Απόστολος Ράιδος

Οι υπουργοί του μαύρου καθεστώτος σε μία “αναξιοπρεπή” ΕΡΤ

Υπήρξα ένας από εκείνους που πρόστρεξαν στην πύλη της 1ης Στρατιάς εκείνο το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, όταν ο τότε υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου, με ένα διάγγελμα, ανακοίνωσε τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ.

Άνθρωποι από κάθε πολιτική ιδεολογία, παράταξη, κοινωνική διαστρωμάτωση και ιδιοσυγκρασία, καθόμασταν με τις ώρες όρθιοι δίπλα στους διερχόμενους οδηγούς που μας κοιτούσαν παράξενα. Άλλο τόσο παράξενο φάνταζε και σε εμάς τους ίδιους το γεγονός πως εν μία νυκτί, η χώρα έχανε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό της δίαυλο.

Αν και ανήκουμε στους λαούς που ηδονίζονται στην ιδέα του θανάτου της… κατσίκας του γείτονα, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως εκείνες τις στιγμές, η ενόχληση ήταν τόσο ισχυρή και πανθομολογούμενη, που υπερέβαινε οιαδήποτε πολιτική προσέγγιση και ξεχείλιζε από κάθε λογικό νου.

Όλα αυτά όμως, για μία ΕΡΤ που το “brand” της στη συνείδηση του μέσου έλληνα τηλεθεατή για δεκαετίες, εμπεριείχε σε μεγάλη δόση κύρος και αξιοπρέπεια. Καίτοι κρατικός – δημόσιος φορέας, με ότι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και το ενημερωτικό κομμάτι βρίσκονταν ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού.

Τι άλλαξε λοιπόν σήμερα και όλοι όσοι κατά χιλιάδες έβγαιναν στους δρόμους και τραγουδούσαν επαναστατικές νότες για την ΕΡΤ, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να της δώσουν έστω μονοψήφια νούμερα της αξιοπρέπειας στην τηλεθέαση; Γιατί η αναγέννηση του ραδιοτηλεοπτικού κρατικού φορέα αντί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία δυναμική πορεία (έχοντας ως εχέγγυα μία αριστερόστροφη κυβέρνηση, τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους πολύ περισσότερους πολίτες που την υποστήριξαν), εξέπληξε δυσάρεστα με μία άνευ προηγουμένου κατρακύλα σε τηλεθέαση αλλά και υπόληψη;

Η κοινή λογική δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις και ερμηνείες στο παραπάνω ερώτημα. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε υστερόβουλα στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ συνδυάζοντας μία αριστεροφανή προσπάθεια, με το καλλιεργούμενο “επαναστατικό” και “κόντρα στο κατεστημένο” προφίλ, αλλά και κλείνοντας το μάτι ψηφοθηρικά σε όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πως το βαθύ κράτος στην Ελλάδα δεν πεθαίνει όσα μνημόνια κι αν έρθουν. Κι όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν, δίνοντας στους εμπνευστές αυτής της ιδέας τη δυνατότητα να περάσουν στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου, που δεν ήταν άλλο από την μετατροπή της ΕΡΤ σε ένα μέσο ενημέρωσης καθαρόαιμης κρατικής προπαγάνδας, κάτι που θα είχε απόλυτα ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ στην (προδιαγεγραμμένη κατά πολλούς) προσπάθεια της μνημονιακής μετάλλαξης.

Ποσοστά τηλεθέασης δελτίων ειδήσεων 06/03/2017

Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, τον απλό έλληνα πολίτη  και τηλεθεατή, που είδε (και βλέπει δυστυχώς σχεδόν καθημερινά) τη νοημοσύνη του να υποτιμάται ουκ ολίγες φορές στους πηχυαίους τίτλους των εκπομπών της ΕΡΤ και στις στημένες δημοσιογραφικές αντιδράσεις απέναντι στα γεγονότα.

Το πλέον παράδοξο για μένα όμως, είναι πως παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ συναγωνίζονται τον αξέχαστο… “Τηλεβόα” του “Παρά Πέντε”, ουδείς στην κυβέρνηση αλλά και τη διοίκηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, δείχνουν προβληματισμένοι και διατεθειμένοι να αλλάξουν την κατηφορική ρότα.

Αναμφίβολα, ο Σίμος Κεδίκογλου θα μείνει στην ιστορία ως ο “υπουργός του μαύρου” σε μία αξιοπρεπή ΕΡΤ. Οι τωρινοί σκέφτηκαν ποτέ πως θα χαρακτηριστούν από τον ιστορικό του μέλλοντος; Μήπως ως οι υπουργοί του μαύρου καθεστώτος σε μία “αναξιοπρεπή” λειτουργικά ΕΡΤ;

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις