ΑΡΘΡΑ

Νέες 14 χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών για την ανάρτηση των δασικών χαρτών – Πόσο επιβαρύνονται οι πολίτες

Οι ημερίδες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών που διοργανώνουν οι Δήμοι του Νομού Λάρισας για την ενημέρωση των πολιτών, όπου παρευρίσκομαι ως ομιλητής, συνεχίζονται και οι ερωτήσεις των πολιτών πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

Σε προηγούμενη δημοσίευσή μου 21 σχετικών απαντήσεων, οι απαντήσεις στις ερωτήσεις με αριθμό 14 και 19 ήταν ημιτελείς, για λόγους προστασίας πνευματικού δημιουργήματος.

Οι ολοκληρωμένες απαντήσεις στις παραπάνω 2 ερωτήσεις είναι:

«14. Τι γίνεται αν ένα οικόπεδο όπου έχει χτιστεί οικοδομή με νόμιμη οικοδομική άδεια εμφανίζεται ως δασικό;

Εφόσον είναι νόμιμη, η οικοδομική άδεια είναι ισχυρή και δεν αναιρείται, αλλά θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι την 28/7/2011. Θα πρέπει όμως να υποβληθεί ατελώς αντίρρηση, ώστε να τροποποιηθεί ο χάρτης. Οι οικοδομικές άδειες μετά την 28/7/2011 σε εκτός σχεδίου περιοχή θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου δασαρχείου. Αν υπάρχει η πράξη χαρακτηρισμού υποβάλλεται αντίρρηση ατελώς, ενώ αν δεν υπάρχει η οικοδομική άδεια δεν θεωρείται έγκυρη.

19. Τι γίνεται με τα καστανοδασοτεμάχια που χαρακτηρίζονται δασικά;

Για τα καστανοδασοτεμάχια που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα και χωρίς τίμημα, με απόφαση του νομάρχη, σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς ή κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού, εφόσον αυτοί και οι δικαιοπάροχοί τους τις νέμονται και τις κατέχουν επί είκοσι (20) τουλάχιστον χρόνια, δεν απαιτείται καμία ενέργεια. Για τα καστανοδασοτεμάχια που δεν έχουν παραχωρητήριο και έχουν χαρακτηρισθεί δασικά, απαιτείται η υποβολή αντίρρησης, καταβάλλοντας το ειδικό τέλος και αποδεικνύοντας με ότι μέσο διαθέτουμε, ότι δεν είναι δασική έκταση.»

Στην παρούσα ανάλυση δίνονται απαντήσεις σε 14 νέες ερωτήσεις, οι οποίες αυτή τη φορά είναι ολοκληρωμένες, για τη διευκόλυνση των πολιτών, ώστε να αποφύγουν την άσκοπη οικονομική επιβάρυνσή τους, λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης.

1. Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος υποβολής αντίρρησης που κατατίθεται στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ);

Πρέπει να υποβάλλετε στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, τα παρακάτω στοιχεία και δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή:

α. Υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησής, όπως αυτό παράγεται με χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων, αφού λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

β. Τα Αποδεικτικά που θεμελιώνουν το Έννομο συμφέρον (υπό μορφή απλών φωτοαντιγράφων).

γ. Αντίγραφο του Αποδεικτικού Πληρωμής του αναλογούντος ειδικού τέλους, που εκτυπώνεται με χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων (όταν πληρώσω με πιστωτική κάρτα).

δ. Οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει ο ενδιαφερόμενος ότι αποδεικνύει ή υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του, για το δασικό / χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης (διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, φωτοερμηνείες, τεχνικές εκθέσεις κ.λπ.), τον οποίο αμφισβητεί.

ε. Τα έγγραφα που πιστοποιούν και τεκμηριώνουν τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου και αποδεικτικό ΑΦΜ.

στ. Φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του αναλογούντος ειδικού τέλους σε περίπτωση πληρωμής σε τραπεζικό κατάστημα.

ζ. Αντίγραφο του εντύπου Ε9 και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, εφόσον από αυτά προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.

η. Κτηματολογικό απόσπασμα ακινήτου την περίπτωση που ο δασικός χάρτης αφορά περιοχή στην οποία έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο.

2. Τι γίνεται αν μία ιδιοκτησία εμφανίζεται δασική, αλλά έχει προκύψει από αναδασμό;

Επειδή προφανώς οι πράξεις αναδασμών δεν έχουν ενσωματωθεί στη βάση δεδομένων των δασικών χαρτών, υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

3. Η έκτακτη χρησικτησία ως τρόπος κτήσης κυριότητας συνιστά τελικά τίτλο για την υποβολή αντιρρήσεων;

Η έκτακτη χρησικτησία ως τρόπος κτήσης κυριότητας συνιστά τίτλο τελικά, αφού αφενός μία υπουργική απόφαση δεν μπορεί να καταργεί το νόμο και αφετέρου ισχύει πάντα η τελευταία υπουργική απόφαση, η οποία κάνει αποδεκτή την έκτακτη χρησικτησία, για την υποβολή αντιρρήσεων.

4. Έχω κάνει νομιμοποίηση αυθαιρέτου σύμφωνα με το νόμο και η ιδιοκτησία μου εμφανίζεται δασική. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με τους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση όλα τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επομένως η νομιμοποίηση αυθαιρέτου ακυρώνεται, αν δεν αποδείξω με έναν από τους τρόπους που αναφέρθηκαν σε προηγούμενες ερωτήσεις, ότι η ιδιοκτησία μου δεν είναι δασική.

5. Η ιδιοκτησία μου χαρακτηρίζεται χορτολιβαδική και είναι σε πεδινό έδαφος. Τι πρέπει να κάνω;

Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά ή λοφώδη εδάφη και έχουν υψόμετρο μικρότερο των 100 μ., εφόσον δεν έχουν κηρυχθεί δασωτέες, δεν θεωρούνται δασικές εκτάσεις. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

6. Έχω τίτλο ιδιοκτησίας με ημερομηνία μετά την 8/8/2004 και η ιδιοκτησία εμφανίζεται το 1945 αγροτική και σήμερα δασική. Μπορώ να τον καταθέσω για την υποβολή αντίρρησης;

Αν υπάρχει εγγραφή από συνεχή διαδοχή προ της 8/8/2004 στο συμβόλαιό μας, άσχετα με την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, μπορεί να κατατεθεί για υποβολή αντίρρησης.

7. Στην αγροτική ιδιοκτησία μου εμφανίζεται ένα τμήμα της, στο οποίο καλλιεργώ τεχνητές δασικές φυτείες, ως δασική έκταση. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με το νόμο οι ιδιωτικές γεωργικές εκτάσεις, στις οποίες υπάρχουν ή δημιουργούνται τεχνητές δασικές φυτείες, δεν προσλαμβάνουν εκ του λόγου αυτού το δασικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

8. Έχω τίτλο ιδιοκτησίας, ο οποίος με τη συνεχή διαδοχή φθάνει σε ημερομηνία μετά το 1885 και η ιδιοκτησία μου χαρακτηρίζεται δασική. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με το νόμο όπου υπάρχουν αναγνωρισμένοι τίτλοι ιδιοκτησίας που ανάγονται πριν το 1885, οι ιδιοκτησίες θεωρούνται ιδιωτικές. Αν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας μετά το 1885 και γνωρίζουμε ότι προέκυψαν από κάποια πράξη προ του 1885, θα πρέπει να αναζητήσουμε τους πρωτότυπους τίτλους (ταπιά) στο Αρχείο Γενικής Διεύθυνσης Κτηματολογίου της Τουρκίας, που βρίσκεται στην Άγκυρα, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

9. Έχω τίτλο ιδιοκτησίας, ο οποίος προήλθε με έκτακτη χρησικτησία λόγω νομής 30 ετών προ του 1915, αλλά δεν έχω τον πρωτότυπο τίτλο (ταπί), ο οποίος ανάγεται προ του 1885 και η ιδιοκτησία μου χαρακτηρίζεται δασική. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου του 2013, για τις ιδιοκτησίες που προήλθαν με έκτακτη χρησικτησία λόγω νομής 30 ετών προ της 11/9/1915, δεν απαιτείται έγγραφο (ταπί), που να έχει εκδοθεί επί τουρκοκρατίας προ του 1885. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

10. Υπάρχουν ιδιωτικά δάση στην Ελλάδα;

Όλα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις είναι δημόσια κτήματα, εκτός από αυτά που αναφέρονται στα άρθρα 1 και 2 του από 17-11/1.12.1836 Β. Δ/τος «Περί ιδιωτικών δασών» (ΦΕΚ 69/1.12.1836), που θεωρούνται ιδιωτικά.

11. Εάν δεν έχω τίτλο ιδιοκτησίας μπορώ να υποβάλλω το Ε9;

Σε κανένα δασικό νόμο και υπουργική απόφαση δεν αναφέρεται ότι το Ε9 ενέχει θέση τίτλου, αλλά αναφέρεται ως συμπληρωματικό δικαιολογητικό.

Σε οδηγία του ΥΠΕΚΑ στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του, σχετική με τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, αναφέρεται ότι ένα από τα στοιχεία που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον είναι και το Ε9, η οποία όμως δεν είναι νομοθετημένη.

Στην περίπτωση αυτή αν υποβάλλετε μόνο το Ε9 χωρίς άλλο τίτλο, πληρώνοντας το ανάλογο ειδικό τέλος, υπάρχει περίπτωση η αντίρρησή σας να απορριφθεί από την επιτροπή εξέτασης αντιρρήσεων και θα πρότεινα να συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας.

12. Τι ποσό πρέπει να πληρώσω στον τεχνικό σύμβουλο για την υποβολή αντίρρησης;

Σύμφωνα με πρόχειρη έρευνα αγοράς, στην περίπτωση που δεν χρειάζεται τοπογραφικό, έκθεση φωτοερμηνείας και νομική συμβουλή, αλλά μόνο ο εντοπισμός του ακινήτου, η γνωμάτευση και η υποβολή αντίρρησης, οι τιμές κυμαίνονται από 50 € έως 150 €.

Για το τοπογραφικό και τις νομικές συμβουλές οι τιμές ποικίλουν ανά περίπτωση.

Για την έκθεση φωτοερμηνείας με στεροσκοπική παρατήρηση, η οποία απαιτείται σε δασικές εκτάσεις του 1945, οι τιμές αρχίζουν από 400 €. Εάν γνωρίζετε ότι οι ιδιοκτησίες σας ήταν δασικές το 1945, δεν έχει νόημα η έκθεση φωτοερμηνείας. Είναι γνωστό ότι οι δασικές εκτάσεις του 1945 είναι πολύ δύσκολο να αποχαρακτηρισθούν, αφού προέκυψαν με στερεοσκοπική παρατήρηση από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και πρέπει να αξιολογήσετε πολύ καλά όλα τα δεδομένα, ώστε να μην υποστείτε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

13. Εάν δεν υποβάλλω αντίρρηση, μπορώ μετά την κύρωση των δασικών χαρτών να προβώ σε εξαγορά ή να προσφύγω στο Συμβούλιο Επικρατείας;

Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας, διότι ενδέχεται να υπάρξουν ευνοϊκότερες τιμές εξαγοράς για αυτούς που υπέβαλαν αντίρρηση και είναι πιο δύσκολο να δικαιωθείτε αν κάνετε προσφυγή μεταγενέστερα, αφού θα έχει γίνει ήδη η μερική κύρωση των δασικών χαρτών.

14. Μπορώ να υποβάλλω μόνος μου την αντίρρηση;

Ναι μπορώ, εάν έχω βασικές γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και είμαι σε θέση να εντοπίσω το ακίνητό μου και να τεκμηριώσω σε ποιο δασικό νόμο υπάγεται η περίπτωση μου.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc Τηλεπισκόπισης – UK

Πρώην Διευθυντής Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις