ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αναστολή της κύρωσης των δασικών χαρτών ζητούν οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας

Με πρωτοβουλία του Προέδρου κου Κωτσού Γεωργίου πραγματοποιήθηκε σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2017 στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας , συνάντηση εργασίας της Π.Ε.Δ.Θ. με τους αρμόδιους φορείς και τους Δήμους , προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των Δασικών Χαρτών( Ν. 4389 / 16 ).

Ο πρόεδρος κος Κωτσός αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους , τοποθετήθηκε λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος , που αφορά στην ανάρτηση και κύρωση των Δασικών Χαρτών , είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αφορούν τους πολίτες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εξέδωσε η ΠΕΔ και ακολούθως έδωσε τον λόγο στους παρευρισκό0μενους ξεκινώντας από τον αναπληρωτή Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κο Τσέλιγκα Ηλία.

Μετά τις τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων προέκυψαν τα εξής :

  • Η πρωτοβουλία που αφορά στην οριστικοποίηση των Δασικών Χαρτών ώστε να διαμορφωθεί επιτέλους στη χώρα μας μια ξεκάθαρη εικόνα των χρήσεωνγης που θα είναι προς όφελος όλων των οικονομικών και παραγωγικών τάξεων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος επιδέχεται πολλών διορθώσεων.
  • Να ανασταλεί η κύρωση και ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και να δοθεί η δυνατότηταυποβολής αντιρρήσεων έως το τέλος του 2017 ώστε να εξεταστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται και να επανέλθει το θέμα με σωστό και δίκαιο σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψιν συγκριτικά στοιχεία όπως τα αρχεία του ΟΣΔΕ, του ΟΠΕΚΕΠΕ , των Δ/σων Αγροτικής Ανάπτυξης των περιφερειών σχετικά με τους αναδασμούς , εποικιστικές εκτάσεις κλπ.
  • Να απαλειφθεί ή να ελαχιστοποιηθεί το κόστος του παράβολου που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες για την υποβολή αντιρρήσεων λαμβάνοντας υπόψιν την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν σε ένα επιπλέον χαράτσι.
  • Οι ενστάσεις που θα υποβάλλονται από τους Δήμους να υποβάλλονται ατελώς.
  • Να ληφθεί υπόψιν η επιχειρησιακή αδυναμία των μικρών Δήμων και ιδιαίτερα των ορεινών , οι οποίοι αδυνατούν να έλθουν σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου ο κάθε φορέας να αναλάβει την αρμοδιότητα που του αναλογεί. Πρέπει επίσης να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των Δασαρχείων ώστε να είναι πιο χρήσιμα και αποτελεσματικά για τους πολίτες.
  • Να δοθεί η απαιτούμενη δημοσιότητα και μέσω διαβούλευσης να ενημερωθούν όλοι οι ανυποψίαστοιώστε ένα τόσο σημαντικό θέμα να επιλυθεί με σωστό και δίκαιο τρόπο.
  • Οι εκτάσεις που εμπίπτουν σε νομικές εξαιρέσεις της Δασικής Νομοθεσίας να εξαιρούνται της υποβολής αντιρρήσεων και με μέριμνα των ιδιοκτητών – πολιτών, δια του δασαρχείου ,να ακολουθείτε διοικητική διαδικασία με την υποβολή υπομνήματος προς τις ΕΠΕΑ για την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες.
  • Οι εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές επεκτάσεων πόλεων/οικισμών , αναδασμών , διανομών, να εξαιρούνται αυτοδίκαια από την ένταξή τους στους δασικούς χάρτες.
  • Η ΠΕΔ Θεσσαλίας θα αναλάβει την πρωτοβουλία προκειμένου να συσταθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς με στόχο να εντοπίσει όλα τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τον συγκεκριμένο νόμο στους πολίτες και στην τοπικήαυτοδιοίκηση.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν πέραν του Προέδρου της ΠΕΔ και Δημάρχου Μουζακίου κουΚωτσού , η Γ.Γ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας κα Καραλαργιώτου Ρένα,  ο κ. Τσέλιγκας Ηλίας – Αναπληρωτής Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ / ΚΔΘ κος Παπαγεωργίου Νικόλαος, ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Κόκκαλη Βασίλειου,  ο κ. Λαδόπουλος Γεώργιος εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας , ο Δ/ντης Δασών Λάρισας, ο Δήμαρχος Σκιάθου κος ΠρεβεζάνοςΔημήτριος , ο Δήμαρχος Κιλελέρ κος Νασιακόπουλος Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κος Καραχάλιος Αριστείδης , ο Δήμαρχος Τυρνάβου κος Σαρχώσης Παναγιώτης, ο Δήμαρχος Τεμπών κος Κολλάτος Κωνσταντίνος , ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλιου κος ΦορτούναςΝικόλαος , ο Δήμαρχος Αργιθέας κος Τσιβόλας Λάμπρος , ο Δήμαρχος Παλαμά κος Σακελλαρίου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κος Ευαγγέλου Νικόλαος , εκπρόσωποι των υπολοίπων Δήμων της Θεσσαλίας , εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και των αρμοδίων Φορέων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις