ΛΑΡΙΣΑ

Αδάμ στο onlarissa: Η κρίση σε 8 χρόνια εξαφάνισε 8000 επιχειρήσεις στην Λάρισα!

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδάμ μιλά στο onlarissa.gr για τα λουκέτα που έφερε η κρίση στην αγορά της Λάρισα και πραγματικά τα νούμερα που παραθέτει είναι τρομακτικά. Είναι αυτά που απεικονίζουν την καθίζηση της αγοράς.

Από την άλλη περιγράφει όμως και το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η περιοχή για δει την ανάπτυξη να έρχεται. Ένα μοντέλο που στηρίζεται στην παραγωγή και την εξωστρέφεια.

Απάντα και για τις προσωπικές φιλοδοξίες καθώς κατά καιρούς υπήρξαν πληροφορίες και σενάρια που έκαναν λόγο για την προσέγγισή του και την κάθοδό του στην πολιτική.

Τέλος αποκαλύπτει τις προθέσεις για την διεκδίκηση της προεδρία του Επιμελητηρίου εκ νέου, καθώς οι εκλογές τοποθετούνται τον Νοέμβριο του 2017.

 Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά / Φωτογραφίες από την Πάολα Μπανάκα 

– Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Σε μια από τις τελευταίες εκδηλώσεις, σας άκουσα να λέτε ότι στη Λάρισα κλείνουν τρεις επιχειρήσεις τη μέρα και το πρόβλημα στην αγορά είναι ασφυκτικό.

Δ.Α: Η Λάρισα ήταν μια πόλη που είχε του καλύτερους δείκτες σε σχέση με άλλες πόλεις. Ήταν μια αγροτική περιοχή που είχε πάντα ένα δεύτερο εισόδημα. Δυστυχώς φτάσαμε  τα νούμερα του Επιμελητηρίου μας να έχουν χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια. Είμασταν 25.000 επιχειρήσεις προ κρίσης και σήμερα έχουμε 15.000 επιχειρήσεις περίπου. Έχουν φύγει από την αγορά 8000 επιχειρήσεις και παραπάνω από το 2009. Έχει φύγει το 42% των επιχειρήσεων. Σήμερα ανοίγουν κάποιες επιχειρήσεις. Αλλά αυτές οι επιχειρήσεις είναι μονοπρόσωπες, δηλαδή είναι ατομικές προσπάθειες.

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κάποια πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουμε, απασχολούσαν περισσότερο κόσμο. Αντιθέτως οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι επιχειρήσεις που δεν απασχολούν κόσμο γιατί είναι ατομικές προσπάθειες. Το κοινωνικοοικονομικό θέμα που είναι η ανεργία, όχι απλώς δεν μειώνεται με το άνοιγμα των επιχειρήσεων αλλά αυξάνεται.

– Πως μπορεί η Λάρισα αφού έχει χάσει 8.000 επιχειρήσεις, να βρει ένα σχέδιο- που προφανώς σε αυτό θα έχει λόγο το Επιμελητήριο και ο ΣΘΕΒ- ώστε να  προχωρήσουμε ως περιοχή σε ανάπτυξη και να ανοίξουν περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις;

Δ.Α:Οι προτάσεις που έχει κάνει και το Επιμελητήριο Λάρισας είναι τόσο απλές τόσο κατανοητές, τόσο ρεαλιστικές που πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε κι εμείς για ποιο λόγο δεν υλοποιούνται. Το λέω σε οποιονδήποτε πολιτικό ξανά και ξανά. Αντί να προσλαμβάνουν άτομα οι εκάστοτε υπουργοί, σε υπουργεία όπως το οικονομικών και το ανάπτυξης, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν εμάς με τους συμβούλους μας και το εξειδικευμένο προσωπικό που είμαστε δωρεάν. Να πάρουν τα Επιμελητήρια, που θα μπορούσαν αυτούς τους ανθρώπους να τους αξιοποιήσουν γιατί πραγματικά έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις. Για παράδειγμα όταν σήμερα υπάρχει αυτή η υψηλή φορολογία η οποία δεν έχει κανένα νόημα να είναι τόσο υψηλή. Όσο φιλέλληνας και να είσαι δεν μπορείς να δηλώσεις κέρδη γιατί πολύ απλά την επόμενη χρονιά δεν θα έχεις να αγοράσεις πρώτες ύλες.

Άρα λοιπόν σε οδηγούν στην φοροδιαφυγή. Δεν ευλογούμε σε καμιά περίπτωση την φοροδιαφυγή. Η πρότασή μας είναι να έχουμε φορολόγηση 20% και αν υπάρχει κάποιος που φοροδιαφεύγει, να του κλείνει την επιχείρηση.

– Έχουμε τομείς ειδικούς που πρέπει να ακολουθήσουμε στη Λάρισα οι οποίοι θα μας δώσουν αυτό το άνοιγμα της αγοράς;

Δ.Α:Παλαιότερα στη πόλη μας είχαμε αρκετές επιχειρήσεις που είχαν παραγωγή. Η παραγωγή είναι το νούμερο ένα για να φέρει την ανάπτυξη. Αν συνεχίσουμε να εισάγουμε εμπορεύματα τα οποία εμπορεύματα τα αγοράζουμε και τα κάνουμε μεταπώληση, σε καμία των περιπτώσεων δεν λύνουμε το πρόβλημα. Αν δεν μειωθούν οι εισαγωγές των προϊόντων δε υπάρχει περίπτωση να έρθει η ανάπτυξη.

Η περιοχή μας έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε μια περιοχή που έχει πολύ μεγάλο κομμάτι αγροτικό. Θα μπορούσαμε αυτά τα αγροτικά προϊόντα να τα αναπτύξουμε. Αφού τα παράξουμε, να τα συσκευάσουμε, να τα τυποποιήσουμε και ταυτόχρονα να πάρουμε και την υπεραξία της πώλησης. Για να συμβεί αυτό δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να το κάνουμε αυτόνομα. Θα πρέπει να υπάρχουν συνεταιρισμοί να υπάρχουν εταιρίες, να υπάρχουν σοβαρές δομές, υποδομές και βέβαια αυτά να εξάγονται κιόλας. Μια εταιρεία που κάνει εξαγωγή όποιο και αν είναι  το προϊόν, αν δεν υποστηριχθεί,αν δεν το προσεγγίσουμε σωστά, με ποσότητες και με πιστοποιήσεις, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Απλά θα δίνουμε το λαδάκι μας στους Ιταλούς. Αυτοί θα το βάζουν σε ένα εξαιρετικό μπουκάλι και στη συνέχεια θα το πουλάνε. ‘

Επισκέφτηκα πρόσφατα την βιομηχανική περιοχή η οποία έχει ερημώσει. Έχουν κλείσει επιχειρήσεις. Κάποιες δυστυχώς σταμάτησαν και κάποιες πήγαν σε γείτονες χώρες. Εκεί βρήκαν ένα τραπεζικό σύστημα και μια χαμηλή φορολογία. Στην Ελλάδα με τα capital controls, δεν μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό, τί τραπεζική ένωση έχουμε, δεν ανήκουμε στην Ε.Ε τραπεζικά. Σε άλλες χώρες υπάρχουν χρηματοδοτήσεις όπως στην Κύπρο και την Βουλγαρία, με πραγματικά ωφέλιμους όρους και φορολογία στο 10% και την ενέργεια η οποία είναι προκλητικά χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα. Έρχονται καθημερινά επιχειρηματίες και με ρωτάνε ευγενικά αν γνωρίζω την διαδικασία για να μετακομίσει μια επιχείρηση στο εξωτερικό. Ντρέπονται να μου το πουν, αλλά ουσιαστικά ζητάν αυτό.

– Θέλω να αλλάξω θέμα και να ρωτήσω αν σκοπεύετε να πολυτευτείτε- όπως έχει ακουστεί- ή αν θα σας δούμε να διεκδικείτε εν νέου την θέση του Προέδρου στις εκλογές του Επιμελητηρίου που είναι μπροστά μας;

Δ.Α:Μου την κάνουν συχνά την ερώτηση αυτή. Ίσως από την έντονη παρουσία μου στον επιμελητηριακό θεσμό να προκύπτει κάτι τέτοιο. Όμως οι φιλοδοξίες σταματάνε εδώ. Το Επιμελητήριο μου αρέσει πάρα πολύ. Το θεωρώ πάρα πολύ παραγωγικό. Δεν μπήκα στο Επιμελητήριο ούτε για να πολιτευθώ, ούτε να το χρησιμοποιήσω προς άλλες τέτοιες φιλοδοξίες. Πραγματικά σας λέω ότι δεν έχω τέτοιου είδους φιλοδοξίες.

Όμως στις επόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου που θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2017, θα συνεχίσω, αν και οι συνάδελφοί επιθυμούν την συνεργασία.. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Επιμελητήριο σε αυτές τις εκλογές εκλέγει και μια καλλικρατική δομή. Όπου πλέον το Επιμελητήρια της Θεσσαλίας θα ανήκουν στη Λάρισα. Δηλαδή η έδρα θα είναι στη Λάρισα. Το Επιμελητήριο πλέον θα έχει ένα πολύ ισχυρό πανθεσσαλικό χαρακτήρα. Μιλάμε για 60.000 επιχειρήσεις και για έναν θεσμό που ισχυροποιείται πολύ.Αυτό λοιπόν το επιθυμώ.

– Παρεμβατικά -απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν ακούει όπως έχετε πει- θα βοηθήσει η νέα μορφή του Επιμελητηρίου;

Δ.Α: Αυτό το Επιμελητήριο θα είναι το 10% των επιχειρήσεων της Ελλάδος. Θα πρέπει οι πολιτικοί να μας ακούν. Με την καλλικρατική μορφή το Επιμελητήριο θα έχει σίγουρα μεγάλη δύναμη.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις