ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα! Οι όμιλοι του Champions League είναι υπό εξαφάνιση

Ο Ολυμπιακός έχει κάποιες ελπίδες πρόκρισης. Ο ΠΑΟΚ μετά το 0-3 από τη Σάλκε αποχαιρέτησε. Η προσγείωση ανώμαλη. Οι αποστάσεις από την (καλή) Ευρώπη μεγαλώνουν επικίνδυνα. Οι ομάδες δεν μπορούν. Εμμονές, ελλειματικά ρόστερ, περικοπές, διαφορά δυναμικότητας και ανεκπλήρωτες (κακώς) υψηλές προσδοκίες οδηγούν τη χώρα σε ελεύθερη πτώση. Βαθμούς άλλους (πολλούς) δεν προλαβαίνουμε να μαζέψουμε. Η Ελλάδα θα τερματίσει στη 14η θέση της βαθμολογίας της UEFA που θα μετρήσει για τις ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη το 2018-19.

Η ουσία είναι ότι πλέον οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ για την Ελλάδα θα γίνουν είδος υπό… εξαφάνιση. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2018-19 και επικυρώθηκαν από την UEFΑ για τα Κύπελλα Ευρώπης φέρνουν σε δύσκολη θέση τη χώρα μας.

Απευθείας θέση στα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ θα έχουν οι τέσσερις πρώτες χώρες της βαθμολογίας με 4 ομάδες έκαστη (τώρα είναι Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία). Από δυο θέσεις θα έχουν θα έχουν οι χώρες 5-6 (Γαλλία, Πορτογαλία), ενώ άλλες τέσσερις θέσεις θα καλυφθούν από τους πρωταθλητές των χωρών 7-10 (Ρωσία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία) συν τον πρωταθλητή Ευρώπης και τον κάτοχο του Γιουρόπα. Σύνολο 26.

Οι υπόλοιπες έξι θέσεις, μέσω προκριματικών, θα δοθούν 4 στους πρωταθλητές των υπόλοιπων χωρών και 2 στους μη πρωταθλητές. Η Ελλάδα θα πρέπει να φτάσει τη 10η θέση για να βγάλει απευθείας τον πρωταθλητή στα γκρουπ, κάτι που είναι αδύνατο ακόμη κι αν έφταναν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στον τελικό του φετινού Γιουρόπα. Ο πρωταθλητής Ελλάδας με τη χώρα μας να είναι από 11η έως και 15η στην κατάταξη (τώρα είναι 14η και φέτος δεν πάει πιο κάτω) θα παίζει δυο προκριματικούς για να μπει στα γκρουπ.

Ο δευτεραθλητής θα πρέπει να παίξει τρεις προκριματικούς για να τα κατάφερει από το δικό του μονοπάτι. Να σημειωθεί ότι αν ο πρωταθλητής Ευρώπης έχει εξασφαλίσει θέση στα γκρουπ από το εθνικό πρωτάθλημα του, τότε τη θέση του την παίρνει ο 3ος της πέμπτης χώρας (φέτος είναι η Γαλλία), ενώ αν συμβεί το ίδιο και με τον νικητή του Γιουρόπα, τότε στη θέση του θα μπει απευθείας ο πρωταθλητής της 11ης χώρας (τώρα είναι η Τσεχία την οποία επίσης δεν προλαβαίνουμε φέτος).

Τι συμβαίνει σε περίπτωση αποκλεισμού των ομάδων μας στα προκριματικά; Οι πρωταθλητές που αποκλείονται στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ συνεχίζουν σε νέο μονοπάτι μόνο γι’ αυτούς στα προκριματικά του Γιουρόπα (με τρεις προκριματικούς μεταξύ τους). Σε κάθε γύρο θα μπαίνουν αντίστοιχα οι ομάδες που θα αποκλείονται από τον αντίστοιχο προηγούμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ μαζί με αυτές που θα έχουν προκριθεί από το συγκεκριμένο μονοπάτι. Αυτή η διαδικασία θα δίνει τελικά οκτώ (8) εισιτήρια στους ομίλους του Γιουρόπα.

Στα γκρουπ του Γιουρόπα συνολικά θα προκρίνονται 13 ομάδες μέσω των προκριματικών του Γιουρόπα, 17 απευθείας και οι: 2 που θα αποκλειστούν από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ των μη πρωταθλητών, οι 4 που θα μείνουν έξω από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ των πρωταθλητών, οι 4 του 3ου προκριματικού των πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ και οι οκτώ (8) που θα τα καταφέρουν μέσω της ειδικής φάσης των πρωταθλητών.

Ο κυπελλούχος Ελλάδας για να μπει απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα θα πρέπει η χώρα μας να ανέβει στη 12η θέση, κάτι που για φέτος κρίνεται αδύνατο. Για παράδειγμα φέτος ο Ολυμπιακός (αποκλειόμενος από την Μπερ Σεβά) θα συνέχιζε απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα. Ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε όπως φέτος με τον Αγιαξ, αλλά θα χρειαζόταν μετά να περάσει άλλους δυο γύρους για να μπει στα γκρουπ. Αν προκρινόταν θα έπαιζε στον 3ο γύρο με Λιόν, Πόρτο, Ροστόφ, Σαχτάρ, Αντερλεχτ συν τρεις ομάδες που θα είχαν περάσει από τον 2ο γύρο. Θα έπρεπε να περάσει και μια από αυτές για να πάει στην τετράδα (κόντρα στις νικήτριες του προηγούμενου γύρου) όπου οι νικητές των δυο τελικών θα περάσουν στους ομίλους. Αναρρίχηση του Εβερεστ πιο εύκολη μοιάζει…

sentragoal.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις