ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλοιό πιέσεων η ρευστότητα λόγω αβεβαιότητας

Πιέσεις στη ρευστότητά τους δέχονται οι τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας που οφείλεται στις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Και παρότι κινούνται σε περιβάλλον capital controls, οι πιέσεις το τελευταίο διάστημα είναι έντονες.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν δελεαστικά επιτόκια, καθώς το μέσο επιτόκιο καταθέσεων για όλους τους λογαριασμούς δεν ξεπερνά το 0,5%
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν δελεαστικά επιτόκια, καθώς το μέσο επιτόκιο καταθέσεων για όλους τους λογαριασμούς δεν ξεπερνά το 0,5%
Πιέσεις στη ρευστότητά τους δέχονται οι τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας που οφείλεται στις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Και παρότι κινούνται σε περιβάλλον capital controls, οι πιέσεις το τελευταίο διάστημα είναι έντονες. Πλέον οι τράπεζες εξαντλούν πολύ νωρίτερα τα όρια των εμβασμάτων που έχουν στη διάθεσή τους. Τα όρια αυτά είναι διαφορετικά για κάθε τράπεζα και προσδιορίζονται κάθε μήνα με βάση έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη του διάφορες παραμέτρους, όπως τα υπόλοιπα των καταθέσεων και η εξάρτησή τους από τον ELA. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πελάτες τραπεζών που επιχείρησαν να εμβάσουν ηλεκτρονικά κεφάλαια στο εξωτερικό ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στη συναλλαγή διότι τα όρια είχαν εξαντληθεί από τις 15 -περίπου- του μηνός. Να σημειωθεί ότι οι πιέσεις ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι και τον Ιανουάριο φέτος τα ποσά που προορίζονταν για εμβάσματα εξαντλούνταν στις 26 με 28 κάθε μήνα.
Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις αποστολές εμβασμάτων προς το εξωτερικό. Οπως αναφέρουν, οι καθυστερήσεις στο μέτωπο της αξιολόγησης επιδεινώνουν την κατάσταση καθώς η ανασφάλεια εντείνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές επιχειρήσεις που το περασμένο καλοκαίρι έφεραν χρήματα από το εξωτερικό στις ελληνικές τράπεζες, τώρα -καθώς έχουν το δικαίωμα- εμβάζουν και πάλι τα ποσά αυτά στους λογαριασμούς που διατηρούν στο εξωτερικό. Εκτός όμως από τις επιχειρήσεις, και οι ιδιώτες πελάτες των τραπεζών έχουν τη δυνατότητα να εμβάζουν ποσό 1.000 ευρώ ανά μήνα στο εξωτερικό (π.χ. στο παιδί τους που σπουδάζει κ.λπ.).
Οπως είναι γνωστό, οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες είναι αυξημένες, και από τις αρχές του χρόνου υπολογίζονται σε περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ (κατ’ άλλες πηγές 4 δισ. ευρώ), ενώ τα περιθώρια για να προσελκύσουν νέες καταθέσεις είναι πολύ περιορισμένα καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν δελεαστικά επιτόκια. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων για όλους τους λογαριασμούς δεν ξεπερνά το 0,5%.
Αύξηση του ELA
Οι πιέσεις στη ρευστότητα έφεραν μάλιστα το Φεβρουάριο και πάλι αύξηση του ELA. Το όριο έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών από τον ELA αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη αύξηση είχε συντελεστεί τον Απρίλιο του 2016 στο πλαίσιο της τότε αξιολόγησης. Μάλιστα τόσο τα τραπεζικά στελέχη όσο και κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν την εν λόγω αύξηση ως «σχετικώς ανησυχητική», καθώς το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε μείωση των καταθέσεων αλλά και άνοδος στον ρυθμό αύξησης των «κόκκινων» δανείων.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πλέον η χρονική πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις και τονίζουν ότι προκειμένου να μη διογκωθεί περαιτέρω το πρόβλημα, θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ψηφιστούν τα νομοθετήματα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, όπως π.χ. αυτά για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη νομική προστασία των στελεχών που υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις οφειλών.
Στο μεταξύ, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) είχε τις προηγούμενες ημέρες σειρά επαφών με τους θεσμούς για τα δύο μείζονα προβλήματα που είναι η ρευστότητα και τα «κόκκινα» δάνεια. Στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη το προεδρείο της ΕΕΤ υπό τον Νικόλα Καραμούζη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο, οι Ελληνες τραπεζίτες παρουσίασαν τη μακροοικονομική εικόνα της χώρας και εστίασαν στα θέματα ρευστότητας. Δηλαδή, στην πίεση που δέχονται στο μέτωπο των καταθέσεων, στη νέα αύξηση από την έκτακτη γραμμή χρηματοδότησης του ELA. Και όλα αυτά την ώρα που περί τα 2 δισ. ευρώ νέων «κόκκινων» δανείων προστέθηκαν στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων και απειλούν να βγάλουν εκτός στόχων μείωσης των NPLs τις τράπεζες.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στις 23 Μαρτίου οι τράπεζες θα μετάσχουν στο χρηματοοικονομικό road show της Morgan Stanley το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις