ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σύσκεψη στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά

Σε σύσκεψη στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά συμμετείχαν ο

Αντιπεριφερειάρχης Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού κ. Χρήστος Καλομπάτσιος και η Προϊσταμένη της Μονάδας Α’ ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Πολυτίμη Γραββάνη.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στους στόχους που τίθενται για την 5ετία 2017 – 2021:
1. Εξάλειψη των ακραία υποβαθμισμένων καταυλισμών & θυλάκων (Τύπος 1 οικισμών)
2. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους οικισμούς & τις γειτονιές Ρομά (Τύπος 2 & 3 οικισμών)
3. Θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής αλλά πλήρους κοινωνικής ένταξης μέσω της διασποράς του πληθυσμού στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό με έμφαση στα παιδιά και τους νέους
4. Ανάδειξη καινοτόμων πιλοτικών παρεμβάσεων που θα λειτουργήσουν ως πρότυπα.

Ο Επιχειρησιακός Στόχος είναι να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και στους τέσσερεις τομείς πολιτικής (Στέγαση / Υποδομές, Απασχόληση, Εκπαίδευση, Υγεία). Στον τύπο 1 προβλέπεται να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα (περίπου 10ετίας) ώστε ο πληθυσμός να προετοιμασθεί για την σταδιακή του διασπορά και ένταξη στον ευρύτερο αστικό ιστό. Για τον τύπο αυτό προτείνονται προπαρασκευαστικά μέτρα, όπως λειτουργία πολυκέντρου, δομές υγιεινής – δημόσια λουτρά, πλυντήρια, υποστήριξη στους τομείς εκπαίδευσης – κατάρτισης – απασχόλησης. Στους τύπους 2 & 3 προβλέπεται βελτίωση υποδομών & αντικατάσταση παραπηγμάτων, διασύνδεση με τον αστικό ιστό & ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης – εκπαίδευσης – κατάρτισης. Επίσης προβλέπονται Οριζόντιες παρεμβάσεις σε έναν ή παραπάνω, αλλά όχι και στους 4 τομείς πολιτικής (π.χ. απασχόληση & εκπαίδευση).

Ακολούθως, συζητήθηκε η κατάταξη των οικισμών Ρομά της Θεσσαλίας (τύπος 1,2,3) σύμφωνα με τα κριτήρια του υπό διαμόρφωση Επιχειρησιακού Σχεδίου Εξειδίκευσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, το οποίο δηλώθηκε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας και το περιεχόμενο της επικαιροποιημένης το 2015 Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά στο τύπο1 κατατάσσονται οι οικισμοί Μαύρικα, ο παλαιός οικισμός των Σοφάδων και Νεάπολη στον Βόλο.

Οι Δήμοι με οικισμούς τύπου 1 πρέπει κατά προτεραιότητα να προχωρήσουν στην εκπόνηση Τοπικών Επιχειρησιακών Σχεδίων και στην ωρίμανση των απαιτούμενων παρεμβάσεων είτε για την απομάκρυνση των οικισμών είτε για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και πρόσβασης στον αστικό ιστό στην περίπτωση που η απομάκρυνση κρίνεται δύσκολη (λόγω π.χ. μεγάλου αριθμού ιδιόκτητων κατοικιών).

Η Ειδική Γραμματέας ανέφερε πως αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης η κάλυψη με εθνικούς πόρους της στέγασης κατά προτεραιότητα στους οικισμούς τύπου 2 (κατασκευή τυποποιημένων κατοικιών), με δεδομένο ότι για τους οικισμούς τύπου 1 προτεραιότητα είναι η κατάργηση & μεταφορά των κατοίκων τους. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, θα αντιμετωπισθεί και στους οικισμούς αυτούς το θέμα της στέγασης. Επίσης ανέφερε πως εξετάζεται, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η δυνατότητα συμβολής του στρατού (Διευθήνσεις Μηχανικού) στην κατασκευή έργων υποδομής. Τέλος, σημείωσε πως και οι Τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων αλλά και της Περιφέρειας θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με μελέτη – επίβλεψη τεχνικών έργων.

Αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ανέφερε πως επίκειται συνεργασία με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα συμβολής τους. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητήθηκε να εξετασθεί η δυνατότητα συμβολής του ΠΕΠ Θεσσαλίας και επίσης του Leader μέσω των Ομάδων Τοπικής Δράσης. Από πλευράς μας αναφέρθηκε πως υπάρχουν περιορισμένοι πόροι στο ΕΚΤ (Επενδυτική Προτεραιότητα 9ii), ενώ στο ΕΤΠΑ δεν υπάρχουν πόροι ειδικά για τον πληθυσμό Ρομά. Υπάρχουν μόνον για οριζόντιες δράσεις και ειδικότερα στον τομέα προνοιακών υποδομών με τα σημερινά δεδομένα οι πόροι είναι περιορισμένοι. Τέλος από την Ειδική Γραμματέα αναφέρθηκε πως υπήρξε ήδη συνεργασία με τον Δήμο Σοφάδων για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης στον παλιό οικισμό και επίκειται συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων.

Επίσης συμφωνήθηκε να οργανωθεί ενημερωτική συνάντηση των Δήμων με οικισμούς Ρομά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την ανάγκη εκπόνησης Τοπικών Επιχειρησιακών Σχεδίων, κατά προτεραιότητα από τους Δήμους με οικισμούς τύπου 1 (Βόλου, Καρδίτσας, Σοφάδων).

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Χρ. Καλομπάτσιος είχε συνάντηση για το θέμα αυτό και με την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις