ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Συντάξεις με ημερομηνία λήξης για Λαρισαίες χήρες δια νόμου- Ο νόμος κόβει την σύνταξη στα 55!

Είναι πραγματικά ελληνική πατέντα για την διακοπή της σύνταξης να  αποφασίζει ο νόμος και να μην είναι αιτία ο θάνατος του δικαιούχου. Τον περασμένο Μάιο ψηφίστηκε και αφορά χήρες οι οποίες είναι οι δικαιούχοι. Ο νόμος προβλέπει ούτε λίγο ούτε πολύ τα εξής:

Χήρα που είναι κάτω των 52 ετών την ημέρα θανάτου του συζύγου παίρνει το 50% της σύνταξης που θα έπαιρνε ή παίρνει ο σύζυγος για 3 χρόνια και μετά διακόπτεται οριστικώς.
Χήρα που είναι από 52 έως 55 ετών την ημέρα θανάτου του συζύγου παίρνει το 50% της σύνταξης που θα έπαιρνε ή παίρνει ο σύζυγος για 3 χρόνια, διακόπτεται και επαναχορηγείται όταν αυτή γίνει 67 ετών.
Χήρα που είναι 55 ετών και άνω την ημέρα θανάτου του συζύγου παίρνει το 50% της σύνταξης που θα έπαιρνε ή παίρνει ο σύζυγος μέχρι να πεθάνει αυτή.
Αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά η σύνταξη συνεχίζει να δίνεται μέχρι αυτά να γίνουν 18 ετών ή 24 ετών αν φοιτήσει σε ανώτατη σχολή. Κάθε παιδί δικαιούται 25%. Χήρα και παιδιά δεν μπορούν να πάρουν πάνω από το 100% της σύνταξης του εκλιπόντος.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει ο νόμος δεν ενδιαφέρεται για το πως θα ζήσει ο δικαιούχος μετά τα 55. Μάλιστα δεν ρωτά πως θα ζήσει στην περίπτωση που είναι να την ξαναπάρει στα 67!

Η Λαμπρινή Σαμαρά πέθανε ο άντρας της που ήταν στρατιωτικός όταν ήταν κάτω των 52. Έτσι παίρνει την σύνταξη για 3 χρόνια και μετά τέλος. Έχει δύο παιδιά εκ των οποίων το ένα άνεργο. Μάλιστα αυτή την στιγμή δεν παίρνει χρήματα καθώς η σύνταξη για να δοθεί κάνει από 6 μήνες έως έναν χρόνο. Αυτή την στιγμή έχει μηδενικό εισόδημα και έχει και ένα  δάνειο να εξυπηρετήσει. Όταν πάρει την σύνταξη, αυτή θα είναι πετσοκομμένη κατά τουλάχιστον 50%.

Η Έφη Καρακάση- Γκόνα είναι μόλις 50 ετών και έχασε πρόσφατα το άντρα της που ήταν γιατρός. Έχει ένα ανήλικο παιδί και αυτή την στιγμή δεν παίρνει κανένα ποσό καθώς δεν έχει βγει ακόμη η σύνταξη. Το ανήλικο παιδί της θα πάρει το 25% αλλά πως μπορεί με αυτά τα χρήματα να σπουδάσει; “Στα 24 που θα τελειώσει ο γιος μου τις σπουδές θα είμαι ήδη 55 ετών θεμελιώνω δικαίωμα να πάρω την σύνταξη μου στα 67, την σύνταξη του συζύγου. Θα την παίρνω έως τα 57 που ο γιος μου θα είναι 24. Μέχρι τα 67 που θα ξαναπάρω σύνταξη που να πάω να δουλέψω σε αυτή την ηλικία”, αναρωτιέται.

Η Βασιλική Γκουντούμα έχασε πρόσφατα τον άντρα της τον Ιούνιο. Ο νόμος για κακή της τύχη ψηφίστηκε τον Μάιο και έχει διαφορά 15 μέρες. Αυτές οι 15 μέρες της στοίχησαν την σύνταξή της για όλη της την ζωή. Πλέον με την κατάσταση που διαμορφώνεται η σύνταξή της θα έχει ημερομηνία λήξης για 3 έτη.

Αν τα διαβάσατε όλα τα παραπάνω και μπερδευτήκατε τα πράγματα είναι απλά. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί παρεμβαίνει ένας νόμος και όχι η φυσιολογική εξέλιξη των καταστάσεων στην ζωή ενός ανθρώπου…

Π.Γ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις