ΕΛΛΑΔΑ

H ώρα της κρίσης για την πολιτική συμφωνία

Οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση οφείλονται στις διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη – και συμπράττουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης – και στη συμμαχία των ακραίων, σύμφωνα με το Μαξίμου. Δηλαδή την ομάδα Σόιμπλε που δεν εγκαταλείπει το σχεδιασμό του Grexit και το ΔΝΤ που επιδιώκει να καταργήσει την εναρμονισμένη πορεία των χωρών της Ευρωζώνης. Όλο το παρασκήνιο της επιστολής Τσίπρα σε Γιούνκερ και Τουσκ για το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά και τα κρυφά χαρτιά και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί.

O πρωθυπουργός, με βάση την ενημέρωση που είχε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά στις Βρυξέλλες και την ακαμψία του ΔΝΤ, έκρινε σκόπιμο να προκαλέσει μία παρέμβαση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

O πρωθυπουργός, με βάση την ενημέρωση που είχε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά στις Βρυξέλλες και την ακαμψία του ΔΝΤ, έκρινε σκόπιμο να προκαλέσει μία παρέμβαση από τους Ευρωπαίο
Επείγεται η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση γνωρίζοντας πως ο χρόνος κυλάει εις βάρος της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας στη χώρα και τροφοδοτεί την αβεβαιότητα. Περιμένοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας οι επενδύσεις έχουν παγώσει, η αγορά πιέζεται και η κοινωνία εμφανίζεται συγκρατημένη για τις εξελίξεις. Η δε κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται η ίδια αλλά η σύγκρουση που καταγράφεται ανάμεσα στους δανειστές με αιχμή τις αξιώσεις του ΔΝΤ.
Αρμόδιες πηγές αναγνωρίζουν πως «είμαστε στο όριο και πρέπει να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση» καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός (οδικός χάρτης) για επιστροφή σε συνθήκες ανάπτυξης, για να πετύχει, προϋποθέτει την ένταξη της χώρας στο QE το πρώτο εξάμηνο του 2017, με στόχο το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί κανονικά τον Αύγουστο του 2018. Εάν αυτό συμβεί η χώρα θα βγει από το μνημόνιο, αν όχι όμως, θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να μπει σε μία ολιγόμηνη πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή σε ένα νέο μικρότερο ενδεχομένως μνημόνιο.
Αυτό εμφανίζεται ως το χειρότερο σενάριο για το Μαξίμου που ωστόσο εξακολουθεί να πιστεύει ότι «τίποτα δεν έχει χαθεί» και ότι μέσα στον Απρίλιο υπάρχει η δυνατότητα για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) μαζί με τη συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ψηφιστούν τώρα από τη Βουλή και θα εφαρμοστούν από το 2019. Σ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα επέμεινε άλλωστε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Το απόγευμα της Πέμπτης, και ενώ βρισκόταν ήδη στη Ρώμη, αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας την αποστολή της επιστολής για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο σε σχέση με τα εργασιακά με αποδέκτες τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά στις Βρυξέλλες και την ακαμψία του ΔΝΤ, έκρινε σκόπιμο να ζητήσει όχι μόνο μία σαφή απάντηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά συγχρόνως να προκαλέσει μία παρέμβασή τους για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επιστολή δεν συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές διατυπώσεων και τις προσθήκες που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά στο κείμενο της διακήρυξης της Ρώμης για το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό μοντέλο.
Η Σύνοδος του Ταμείου
Η κυβέρνηση πιστεύει πως έως τις 23 Απριλίου οπότε και λήγει η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει πολιτική συμφωνία, δηλαδή κατάληξη στο συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει τις αποφάσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας έως τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον είναι εφικτό, κι ενδεχομένως να καθίσταται και επιβεβλημένο ώστε το Ταμείο να πάρει τις αποφάσεις του σε σχέση με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα γνωρίζοντας απολύτως το περιεχόμενο της τεχνικής συμφωνίας.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί ενώπιον νέων δυσάρεστων εκπλήξεων στην Ουάσιγκτον – όπως συνέβη στην περσινή Σύνοδο, με το ΔΝΤ να απαιτεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση. Eφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος της 23ης Απριλίου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει την πολιτική συμφωνία μέσα στον Μάιο.
Οι επαφές που έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης αποσκοπούν στο να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ει δυνατόν στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Ακόμη και αργότερα όμως, το SLA υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγή e-mails.
Εάν το Μαξίμου πετύχει τον χρονικό στόχο του Απριλίου, τότε θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τα πράγματα από εκεί και πέρα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένα.
Εξοδος στις αγορές
Ανώτερη κυβερνητική πηγή εξηγεί πως «η χώρα θα βγει δοκιμαστικά στις αγορές αφού θα έχει εκδοθεί κάποιο ομόλογο, θα επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία, θα πέσουν τα spreads και θα ενεργοποιηθούν οι συζητήσεις με τον ΟΔΔΥΧ».
Κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι πολιτικές σκοπιμότητες καθυστερούν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Και εντοπίζουν πλέον τις διαφορές όχι ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές, αλλά ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα με διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη. Στο πρώτο στρατόπεδο ανήκει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τον σχεδιασμό του Grexit επιθυμώντας μία Ευρώπη στα μέτρα της Γερμανίας αλλά και το ΔΝΤ που αγνοεί όρους όπως το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και επιδιώκει να καταργήσει την εναρμονισμένη πορεία των χωρών της Ευρωζώνης.
Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ΔΝΤ βρίσκονται σε συγχρονισμό, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αφού ο ίδιος ο Σόιμπλε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δηλώνοντας πως χωρίς το Ταμείο δεν υπάρχει πρόγραμμα έδωσε απλόχερα σ’ αυτό το δικαίωμα του βέτο.
Στο άλλο στρατόπεδο κινούνται ευρωπαϊκές δυνάμεις που θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ – ανάμεσα σ’ αυτές εσχάτως βρίσκεται και το SPD των Μάρτιν Σουλτς και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ωστόσο, η αποχώρηση του Ολάντ και η έξοδος του Ρέντσι από την πρωθυπουργία έχουν αποδυναμώσει το μέτωπο στήριξης προς την Ελλάδα που είχε καλλιεργήσει επίμονα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχοντας από τον Μάρτιο του 2016 στις επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δανειστές που προβάλλουν προσκόμματα για την Ελλάδα έχουν και εσωτερική αντανάκλαση που εκφράζεται από τη στάση της ΝΔ στο θέμα της διαπραγμάτευσης και αποτυπώθηκε και στην επιρροή που φέρεται να άσκησε η διοίκηση του ΣΕΒ στους θεσμούς κατά την επίσκεψή της στο Χίλτον λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η επίσημη διαπραγμάτευση με τους Ελληνες υπουργούς για τα εργασιακά.
Επανάληψη του 2015
Η ανάγνωση που κάνει το Μαξίμου παρατηρώντας τα δεδομένα είναι πως όσοι επιθυμούν την απομόνωση της Ελλάδας έχουν ως στρατηγική τους να την οδηγήσουν στη λήξη ομολόγων ώστε να προκαλέσουν ένα σκηνικό όμοιο με εκείνο του καλοκαιριού του 2015.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις