Παρασκήνιο

H ελληνική φέτα κόβει το ΣΥΡΙΖΑ στα δύο; Τι θα γίνει όταν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή;

Τις τελευταίες ημέρες στην περιβόητη συζήτηση για τη CETA- την εμπορική συμφωνία Ε.Ε Καναδά- που αφορά και την ελληνική φέτα ακούστηκαν βαριές κουβέντες. Η κλασσική λέξη “προδότες” για τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν την συμφωνία έπαιξε παντού.

Στον αντίποδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την CETA. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε η συμφωνία ως έχει και όχι κατ’ άρθρο. Δηλαδή οι Έλληνες  Ευρωβουλευτές δεν είχαν την δυνατότητα ειδικά να μην ψηφίσουν το άρθρο που αφορούσε την ελληνική φέτα.

Επειδή η Ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί την συμφωνία, αυτή θα έρθει προς ψήφιση κάποια στιγμή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να την ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ χωρίς να μπορούν να επιλέξουν κάποιο άρθρο που δεν θα ήθελαν να ψηφίσουν, όπως αυτό που αφορά στην ελληνική φέτα για παράδειγμα.

Από την άλλη οι βουλευτές της ΝΔ έχουν την πολυτέλεια να μην ψηφίσουν την συμφωνία και να αφήσουν τους βουλευτές της συγκυβέρνησης εκ του ασφαλούς να βγάλουν το… φίδι από την τρύπα.

Αν συμβούν έτσι τα πράγματα, θα διαπιστώσουμε ότι σε επίπεδο Ευρωβουλής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνεί με την CETA, αλλά σε εθνικό επίπεδο θα την έχει υπερψηφίσει. Αντίθετα η ΝΔ θα έχει ψηφίσει στην Ευρωβουλή αλλά σε εθνικό επίπεδο μετά τον σάλο ίσως να το αποφύγει τεχνηέντως.

Αν η ΝΔ ψηφίσει την συμφωνία και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τότε η θέση των βουλευτών της περιφέρεια και της Λάρισας ειδικότερα θα είναι δύσκολη, καθώς μια τέτοια εξελιξη θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους. Αλλά αυτό ισχύει για όλους όσους ψηφίσουν την φέτα ανεξαρτήτως κόμματος.

Π.Γ

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις