ΛΑΡΙΣΑ

Tα αρχεία της Λάρισας προτείνουν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα Αρχεία Ν. Λάρισας, ο αρμόδιος φορέας για τη διάσωση, συγκέντρωση και ταξινόμηση των αρχείων του νομού Λάρισας, συνεχίζει και φέτος τις παράλληλες δραστηριότητες επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού για τις εργασίες και τους στόχους του. Το 2016, με την συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας της υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε έκθεση αρχειακού υλικού αντιπροσωπευτικού της συλλογής μας, και έτσι δώσαμε την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να πληροφορηθούν για το αντικείμενο εργασίας μιας αλλιώτικης δημόσιας υπηρεσίας και να έρθουν σε επαφή με ιστορικές πηγές του 19ου και του 20ου αιώνα. Επίσης, η ανανεωμένη ιστοσελίδα μας (http://gak.lar.sch.gr/) παρουσιάζει κάθε μήνα ένα τεκμήριο, μία επιλογή δηλαδή από τις 560 αρχειακές συλλογές που φυλάσσονται στα Αρχεία ν. Λάρισας. Θα επισημάνουμε τέλος, ότι η ευτυχής συγκυρία εργασίας πέντε ειδικευμένων υπαλλήλων, αρχειονόμων και ταξινόμων, έδωσε σημαντική ώθηση στις εργασίες ταξινόμησης προς όφελος των ερευνητών και των χρηστών μας, και σύντομα θα ενημερωθεί το λογισμικό διαχείρισης αρχειακών δεδομένων Αρχειομνήμων (http://arxeiomnimon.gak.gr/) με τις περιγραφές των συλλογών.

Από το 2014, προσφέρουμε στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν την υπηρεσία και τη λειτουργία της και να μάθουν τι είναι το αρχείο και τα οφέλη της σωστής δημιουργίας και διατήρησής του, με αποτέλεσμα περισσότερα από 1500 παιδιά και οι εκπαιδευτικοί συνοδοί να έχουν επιλέξει ως τώρα τα προγράμματά μας. Οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ήδη ενημερωθεί για το νέο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Οι φετινές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τη συμμετοχή μας στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα: «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του», που συντονίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και την εφαρμογή ενός προγράμματος στο κτίριο της Σκαρλάτου Σούτσου.
Με αφετηρία το πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο κτίριο της Σκαρλάτου Σούτσου λοιπόν, «Γνωρίζω τα μνημεία της πόλης μέσα από αρχειακά τεκμήρια» καλούμε τους μαθητές να αντιστοιχίσουν φωτογραφίες από σημεία αναφοράς της πόλης με αρχειακό υλικό. Μετά από μία σύντομη επίσκεψη σε τέσσερα μνημεία στο κέντρο της πόλης τα οποία φωτογραφίζουν, επιστρέφουν στην υπηρεσία που τους περιμένουν τεκμήρια με αναφορές στα μνημεία αυτά. Οι μαθητές τα διαβάζουν και έτσι αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να ανακαλύψουν στοιχεία για τη σύγχρονη πόλη στο αρχειακό υλικό.
Στο νέο πρόγραμμα «Τα παλιά θρανία λένε τη δική τους ιστορία», οι μαθητές δημοτικών και γυμνασίων θα πάρουν πληροφορίες για την ιστορία της εκπαίδευσης και της μαθητικής ζωής στην μεταπολεμική Ελλάδα. Μία παρουσίαση θα γνωρίσει στους μαθητές τον τρόπο διδασκαλίας και τη ζωή των παλαιότερων μαθητών στο σχολείο. Θα εντοπίσουν στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας αλλά και της μαθητικής κουλτούρας σε δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η ιστορία της εκπαίδευσης με τα υπόλοιπα ιστορικά δρώμενα.
Συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα «Ο θεσμός της προίκας» για μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Μέσα από μια σύντομη παρουσίαση οι επισκέπτες πληροφορούνται για τη σύσταση και την εξέλιξη του θεσμού της προίκας στη διάρκεια του χρόνου, και στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν προικοσύμφωνα των συλλογών μας, ώστε να αντλήσουν ιστορικές πληροφορίες και να συζητήσουν τα συμπεράσματά τους.
Με το πρόγραμμα «Ψάχνοντας την ιστορία της πόλης» οι μαθητές μαθαίνουν να χρησιμοποιούν αρχειακές πηγές για την έρευνά τους, και μέσα από συμβολαιογραφικά αρχεία εκπαιδεύονται στην άντληση ιστορικών πληροφοριών για την περίοδο της τουρκοκρατίας. Συγκεκριμένα, μελετώντας ένα συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Λαρίσης Αγαθάγγελου Ιωαννίδη οι μαθητές ανασύρουν πληροφορίες για τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας τζαμιού στην πόλη της Λάρισας.
Τέλος, το πρόγραμμα «Γίνομαι αρχειονόμος για μια ημέρα» αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με την υπηρεσία των Γενικών Αρχείων. Με την καθοδήγηση των υπαλλήλων των ΓΑΚ τα παιδιά βιώνουν τη διαδικασία εισαγωγής και ταξινόμησης ενός αρχείου.
Συνεχίζουμε με τα 2 νέα προγράμματα για τα δημοτικά σχολεία που θα ασχοληθούν με την τοπική ιστορία. Όπως αναφέραμε στο σεμινάριο σχολικών δραστηριοτήτων που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, μέσω αυτών των δράσεων τα παιδιά ερευνούν την ιστορία της πόλης τους μέσα από το αρχειακό υλικό. Σκοπός είναι να διαμορφωθεί η ιστορική συνείδηση, η κριτική σκέψη, το ενδιαφέρον για τον τόπο και να καταλάβουν οι μαθητές ότι η ιστορία βασίζεται σε πηγές και δεν γράφεται αυθαίρετα.
Απαραίτητο βέβαια είναι να προηγηθεί επίσκεψη του εκπαιδευτικού στην υπηρεσία μας, ώστε να καθορίσει τους στόχους της εργασίας και να επιλέξει το υλικό που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές. Τα παιδιά πλέον θα μελετήσουν τα ίδια τις πηγές, θα επεξεργαστούν τις πληροφορίες και θα τις χρησιμοποιήσουν για την έρευνά τους. Έτσι, οι μαθητές από παθητικοί επισκέπτες γίνονται ενεργητικοί ερευνητές και καλούνται οι ίδιοι να γράψουν ένα κομμάτι ιστορίας.
Για αυτή τη δράση ετοιμάσαμε για φέτος τα θέματα «Ηλεκτροδότηση της Λάρισας» και «Η αγροτική ζωή στη Λάρισα». Επιλέχθηκαν αρχεία διαφόρων φορέων για το καθένα και ανάλογα με το αντικείμενο της εργασίας του κάθε σχολείου, θα γίνει μια επιλογή 2-3 τεκμηρίων ώστε να είναι σε θέση οι μαθητές να τα επεξεργαστούν κατά την επίσκεψή τους.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Αρχεία Ν. Λάρισας και στοιχεία επικοινωνίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://gak.lar.sch.gr/, και για τα προγράμματα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας http://e-yliko.minedu.gov.gr.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις