ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Οι πραγματικοί λόγοι που κάποιοι έχουν συνέχεια παγωμένα χέρια

Κρύα χέρια. Αίσθημα ενοχλητικό, σύμπτωμα με το οποίο όλοι, κάποια στιγμή, έχουν έρθει αντιμέτωποι.

Κι αν για τους περισσότερους τα χέρια κάποια στιγμή έχουν παγώσει λόγω κρύου, για ορισμένους άλλους είναι ένα πιο συχνό φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι.

Το καλό νέο είναι ότι, τις περισσότερες φορές και όταν έχει όντως κρύο, δεν είναι κάτι κακό. Τα παγωμένα χέρια, δηλαδή, δεν φανερώνουν κάτι ανησυχητικό για την υγεία μας.

Γιατί παγώνουν τα χέρια μας

Οσον αφορά στο ερώτημα «γιατί παγώνουν τα χέρια μας» η απάντηση είναι απλή και έχει να κάνει με τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος.

Συγκεκριμένα, το πόσο ζεστά ή κρύα είναι τα χέρια μας εξαρτάται από το κυκλοφορικό μας σύστημα. Η καρδιά στέλνει αίμα σε όλο το σώμα και όσο περισσότερο αίμα στέλνει τόσο πιο ζεστό είναι το συγκεκριμένο σημείο του σώματος.
Οταν, όμως, είμαστε έξω, εκτεθειμένοι στο κρύο ή αν βρισκόμαστε σε ένα χώρο που κάνει κρύο, το σύστημα θερμορύθμισης του σώματος μπορεί να… τα κλατάρει. Να συστέλλονται, δηλαδή, τα αιμοφόρα αγγεία στον κορμό, ώστε η μεγαλύτερη ποσότητα αίματος να μένει στο κυκλοφορικό σύστημα του κορμού και να κρατά ζεστά τα ζωτικά όργανα. Ετσι στα δάχτυλα κυκλοφορεί λιγότερο αίμα και άρα είναι πιο κρύα.

Το σύστημα θερμορύθμισης δεν είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους και έτσι, κάποιοι από εμάς είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτές τις περιβαλλοντικές αλλαγές σε σχέση με άλλους, και για αυτό μας παρουσιάζεται πιο συχνά το φαινόμενο των κρύων χεριών,

Στις περιπτώσεις που τα χέρια παγώνουν αλλά χωρίς προφανή λόγο, δεν έχει δηλαδή κρύο, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με την υγεία μας.

Τα κρύα χέρια, μπορούν για παράδειγμα να αποτελούν σύμπτωμα της νόσου Reynaud’s κατά την οποία σε ορισμένα σημεία του σώματος, τυχαία, συρρικνώνονται τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα η εν λόγω περιοχή να ασπρίζει και να παγώνει. Αν και ενοχλητική νόσος, η Reynaud’s δεν είναι, συνήθως, επικίνδυνη. Επίσης μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων ασθενειών όπως του Λύκου ή ένδειξη προβλημάτων με το θυρεοειδή.

Για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν όταν παρατηρείσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην υφή του δέρματος ή στο χρώμα ή αν νιώσετε κάποια παγωμάρα να επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Τέλος, τα κρύα χέρια μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη κρυοπαγήματος, σε περίπτωση βέβαια που κάποιος είναι έξω εκτεθειμένος για ώρες σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

bovary.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις