ΛΑΡΙΣΑ

Εκδήλωση στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα στο Πυργετό- Δείτε φωτογραφίες

Εκδήλωση στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στον Πυργετό.
Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε απο τον πατέρα Αλέξανδρο καθώς και ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ο εθνικός ύμνος και κατάθεση στεφάνων .
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός ,ο βουλευτής Λάρισας κ. Κώστας Μπαργιώτας , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Λαδόπουλος και Νικόλαος Πουτσιάκας ,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Μιχάλης Καρατέγος , οι αντιδήμαρχοι κ. Κ.Διψάνας , Τσεργάς, Αστ. Σαϊτης και Κ. Νταφούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Μανώλης, Ευθύμιος Μπουζέκης , Γιώργος Έξαρχος,Ιωάννης Αργυρίου,Θωμάς Τζέκας, Γιώργος Νικολάου, Χρήστος Τσάτσαρης, Ξανθή Ζησάκη ,Χρήστος Τσούγιας , ο διοικητής του Α.Τ. Ραψάνης κ.Σταύρο Ευαγγελίδη , ο πρόεδρος κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου κ. Λάμπρος Ζάρρας, , οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Πυργετού κ. Αθ. Λαϊνας, Όσσας Ιωάννης Μπίκας ,Σπηλιάς Βασίλης Νταής ,Ραψάνης Νικόλαος Γαγάρας ,Χειμαδίου Λευτέρης Σεβδαλής , εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
Πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων απο τον Δήμαρχο Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτο,τον περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστό , τον Βουλευτή Λάρισας κ.Κώστα Μπαργιώτα , απο την παράταξη οικολογική Θεσσαλίας και τον περιφερειακό σύμβουλο κ.Νίκο Πουτσιάκα, απο τον διοικητή του .Α.Τ Ραψάνης κ.Σταύρο Ευαγγελίδη καθώς και απο τις Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ , και απο τον πολιτιστικό σύλλογο Πυργετού.

Χαιρετισμός δημάρχου Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτου :

Σεβαστέ Πατέρα Αλέξανδρε,
κύριε περιφερειάρχη
κύριοι Βουλευτές,
εκλεκτοί συνάδελφοι, στην αυτ/ση α΄και β΄βαθμού,
αγαπητοί δημότες,
φίλοι και φίλες

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στον ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ του Πρωτομάρτυρα της αγροτιάς Μ. Αντύπα.
Σήμερα , όπως και κάθε χρόνο τιμάμε τη μνήμη του ανθρώπου που αγωνίστηκε με σύνθημά του την ισότητα, την αδελφότητα και την ελευθερία πάντοτε στο πλευρό των κολίγων και των κοινωνικά αδικημένων, δίνοντας τη ζωή του και υπήρξε η αφορμή του γενικού ξεσηκωμού των αγροτών στο έπος του Κιλελέρ.
Ο Μαρίνος Αντύπας τιμάται στον Πυργετό επειδή εδώ δολοφονήθηκε για αρχές και αξίες κοινά αποδεκτές και για τους αγώνες του για την αγροτική τάξη.
– Αγωνίστηκε για τις λαϊκές ελευθερίες και τα φυσικάδικαιώματα των ανθρώπων.
– Βρέθηκε στο πλευρό των Κρητών κατά την Κρητική επανάσταση.
– Έκανε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες
– Πραγματοποίησε συλλαλητήρια
– Διώχθηκε, δικάστηκε, φυλακίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε.
Στα 1906 έρχεται στο θεσσαλικό κάμπο ως επιστάτης των κτημάτων του θείου του Γεώργιου Σκιαδαρέση και αρχίζει πλέον τη δράση του στο αγροτικό κίνημα. Κινητοποιεί και οργανώνει τους αγρότες, μιλάει για τα δικαιώματά τους επί της γης τους και του μόχθου τους και προκαλεί την ολοένα και αυξανόμενη οργή των τσιφλικάδων. Το 1907 και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου τον δολοφονούν στον Πυργετό.
-Έχει όμως χαραχθεί στην Ιστορία το όνομά του.
-Έχει φωτίσει τη ζωή των αγροτών με το παράδειγμά του.
Οι αγώνες που ακολούθησαν δεν έχουν ακόμη σταματήσει κι ας αλλάζει συχνά ο σκοπός τους.
Ο αγροτικός μας πληθυσμός εργάζεται και μοχθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με τις σύγχρονες αγωνίες του και τα επίκαιρα προβλήματά του αλλά και με τον παντοτινό του κόπο.
Ως δημοτική αρχή , αυτό το αναγνωρίζουμε και εργαζόμαστε κι εμείς από το δικό μας μετερίζι για την ανακούφιση και την διευκόλυνση των ανθρώπων που μοχθούν στη γη.
Σε κάθε Δημοτική Ενότητα και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς προσπαθούμε να επεκτείνουμε, να βελτιώνουμε και να υπογειώνουμε αρδευτικά δίκτυα, να συντηρούμε λιμνοδεξαμενές και αντλιοστάσια, να βελτιώνουμε την αγροτική οδοποιϊα, να πραγματοποιούμε αγροτικές γιορτές για τα προϊόντα του Δήμου μας.
Και αυτό γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και χρειάζεται τη στήριξή μας, την ανάδειξή και την προβολή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του αγρότη και τη βελτίωση των καθημερινών όρων της ζωής του απλού ανθρώπου και στο όνομα όσων καθημερινά κοπιάζουν κόντρα στους δύσκολους καιρούς, ας συνεχίσουμε όλοι να δίνουμε τον αγώνα που μας αναλογεί.

Η ζωή, ο αγώνας , η δράση και ο χαμός του Μ. Αντύπα ας μείνει στη μνήμη μας και ας φωτίζει τις προσπάθειές μας.

Αιωνία του η μνήμη!!
Χαιρετισμός περιφερειάρχης κ.Κώστα Αγοραστού

Ήρθε η ώρα για την νέα παραγωγική επανάσταση ,η παραγωγή ειναι ισοδύναμο της κοινωνικής ευημερίας,της σύνταξης, των θέσεων εργασίας ,η παραγωγή ειναι το όπλο να υπάρξει η χώρα μας και να έχει μέλλον η νεολαία μας, η παραγωγή ειναι το όπλο του έθνους μας της Ελλάδας μας ,η νέα παραγωγική επανάσταση πρέπει να βασιστεί σε λογικές αρχές και έννοιες όπου αυτές ειναι με την μείωση της υπερφορολόγησης ,το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα υπαρχει σε λίγα χρόνια ,χρειάζεται ανοιχτές τις τράπεζες το σύστημα πρέπει να λειτουργήσει να παράγει με γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και μείωση τον τιμών των παραγωγικών συντελεστών ,πρέπει να γίνουμε ενα όλοι μαζι να βγούμε απο αυτήν την μεγάλη κρίση ,θελουμε μια σταθερότητα στην χώρα πολιτική ,κοινωνική ,φορολογική και εργασιακή για να μπορέσει η χώρα να παει μπροστά .

Ακολούθησε ομιλία για τον Αντύπα από τον καθηγήτρια φιλολογίας κα Ιωάννα Χατζοπούλου .
Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Πυργετού.

Δείτε φωτογραφίες

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις