ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά το θρίλερ με τους δύο τούρκους κομάντο

Εξαιρετικά σοβαρή θεωρείται η υπόθεση των δυο κομάντο του τουρκικού στρατού που μπήκαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο, ενώ νωρίτερα παραδέχθηκαν πως ανήκουν σε εκείνη την ομάδα των 47 Τούρκων στρατιωτών που τον περασμένο Ιούλιο επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κι αυτό γιατί ο Χαλίτ Τσετίν και ο Φατίχ Αρίκ, οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου και κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη, είναι οι δυο από τους τρεις καταζητούμενους που το τούρκικο κράτος αναζητεί εδώ και επτά μήνες, προκειμένου να τους προσάγει στην δικαιοσύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν.

Ποιος είναι ο τρίτος εναπομείνας καταζητούμενος; Ο ίδιος ο θεωρούμενος ως “ιθύνων νους” του πραξικοπήματος της 14ης Ιουλίου, Φετουλάχ Γκιουλέν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος των δυο επίλεκτων βατραχανθρώπων στην χώρα μας γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της δίκης των 47 ατόμων που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε στην πόλη Μούγλα η δίκη των 44, με τους τρεις που καταζητούνταν ακόμη (τους δυο στρατιωτικούς που πέρασαν στην Ελλάδα και τον Γκιουλέν) να δικάζονται ερήμην.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποτελέσει το φιτίλι που θα τινάξει στον αέρα την πυριτιδαποθήκη του Αιγαίου, καθώς πλέον ο Ερντογάν ξέρει πού ακριβώς να αποτανθεί, για την έκδοση των καταζητούμενων: αφενός στις ΗΠΑ για τον Γκιουλέν και αφετέρου στην Ελλάδα για τους άλλους δυο.

Και σε μια ήδη τεταμένη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά, με την ένταση να διατηρείται αμείωτη στο Νότιο Αιγαίο και τις συνομιλίες στο Κυπριακό να έχουν παγώσει, η υπόθεση με τους δυο κομάντος ενδέχεται να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε την σκληρή απάντηση των Τούρκων μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει τελικά την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως μια “χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες”.

Αν λοιπόν η Τουρκία χρησιμοποίησε αυτή τη γλώσσα για την μη-έκδοση οκτώ στρατιωτικών που, στο κάτω κάτω, δεν αφορούσε σε άτομα άμεσα εμπλεκόμενα με την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, μέχρι ποιου σημείου είναι ικανή άραγε να τραβήξει το σκοινί τώρα που η Ελλάδα φιλοξενεί δυο ανθρώπους που παραδέχθηκαν πως ήταν στην ομάδα των επίδοξων δολοφόνων του;

Αν με τους οκτώ στρατιωτικούς υπήρχε μια δυσκολία “συνεννόησης” με την γείτονα χώρα, πλέον ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει επικίνδυνα και η… πίστα που πρέπει να περάσουν από κοινού οι δυο χώρες είναι εξαιρετικά απαιτητική.

Οι επόμενες ώρες αναμένονται εξαιρετικά κρίσιμες ενώ απαιτείται ιδιαίτερη ψυχραιμία από όλους.

Yπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν βρισκόταν στο θέρετρο Μαρμαρίς, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο ίδιος, πραξικοπηματίες κομάντο μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο και πραγματοποίησαν έφοδο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο βρισκόταν.

«Αν έμενα εκεί άλλα 10 ή 15 λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή συλληφθεί», είχε τονίσει σε δηλώσεις του, μετά το περιστατικό. Σημειώνεται ακόμη πως δύο αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια του προέδρου στο ξενοδοχείο σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, μετά από ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με τις κατηγορίες που αποδίδουν οι τουρκικές αρχές.

thetoc.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις