ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς: Η Υπέρβαση

Μια συζήτηση μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές διαδρομές και συχνά με αντίθετες απόψεις, στοχεύει ακριβώς στην ανάδειξη τόσο των κοινών τόπων όσο και των πιθανών διαφοροποιήσεων ανάμεσά τους, με αφετηρία το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά.

H παρουσίαση θα γίνει στις 6 Απριλίου στις 19.00 μ.μ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Πράγματι μετά τη δεκαετία του 1990, παρατηρείται μια ισχυρή σύγκλιση μεταξύ συστημικής Αριστεράς και Δεξιάς, διότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση προϋποθέτει την πολιτισμική, δηλαδή η Δεξιά χρειάζεται την Αριστερά για να μπορεί να κυβερνά.
Έτσι, για την πλήρη κατεδάφιση της δασμολογικής προστασίας και την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς, έπρεπε να προηγηθεί, η ιδεολογική απονομιμοποίηση των «εθνικών συνόρων… Για να διαλυθεί η εθνική ταυτότητα, θα έπρεπε η Αριστερά να αποσυνθέσει τους πυλώνες της εθνικής ιδιοπροσωπίας, τη διαχρονία του ελληνισμού, τη σχέση με την Ορθοδοξία, τη συνέχεια της γλώσσας…
Όταν, λοιπόν, το σύστημα του παρασιτικού εκσυγχρονισμού εισήλθε σε μια σαρωτική κρίση τότε η πολυπολιτισμική και εθνομηδενιστική Αριστερά, από δύναμη ιδεολογικής αναπαραγωγής του μεταπολιτευτικού συστήματος, διεκδίκησε την ίδια την πολιτική εξουσία. Τα μνημονιακά χρόνια και η απαξίωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προσέφεραν αυτή τη δυνατότητα, και μέσα σε μια φτωχοποιημένη κοινωνία, ο πολιτισμικός φιλελευθερισμός του ΣΥΡΙΖΑ, μετασχηματίστηκε ταχύτατα και σε νεοφιλελευθερισμό.
Σήμερα, λοιπόν, ολοκληρώνεται ο κύκλος της μεταπολίτευσης και των μνημονίων. Οι τρεις βασικοί πυλώνες του καθεστώτος, ανήλθαν στην εξουσία, και την καταστροφή την ολοκληρώνει η Αριστερά.
Πρόκειται μάλλον για νόμο της ιστορικής εξέλιξης. Όταν κλείνει μια ιστορική περίοδος, αναδεικνύονται στο προσκήνιο οι πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις της περιόδου που προηγήθηκε. Τη μετεμφυλιακή περίοδο την ολοκλήρωσε η Χούντα. Όταν το σύστημα-μεταπολίτευση εισήλθε στην τελική κρίση του, ανέδειξε ως έσχατη κυβερνητική εκδοχή τους ιδεολογικούς εκφραστές της, την Αριστερά.
Ας ελπίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία θα βγει, από την εποχή του μηδενισμού, προς έναν συνθετικό δρόμο πατριωτισμού, ενδογενούς οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Κυριολεκτικώς, πέρα από την Αριστερά και τη Δεξιά, σε μια θετική οραματική κατεύθυνση, επιτυγχάνοντας, επιτέλους έναν εκσυγχρονισμό που δεν θα είναι παρασιτικός, αλλά θα στηρίζεται στην ίδια μας την παράδοση. Και επειδή Βρισκόμαστε μεταξύ Ανατολής και Δύσης και η πνευματική μας παράδοσή είναι συνθετική, με την καρδιά και με το νου ταυτόχρονα, ενώ η ανατολική οπτική εκφυλίζεται στον τζιχαντισμό, η δε δυτική σε μια γενικευμένη απώλεια νοήματος…
Πέραν λοιπόν της Αριστεράς και της Δεξιάς για μια πρόταση που θα απορρίπτει τον παρασιτικό εκσυγχρονισμό και δεν θα εγκλωβίζει την παράδοση στο παρελθόν, επιτέλους για έναν εκσυγχρονισμό βασισμένο στη δική μας παράδοση.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις