ΕΛΛΑΔΑ

Στην… ουρά για επικουρική έως 5 χρόνια 130.000 συνταξιούχοι

Απίστευτες καθυστερήσεις στην έκδοση επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑΠ αντιμετωπίζουν περίπου 130.000 συνταξιούχοι ενώ μεγάλη η αναμονή και για τη χορήγηση του εφάπαξ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών κράτα στην αναμονή 130.000 επικουρικές και η απονομή των εφάπαξ, μετά την ενοποίηση των ταμείων Πρόνοιας με τα επικουρικά γίνεται με ρυθμούς χελώνας.

Το ΕΤΕΑΠ, το δεύτερο υπερταμείο μετά τον ΕΦΚΑ στο οποίο συγχωνεύτηκαν όλα τα εναπομείναντα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και οι κλάδοι πρόνοιας – εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΠΟΚΠ, «έκοψε» έως 50% χιλιάδες καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις με στόχο τη μείωση της δαπάνης κατά 175 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία έγιναν με αυθαίρετα κριτήρια.

Επιπλέον σημειώνουν ότι ανακόπηκε η ομαλή ροή στην απονομή των εφάπαξ του 2016 και την απορρόφηση των χρημάτων από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων. Ενώ μέχρι 31/12/2016 δόθηκαν περίπου 11.500 χιλιάδες εφάπαξ και απορροφήθηκαν γύρω στα 250 εκατ. ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2017 δεν έχει δοθεί κανένα. Στο ΤΠΔΥ εκκρεμούν άλλα 25.000 εφάπαξ ενώ περίπου 25.000 είναι και τα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα που απονέμονται με μεγάλες καθυστερήσεις , είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω διάφορων οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις