ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: Να παρέμβουμε στην UNESCO για τα τείχη της Πόλης

Το ζήτημα που έχει προκύψει από την απόφαση του δήμου Φατίχ της Κωνσταντινούπολης για την τέλεση γάμων και άλλων κοσμικών εκδηλώσεων στα Θεοδοσιανά τείχη -η οποία απειλεί τη φυσιογνωμία αλλά και την ακεραιότητα του μνημείου- επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο κ. Χαρακόπουλος, που είναι και Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, καλεί τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά να αναδείξει άμεσα στους διεθνείς Οργανισμούς, και κυρίως στην UNESCO, την επικίνδυνη παρέμβαση σε ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriet Daily News» (27.02.2017), αλλά και ελληνικά ΜΜΕ, ο Δήμος Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται, εντός των ορίων, στην επί βυζαντινής εποχής, περιτειχισμένη Πόλη, έχει μετατρέψει έναν χώρο ανάμεσα στα ιστορικά τείχη, σε αίθουσα τέλεσης γάμων και άλλων κοσμικών εκδηλώσεων. Σημειώνεται ότι τα ιστορικά τείχη της «βασιλεύουσας», που ανήκουν στα παλαιότερα οικοδομήματά της και είναι γνωστά και ως «τείχη του Θεοδοσίου» (5ος αιώνας μ.Χ.), αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «η ενέργεια αυτή επέφερε πολλές διαμαρτυρίες στην ίδια την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, ο “Σύλλογος Αρχαιολόγων της Πόλης” την καταγγέλλει ως “διαταραχή μιας ιστορικής δομής”, επισημαίνοντας ότι “αλλοιώνει ένα ιστορικό μνημείο. Κάθε έργο που γίνεται στα ιστορικά τείχη, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ταυτότητα των τειχών. Τα έργα θα πρέπει να υπηρετούν την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας”».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις