ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ρένα στην κοπή πίτας της παράταξής της: Η πόλη έχει κενό διοίκησης – Δείτε βίντεο και φωτορεπορτάζ

“O συνδυασμός μας «Λάρισα–Νέα Αρχή» ήρθε για να μείνει! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ένα μόνο και σκοπό: να γίνει η Λάρισα  μια σύγχρονη, καθαρή, ανθρώπινη, ευρωπαϊκή πόλη. Μια πόλη που η καθημερινότητά της θα την καθιστά αξιοβίωτη πόλη”. Με τα λόγια αυτά, η κα Ρένα Καραλαριώτου, μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο φίλων και στελεχών της δημοτικής παράταξης «Λάρισα–Νέα Αρχή», με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, έδωσε το στίγμα των επικείμενων παρεμβάσεων της, για το επόμενο χρονικό διάστημα, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων.

«Κενό διοίκησης»

Αναφερόμενη στο μοντέλο διοίκησης της Δημοτικής Αρχής του κ. Καλογιάννη, η κα Καραλαριώτου επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες καθημερινά, όλο και περισσότερο,  διαπιστώνουν ότι η πόλη έχει κενό διοίκησης. Διαθέτει μια δημοτική αρχή που προέκυψε από την συγκυριακή συγκόλληση φιλόδοξων πολιτευομένων υπό έναν Δήμαρχο που ήθελε απλώς να… γίνει Δήμαρχος . Έγινε λοιπόν. Και μετά; Μετά μοίρασε τις καρέκλες της δημοτικής εξουσίας βάσει των προεκλογικών συμφωνιών. Θα έχετε όλοι διαπιστώσει ότι υπάρχουν αντιδήμαρχοι που δεν αλλάζουν και αντιδήμαρχοι – αναλώσιμοι. Το κενό διοίκησης που υπάρχει  εξηγεί και την αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης. Μικρά ή μεγάλα. Με λιακάδα ή με χιόνι».

«Μην αγνοείτε τις απόψεις των Λαρισαίων»

Αναφερόμενη στην έρευνα που  διεξήχθη τον Μάϊο του 2016απο τον συνδυασμό , η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων τόνισε πως «τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα, που συνεχίζουν με ένταση  να αντιμετωπίζουν καθημερινά  Λαρισαίοι είναι οι λακκούβες στους δρόμους, τα προβληματικά πεζοδρόμια, η έλλειψη καθαριότητας, η στάθμευση, η προβληματική κυκλοφορία στους δρόμους», και συνέχιζε τονίζοντας: «Η δημοτική αρχή βέβαια αμφισβητεί τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών. Γίνονται λέει για να εξυπηρετήσουν την αντιπολιτευτική μας  διάθεση. Την συμβουλεύω όμως να μην αγνοήσει τις απόψεις των Λαρισαίων. Ας κάνει λοιπόν μια δική της έρευνα: πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι; Θα βρει ικανοποιημένους πολίτες; Όχι δεν θα βρει. Και η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι κάθε φορά που ο Τύπος ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, ο δήμαρχος δεν αμφισβητεί την κατάσταση, αλλά μεταθέτει την ευθύνη γι’ αυτή στους πολίτες: τους κατηγορεί για έλλειψη αγωγής και παιδείας! Αυτοί, ούτως ή άλλως, δεν «φταίνε» ποτέ! Δεν του αρέσουν προφανώς του δήμαρχου οι πολίτες που τον εξέλεξαν! Δυστυχώς όμως, δεν γίνεται να τους αλλάξει, να φέρει άλλους. Η μόνη αλλαγή που προβλέπεται στα δημοκρατικά καθεστώτα είναι να αλλάζουν οι πολίτες δημοτική αρχή και όχι οι δημοτικές αρχές τους πολίτες, δυστυχώς για τον κύριο Καλογιάννη».

«Ασχολούνται με το… μέλλον την ώρα που οι πολίτες αγκομαχούν»

Με τρεις επισημάνσεις στην συνέχεια της ομιλίας της, η κα Καραλαριώτου άσκησε κριτική στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής:

«Πρώτη επισήμανση: έχουμε μια δημοτική αρχή χωρίς όραμα. Ενάμιση χρόνο, ασχολούνταν με την  διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής πρωτεύουσας. Μας λέγανε ότι έχουμε τον καλύτερο φάκελο , τάζανε «λαγούς με πετραχήλια» στους πολίτες της Λάρισας. Και τι έγινε; Αποτύχανε εκκωφαντικά. Ο φάκελος  που κατέθεσαν δεν προκρίθηκε καν στην δεύτερη φάση αξιολόγησης! Κρίθηκε ανεπαρκής. Έχουμε δηλαδή μια δημοτική αρχή , που επένδυσε στη Λάρισα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης  και είδε τη φιλοδοξία της να  χαμηλώνει και να περιορίζεται  στη διοργάνωση της καλύτερης Τσικνοπέμπτης!

Δεύτερη επισήμανση: έχουμε μια δημοτική αρχή που υπερηφανεύεται – σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου κατά τον απολογισμό του – που  υπερδιπλασίασε τα άτομα στα συσσίτια και στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Και αναρωτιέται ο κάθε πολίτης καλοπροαίρετα .

Δεν προβληματιστήκαν που  υπάρχει ανάγκη αυτών των δομών, από περισσότερους συμπολίτες μας τα  δυόμιση τελευταία χρόνια;

Δεν αναρωτηθήκαν τι κάνανε αυτοί ως δημοτική αρχή  – με τα 24 εκατομμύρια στην τράπεζα, χρήματα των Λαρισαίων από τα  δημοτικά τέλη που πληρώνουν  –  για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Αν από τα 24 εκατομμύρια, τα 18εκ να «ρίχνανε» σε έργα στην αγορά- έργα που τόσο ανάγκη έχει η πόλη – κάποιοι άνεργοι και κάποιες επιχειρήσεις  θα βρίσκανε δουλειά, για να μην έχουν ανάγκη τα συσσίτια.

Τρίτη επισήμανση: έχουμε μια δημοτική αρχή που πορεύεται στη λογική της κεντρικής εξουσίας . Αναφέρεται στις δημόσιες τοποθετήσεις της σε μεγαλόπνοα σχέδια και αφήνει απλώς το χρόνο να περνάει χωρίς να κάνει τίποτα!

Υποτίθεται ότι :

Οι πεζόδρομοι θα αστυνομεύονταν αυστηρά και δεν θα κυκλοφορούσαν μηχανάκια κι αυτοκίνητα.

Οι ασφαλτοστρώσεις θα έλυναν το πρόβλημα με τις λακκούβες στη Λάρισα .

Θα υπήρχε μείωση και εξορθολογισμός των δημοτικών τελών, όπως ζητήσαμε και δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος

Το καλοκαίρι του 2016 υποτίθεται ότι θα γινόταν η πρώτη παράσταση στο αρχαίο Θέατρο…

Και πολλά άλλα. Είδατε τίποτε απ’ όλα αυτά;

Το μόνο θέατρο που παίζεται, δεν παίζεται στο αρχαίο Θέατρο αλλά στους πεζοδρόμους και στους δρόμους της Λαρισας. Θέατρο του παραλόγου; Ναι! Και μεγάλης διάρκειας , καθώς δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι ως το τέλος της θητείας του.

Καταλαβαίνω βέβαια, ότι  όσο πλησιάζουμε προς  στις  εκλογές το  άγχος τους μεγαλώνει  και προσπαθώντας  να δικαιολογήσουν την απραξία  τους ως  δημοτική αρχή  μας  λένε ότι όλο αυτό το διάστημα  «σχεδιάζανε τη Λάρισα του μέλλοντος». Και ρωτάμε καλοπροαίρετα:  «Δεν υπάρχει χρυσή τομή; Δηλαδή δεν μπορούσαν δυόμιση  χρόνια τώρα να ασχολούνται και με τη λύση των καθημερινών προβλημάτων της πόλης  και παράλληλα να σχεδιάζουν τη Λάρισα, όπως λένε, του μέλλοντος; Λες και το να κλείσει κάνεις τις λακκούβες χρειάζεται ειδική μελέτη και σχεδιασμό!

«Ο Δήμος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διοίκησης».

«Η αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης είναι αυτή που θα φέρει τη ριζική και βαθιά αλλαγή που συνεχίζει να χρειάζεται η πόλη. Οι καιροί και η ένταση των προβλημάτων, επιβάλουν να βρούμε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και μια βάση προγραμματικών παρεμβάσεων με όλους αυτούς  που πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσει, επιτέλους, ως μοχλός ανάπτυξης που θα προσελκύει επενδύσεις και θα δημιουργεί ευκαιρίες. Για ένα Δήμο Πρωταγωνιστή και όχι ουραγό των εξελίξεων. Για μια πόλη που θα στηρίζει  την επιχειρηματικότητα και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα  με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών. Για  μια πόλη αλληλεγγύης. Που θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον παράγοντα άνθρωπο Που η εντιμότητα και η ακεραιότητα θα είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες και δεν θα γίνονται «λάστιχο»  όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε τον δικό μας άνθρωπο και κουμπάρο στη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου», επεσήμανε η κα Καραλαριώτου και κατέληξε καλώντας τους Λαρισαίους σε συστράτευση:

«Προς την κατεύθυνση αυτή, καλούμε σε συστράτευση  όλους τους πολίτες της Λάρισας. Για να ορθώσουμε το ανάστημα µας απέναντι στην «αυτοκρατορία της αδιαφορίας» που από σκοπιμότητα, άγνοια ή κόπωση εμποδίζει το άλμα της πόλης προς τα εμπρός. Μπροστά στο συμφέρον της πόλης μας δεν χωρά τίποτε άλλο. Αυτή είναι η δέσμευση μας, αυτή είναι η δική μου δέσμευση, απέναντι στις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους.

Δείτε βίντεο από την κοπή της πίτας:

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Φωτό: Πάολα Μπανάκα

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις