζεται για την εφαρμογή του στην Ελλάδα από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και άλλους εταίρους.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στην καλύτερη ενσωμάτωση των στοιχείων του γερμανικού συστήματος διττής εκπαίδευσης, που συνδυάζει θεωρία και πρακτική, στο ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό ελληνικό σύστημα και την εισαγωγή πρότυπων προγραμμάτων τεχνικών επαγγελμάτων αρχικά, στη διττή εκπαίδευση. Βασικός στόχος του προγράμματος, η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση και η επαγγελματική αποκατάσταση των εκπαιδευομένων. Ακόμη, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση των εκπαιδευτών, βάσει των προτύπων του γερμανικού διττού συστήματος.

Ο κ. Κέλλας, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Γερμανό Υφυπουργό Παιδείας, δήλωσε:

«Σήμερα είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Rachel, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και εστιάσαμε στον ρόλο της εκπαίδευσης ως όχημα μείωσης της ανεργίας, πρωτίστως των νέων ανθρώπων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα Vetnet, που υλοποιείται στη χώρα μας, αποτελεί ένα σύγχρονο  μοντέλο διττής εκπαίδευσης, που εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργεί καταρτισμένους και άρτια εκπαιδευμένους εργαζόμενους.

Οι συνεχόμενες αλλαγές στο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όμως, και η εξάρτηση του πλαισίου λειτουργίας της από την εκάστοτε Κυβέρνηση, αποτελούν τροχοπέδη τόσο για την ομαλή ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος όσο και για παρόμοιες προσπάθειες.

Η ανεργία στη χώρα μας αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τη συνοχή της κοινωνίας και οφείλουμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξει σταδιακά αποκλιμάκωσή της. Τα διττά προγράμματα εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση της οικονομίας μπορούν να αναδειχτούν σε αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και μια ακόμη ευκαιρία για οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις