ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Τορπιλίζετε την προσπάθεια δεκαετιών στην ψυχική υγεία

«Έτσι όπως προχωράτε τα θέματα και στην ψυχική υγεία, θα πάει χαμένη και όλη η εθνική προσπάθεια των προηγούμενων δεκαετιών για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Με τον παραπάνω τρόπο, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποτίθεται ότι αφορά και προνομιακό σας πεδίο συζήτησης, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 20 χρόνια ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, της αποασυλοποίησης, και του κλεισίματος των ψυχιατρείων.

Αυτά όλα βέβαια ήταν μέχρι να γίνετε Κυβέρνηση, γιατί εδώ και 26 μήνες τώρα, δεν κάνατε τίποτα από όσα λέγατε.

Αυτό το νομοσχέδιο κ. Υπουργοί το φέρνετε στη Βουλή μόνο και μόνο για να δικαιολογήσετε στο ακροατήριό σας, γιατί δεν κάνατε τίποτα μέχρι τώρα στην ψυχική υγεία, αφού πρώτα θα έπρεπε δήθεν να μεταρρυθμίσετε διοικητικά το σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μετά να ασχοληθείτε με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση», υποστήριξε ο Λαρισαίος βουλευτής, θέτοντας, εν συνεχεία, τα εξής ερωτήματα:

«Πόσα Ψυχιατρικά Τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία αναπτύξατε;

Κανένα.

Πόσα Τμήματα Χρόνιων Ασθενών έκλεισαν στα 3 εναπομείναντα ψυχιατρεία της χώρας;

Κανένα.

Να σας πω γιατί;

Γιατί σταματήσατε τη διαδικασία αποασυλοποίησης των τελευταίων χρόνιων ασθενών από τα ασυλικά τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στη κοινότητα.

Πόσες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας αναπτύξατε για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης των ψυχικών διαταραχών στην κοινότητα, δηλαδή πόσα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, πόσες κινητές μονάδες, πόσα κέντρα ημέρας στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ;

Κανένα.

Πόσες δομές (ξενώνες – οικοτροφεία) αναπτύξατε για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη ειδικών ομάδων ψυχικά πασχόντων, όπως οι ασθενείς που νοσηλεύονται κατά παράβαση του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα και οι ουσιοεξαρτημένοι;

Καμία.

Πόσους μόνιμους νοσηλευτές προσλάβατε τα τελευταία δύο χρόνια στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας;

Κανέναν».

Μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου ο κ. Κέλλας σημείωσε, πως «Το νομοσχέδιο που φέρνετε ΔΕΝ ασχολείται με  κανένα από τα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα που αφορούν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στο σύνολό της:

Που είναι η επικαιροποίηση της δημόσιας πολιτικής στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να οριοθετηθούν οι στόχοι της πολιτείας και οι δράσεις των φορέων;

Πότε θα υλοποιηθεί η πλήρης ανάπτυξη και εφαρμογή της τομεοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας;

Πότε θα ολοκληρώσετε την αποασυλοποίηση των εναπομεινάντων χρόνιων ασθενών από τα 3 ψυχιατρεία που συνεχίζουν να λειτουργούν υπό άθλιες συνθήκες;

Θα εφαρμόσετε πλήρως το σύστημα οικονομικού ελέγχου των ΜΚΟ, ώστε να αποκατασταθεί η διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών;».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κάνοντας ειδική αναφορά στα άρθρα 48 και 53 του νομοσχεδίου, τόνισε:

«Στο άρθρο 48, σύμφωνα και με τις προεκλογικές σας υποσχέσεις, η Α.Ε.Μ.Υ και η Ε.Σ.Α.Ν θα ήταν οι πρώτες που θα καταργούσατε. Όχι μόνο δεν το κάνατε, αλλά κάνετε ακριβώς τα αντίθετα. Δεν μας εντυπωσιάζει. Είστε συνεπείς στην ασυνέπειά σας και έρχεσθε και δημιουργείτε ένα “όχημα” για απ’ ευθείας αναθέσεις, συμβάσεις έργου κλπ, πάντα κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Ακόμη και προσλήψεις θα γίνονται και μάλιστα από τον Πρόεδρο και αυτές κατά παρέκκλιση!

Στο άρθρο 53, αναφέρεσθε σε διανομή πλεονάσματος στους εργαζομένους του ΕΟΦ έως 700.000 ευρώ! Είναι δυνατόν αυτή την εποχή που έχετε πετσοκόψει το ΕΚΑΣ, τις επικουρικές και έχετε συμφωνήσει να κόψετε και τις κύριες συντάξεις, με τον λαό να ζει την απόλυτη φτωχοποίηση, εσείς να προτείνετε πριμοδότηση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων;».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας δήλωσε:

«Το σύστημα που προτείνετε, αντί για σύστημα διοικητικής αναδιοργάνωσης, περισσότερο μοιάζει με σύστημα αιτιολόγησης της ‘μη δράσης’ μέσω γραφειοκρατικών λαβυρίνθων και κουκουλώματος προβλημάτων διαχείρισης και ασφαλώς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις