ΛΑΡΙΣΑ

Μ. Σπυράκη στο onlarissa: “Το MEGA δεν ήταν μόνο ενημέρωση, ήταν και ένα κομμάτι κουλτούρας”

Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη από το Στρασβούργο, την έδρα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μιλά στο onlarissa.gr για το θέμα των ημερών, δηλαδή την αξιολόγηση, αλλά και το κλίμα που διαμορφώνεται το οποίο είναι αντιφατικό για την παραμονή ή όχι της χώρας στο Ευρώ.

Επίσης αναφέρεται στο “φάντασμα” του λαϊκισμού που κυριεύει την Ευρώπη και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το φαινόμενο για την διάλυση της Ε.Ε. Αποκαλύπτει πως η ΝΔ μπορεί να μειώσει τους φόρους που πνίγουν τους Έλληνες.

Τέλος μιλάει για το μαύρο στο MEGA, αλλά και την κατάρρευση της βιομηχανίας των ΜΜΕ η οποία πρέπει -όπως λέει- άμεσα να ανακάμψει.

  Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά  

– Ξεκινώ να ρωτήσω για το θέμα των ημερών την αξιολόγηση. Φαίνεται ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει ένα μπλοκ που στηρίζει την Ελλάδα και ένα άλλο μπλοκ θέλει να δει την Ελλάδα εκτός Ευρώ και μάλιστα το λέει ανοιχτά. 

Μ.Σ: Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης καταρχήν βαραίνει τον λογαριασμό. Τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι Έλληνες. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι προφανής. Αλλά κατά την γνώμη υπάρχει ευθύνη για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και στην πλευρά των πιστωτών. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε μέσα στο εύλογο χρονικό διάστημα που είχε μπροστά της και μέχρι το τέλος του 2016, ούτε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που υπαγόρευε στην αγορά ενέργειας, ούτε να συζητήσει και να κλείσει το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, ούτε να γεφυρώσει την απόσταση για το μικρό δημοσιονομικό κενό που τότε εμφανιζόταν. Μετά ήρθαν όλα τ’ άλλα. Η καθυστέρηση ήταν εκείνη που επιβαρύνει τον λογαριασμό. Κυρίως η καθυστέρηση ήταν εκείνη η οποία στο τέλος οδηγεί τους πιστωτές- από διαφορετικές αφετηρίες- να ζητούν προληπτική νομοθέτηση μέτρων. Γιατί σε ένα πράγμα συμφωνούν οι πιστωτές και αυτό είναι η προληπτική νομοθέτηση μέτρων.

Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι έχουν ευθύνη. Έχουν ευθύνη γιατί έχουν συνομολογήσει ένα απολύτως υφεσιακό μείγμα. Ξέρανε ότι οι φόροι πάνω στους φόρους στην πραγματικότητα θα σκοτώσουν τους φόρους. Δεν αντέδρασαν κατηγορηματικά και έγκαιρα όταν ξεκίνησε η νέα συζήτηση για το Grexit, από την πλευρά του κ. Σόιμπλε και των συν αυτώ, ενώ κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό όχι μονον για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Δεν έχουν εφαρμόσει όπως έχουν υποσχεθεί την βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους, που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2012.

– Το κλίμα αυτή την στιγμή ποιο είναι; Φαίνεται να έχουμε ένα μικτό κλίμα με βάση τις αντιδράσεις.

Μ.Σ: Το κλίμα έχει με την χώρα από την οποία προέρχεσαι. Γιατί καλώς ή κακώς όλοι στο τέλος της μέρας απαντούν στο ερώτημα: “και με εμένα τί θα γίνει;” Χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, έχουν εκλογές. Αυτή η εκλογική αναμονή που ξεκινά από την Ολλανδία, με την έντονη εμφάνιση των λαϊκιστών, που θεωρούν ότι πρέπει να επιστρέψουμε στα εθνικά κράτη και αποδίδουν όλα τα κακά της Γης στην Ε.Ε, καθόλου δεν βοηθάει την εθνική υπόθεση. Η παράταξη του κ. Βίλντερς είναι αυτή που πρωτεύει. Είναι αυτός που κυκλοφορούσε με το χιλιάρικο. Στην Γαλλία δέχονται ισχυρή πίεση από τον τρόπο με το οποίο η Μαρί Λεπέν κινείται. Είναι προφανές ότι συνασπίζονται εναντίον της οι ευρωπαϊκές δυνάμεις. Γίνεται νια σοβαρή προσπάθεια να ηττηθεί ο λαϊκισμός. Διότι αν κερδίσει η Λεπέν η Γαλλία θα μπει σε δημοψήφισμα για την έξοδό της από την Ε.Ε και το τέλος είναι εδώ.

Οπότε καταλαβαίνετε ότι ο καθένα έχει μια αφετηρία σκέψης που αφορά πρωτίστως το εσωτερικό του και μετά οτιδήποτε άλλο.

– Προ ημερών ο Πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα αφήγημα το οποίο λέει στην ουσία “θα μειώσουμε τους φόρους”. Τον κ. Σόιμπλε και τους άλλους τους έχει θέσει την μείωση των φόρων, καθώς ξέρουμε πολύ καλά ότι θα του ζητήσουν ισοδύναμα. 

Μ.Σ: Η φορολογική πολιτική είναι εθνική αρμοδιότητα. Είναι στο χέρι της κάθε κυβέρνησης. Το πόσους φόρους θα επιβάλει και με ποιόν τρόπο. Οι δανειστές έχουν ευθύνη γιατί συνομολόγησαν αυτό το υφεσιακό μείγμα.

Μπορούμε να επιβάλλουμε ένα άλλο μείγμα. Ένα μείγμα που θα περικόψει την δαπάνη του Κράτους και θα μειώσει τους φόρους. Διότι τους φόρους τους χρειαζόμαστε για να καλύψουν τις ανάγκες του Κράτους. Δεν πρόκειται να ταΐζουμε με τους φόρους των Ελλήνων, με το ΕΝΦΙΑ και με τις άλλες εισφορές, ένα υπερτροφικό Κράτος, διορίζοντας μετακλητούς υπαλλήλους και κρατώντας οργανισμούς φαντάσματα. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συρρικνώσουμε άμεσα την κρατική δαπάνη, ώστε να μπορέσουμε άμεσα να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας που δεν είναι άλλη από την μείωση της φορολογίας ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ.

– Το μνημόνιο που τρέχει τελειώνει το καλοκαίρι του 2018. Υπάρχει η διάθεση οι πιστωτές να βοηθήσουν στην διευθέτηση του χρέους; Φαίνεται ότι και με τις αδυναμίες της κυβέρνησης αυτό το θέμα το πάνε παραπίσω.

Μ.Σ: Αυτό που σίγουρα έχει δεσμευτεί να κάνει όχι μόνο η Ε.Ε αλλά και το ΔΝΤ είναι η μείωση τους κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με τριών ειδών μέτρα και καταρχήν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πρέπει να μπουν άμεσα σε εφαρμογή και είναι απαραίτητο να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι το χρέος της Ελλάδος βρίσκεται σε τροχιά ότι δηλαδή μειώνεται πραγματικά μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης. Αυτό είναι που καθορίζει την πορεία του δημοσίου χρέους και όχι πλέον ο λόγος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Εαν μια χώρα ξοδεύει έως το 15% του ΑΕΠ της για να εξυπηρετήσει το χρέος τότε αυτό είναι βιώσιμο.

– Θέλω να αλλάξω θέμα. Είναι οι ημέρες που “κληρώνει” για το μαύρο στο ΜEGA θα είναι αν συμβεί μια τραγική ιστορία μετά το ALTER. Είναι οι μέρες που έχει αποφασιστεί να πέσει μαύρο σε ακόμη ένα κανάλι. Ήσασταν εργαζόμενη και στα δύο. Ήθελα το σχόλιό σας για την τραγική κατάσταση που βιώνει ένας ολόκληρος κλάδος.

Μ.Σ: Ήμουν εργαζόμενη στο ALTER, ήμουν εργαζόμενη για μια δεκαετία στο MEGA. Ήμουν εργαζόμενη σε ιστορικές εφημερίδες οι οποίες έκλεισαν. Η διαδρομή δυστυχώς δείχνει ότι δεν υπήρχε ούτε καλή διαχείριση, ούτε εύλογη φροντίδα για να παραμείνουν ανοιχτά σημαντικά μέσα ενημέρωσης και ισχυρές φωνές. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα ήθελα να εξηγήσουμε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέσα δεν είναι αυτοί που φαίνονται μόνο. Είναι οι εκατοντάδες άλλοι που είναι πίσω από τις κάμερες των οποίων οι αμοιβές ήταν πολύ πιο χαμηλές. Αυτοί οι άνθρωποι θα δυσκολεύονται μήνες τώρα να επιβιώσουν και να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους. Ένας θεός ξέρει πως τα καταφέρνουν.

Αλλά κυρίως μιλάμε για μια ολόκληρη- ας μου επιτραπεί ο όρος- βιομηχανία η οποία βρέθηκε καταρχήν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ σε αυτή την κατάρρευση. Μένει να δούμε πως ο κλάδος θα ανασυνταχθεί. Σίγουρα όμως πρέπει να πω κάτι. Μέσα ενημέρωσης που έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο, τα οποία έχουν μπολιάσει την πολιτιστική μας ταυτότητα- T αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας.

Έχει σημασία ως χώρα να φροντίζουμε τα δεδομένα μας ώστε να έχουμε συνέχεια. Είτε αυτή η συνέχεια αφορά το αρχείο των ειδήσεων του MEGA, είτε αυτή η συνέχεια αφορά σειρές που έγραψαν ιστορία, με πιο πρόσφατη το “Νησί”. Είτε αυτή η συνέχεια αφορά τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Αυτή την εμπειρία δεν είναι ανάγκη ούτε να την δώσουμε στο εξωτερικό ούτε να την αφήσουν να πάει χαμένη. Είναι κεφάλαιο ανθρώπινο που ανήκει στην Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις