ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο Καρδιτσιώτης, o Σώρρας και τα 1500 ευρώ

Ο αγρότης από την Καρδίτσα Γιώργος Παπαγεωργίου για περίπου ένα χρόνο ορκιζόταν στον Αρτέμη Σώρρα. Ηταν αυτός που θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας – και το δικό του. Σήμερα ορκίζεται στη Λούκα Κατσέλη. «Δεν χρειάζεται κανένας Σώρρας για να σωθείς από τα χρέη σου. Ο “νόμος Κατσέλη” είναι υπεραρκετός», λέει γελώντας.

Τα χρόνια της απελπισίας, όμως, με το θέμα της αποπληρωμής των δανείων του έκανε το «απονενοημένο» διάβημα και πήρε τον όρκο του πολεμιστή, ανοίγοντας παράρτημα της Ελλήνων Συνέλευσις στην πόλη του. Ηταν πέρυσι τέτοιο καιρό. Παρότι πολλοί συντοπίτες του αντιμετώπιζαν τα ίδια οικονομικά προβλήματα με εκείνον, δεν παρατήρησε μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφές. Ούτε εξώδικα κατέγραψε η Ε.ΣΥ. Καρδίτσας, όπως άλλα παραρτήματα της οργάνωσης σε άλλες περιοχές της χώρας (για «οργανισμούς» και όχι «οργανώσεις» κάνουν λόγο άλλοι εκπρόσωποι των Ε.ΣΥ. ανά τη χώρα). «Ο Καρδιτσιώτης την ψάχνει πολύ καλά», εξηγεί το φαινόμενο ο κ. Παπαγεωργίου. «Είναι κουτοπόνηρος» προσθέτει, με την καλή έννοια. «Δεν πείθεται εύκολα». Ούτε ένα εξάμηνο δεν άντεξε το παράρτημα ανοιχτό. Ομως δεν ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος η αιτία που ο πρόεδρος έβαλε λουκέτο. «Ο λόγος που το έκλεισα ήταν γιατί ζήτησα να με στηρίξουν με 1.500 ευρώ για τα έξοδα γραφείου και μου απάντησαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα δικά τους έξοδα». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ότι του απάντησε η Βίκη Χαραλάμπους, δεξί χέρι του Σώρρα. «Αυτό με υποψίασε ότι κάτι δεν πάει καλά. Το γεγονός που εμένα μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον για να μπω στην οργάνωση ήταν η απόφαση του δικαστηρίου που έλεγε ότι υπάρχουν τα 600 δισ. Στην πορεία, διαβάζοντας άρχισα να έχω αμφιβολίες. Και όταν μου απάντησαν από τα κεντρικά ότι δεν υπάρχουν λεφτά, το πήρα απόφαση».

Το προηγούμενο καλοκαίρι υπήρξε μια προσπάθεια από άλλα στελέχη της Ε.ΣΥ. Καρδίτσας να τη διατηρήσουν εν ζωή, αλλά δεν τελεσφόρησε. Δεν βοήθησε και το γεγονός ότι ένα από τα στελέχη κατηγορήθηκε για τον φόνο της παιδοψυχιάτρου Θώμης Κούμπουρα και μπήκε φυλακή. (Στελέχη της οργάνωσης έχουν διανείμει «επικήρυξη» κατά των σκοτεινών δυνάμεων πίσω από τη δολοφονία.) «Τώρα έχουμε τρεχάματα γιατί προσπαθούμε να κλείσουμε το παράρτημα στο Πρωτοδικείο». Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, το υπ’ αριθμόν ένα κίνητρο για ένταξη στην οργάνωση του Σώρρα είναι το οικονομικό. «Ο κόσμος είναι σε απόγνωση από τα χρέη. Εγώ όταν κατάλαβα τι παίζεται, τους έλεγα “παιδιά, δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει περίπτωση να σας σώσει κανένας”. Αλλά για μένα έκανε μεγάλο κακό η απόφαση του δικαστηρίου τότε. Δεν έπρεπε να τον αθωώσουν. Εχει παρασυρθεί ο κόσμος. Εγώ πάντως δικαιώθηκα για τα χρέη μου από τον νόμο Κατσέλη. Από τη στιγμή που έχεις παθητικό στο εισόδημα, δικαιούσαι “κούρεμα”. Ετσι σώθηκα».

Ηταν ο μόνος εκπρόσωπος τοπικής οργάνωσης Ελλήνων Συνέλευσις από τουλάχιστον 15 με τις οποίες επικοινωνήσαμε που δέχθηκε να μιλήσει στην «Κ» (προφανώς γιατί έχει αποχωρήσει από το εγχείρημα). Με στρατιωτική πειθαρχία, τα στελέχη των τοπικών Ε.ΣΥ. παραπέμπουν στα κεντρικά για συνέντευξη και ενίοτε καταφεύγουν σε δριμύ κατηγορώ προς τα μέσα ενημέρωσης.

Ο «πολεμιστής»

Πάντως, το ένταλμα σύλληψης του εισαγγελέα Εφετών Πάτρας που εκκρεμεί εις βάρος του Αρτέμη Σώρρα, μετά την καταδίκη του σε 8ετή κάθειρξη χωρίς αναστολή για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, όχι μόνο δεν πτόησε τους πιστούς του, αλλά μάλλον τους συσπείρωσε. «Στο χρωστάμε Πολεμιστή», έγραψε ένας οπαδός του Αρτέμη Σώρρα στο προφίλ του στο Facebook. «Αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο πολεμιστής, είναι σε αυτή την κατάσταση εξαιτίας μας. Το είπε, δεν παραδίνεται, γιατί ο πολεμιστής δεν παραδίνεται ποτέ. Αυτό πρέπει να το πάρουμε όλοι εμείς ως παράδειγμα και να τον φέρουμε πίσω στην κανονική ζωή του. Συνέλληνες, από εμάς εξαρτάται. Πάμε να του δείξουμε λοιπόν πόσο αξίζουμε για όλα αυτά που μας έμαθε. Του το χρωστάμε. ΑΗΡΡΡΡΡΡΡΡΡ». (Ιαχή των «Συνελλήνων» από την κατάληξη του όρκου τους: «Αν παραβώ τον όρκο μου, όλος ο κυτταρικός ιστός του σώματός μου να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Αήρ Αήρ Αήρ».)

Ακόμα και οι λιγότερο φανατικοί, όσοι μπορούν να εμπλακούν σε υποτυπώδη διάλογο με αμφισβητίες, δεν φαίνεται να κλονίστηκαν από τη δικαστική εξέλιξη. «Ασφαλώς και δεν τίθεται θέμα χρημάτων», γράφει κάποιος. «Ακόμα και να μην είχε ο Αρτέμης Σώρρας 45 χιλιάρικα, θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να μαζευτούν. Από 200 ευρώ να δώσει το κάθε γραφείο, υπερκαλύπτεται το ποσό μέσα σε μία ώρα. Το θέμα είναι η επικράτηση της αλήθειας και του δικαίου. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο». Στην εύλογη ερώτηση «γιατί δεν ξεχρεώνει ο ίδιος» και γιατί καλούνται τα γραφεία να καταβάλλουν συνδρομή στην Ελλήνων Συνέλευσις, η απάντηση είναι επίσης έτοιμη. Αφενός ο Σώρρας είναι ο απλός διαχειριστής των 600 δισ. και επιπλέον εάν καταβάλει τώρα το ποσό θα «δώσει τροφή στο καθεστώς» και αφετέρου τα γραφεία ανήκουν στους διαχειριστές τους που έχουν την οικονομική ευθύνη.

Η διείσδυση των απόψεων του Σώρρα στην ελληνική κοινωνία διαφαίνεται από την αποστροφή ενός μη οπαδού του, που είπε στην «Κ»: «Οσο ο Σώρρας απειλούσε τους ανθρώπους, το σύστημα δεν τον πείραξε. Οταν όμως απειλήθηκε το ίδιο το σύστημα (με τις εκλογές), τότε ασχολήθηκαν μ’ αυτόν».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις