ΕΛΛΑΔΑ

Χάνουν τη δουλειά τους 6.000 καθαρίστριες και υπάλληλοι σίτισης στα νοσοκομεία

Το 80% από τους περίπου 8.000 υπαλλήλους στη σίτιση, τη φύλαξη και τον καθαρισμό -δηλαδή περισσότεροι από 6.000- που απασχολούνται στις τρεις αυτές υπηρεσίες των νοσοκομείων βλέπει την πόρτα της εξόδου, καθώς, όπως γράφει ο “Ελεύθερος Τύπος”, η κυβέρνηση προσπάθησε να διώξει τους εργολάβους, αλλά μαζί διώχνει και τους εργαζόμενους.

Σήμερα οι «εργολαβικοί», όπως λέγονται, εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση όπως πάει να διαμορφωθεί. Τη στιγμή που, όπως λένε, έχουν περάσει μια «οδύσσεια», αφενός δουλεύοντας για εργολάβους με «άθλιες» συνθήκες εργασίας και αφετέρου για τις συμβάσεις έργου που θεσμοθέτησε αρχικά το υπουργείο Υγείας (χωρίς επιδόματα, δώρα και δικαίωμα σε αναρρωτικές άδειες) αλλά τελικά άλλαξαν σε συμβάσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ.

Τα αποτελέσματα αυτών των διαγωνισμών άρχισαν να φαίνονται, με τα μαντάτα να είναι άσχημα για τους εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Οι τριμελείς επιτροπές ορισμένων νοσοκομείων (Τρίπολης, Λάρισας, «Ευαγγελισμός») έβγαλαν τα μόρια και όσοι υπηρετούν τώρα δεν είναι ανάμεσα στους επιτυχόντες. «Στην Τρίπολη μένει ένας εργαζόμενος, στη Λάρισα κανένας», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80% του προσωπικού σε αυτούς τους τρεις τομείς θα απολυθεί. «Όσοι έχουν προϋπηρεσία στο δημόσιο τομέα για 120 μήνες παίρνουν καμιά εκατοστή μόρια παραπάνω από ίδια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δίνουν 200 μόρια για τους τέσσερις πρώτους μήνες ανεργίας και άλλα 50 μόρια για επιπλέον δύο μήνες ανεργίας. Επομένως όσοι εργάζονται σερί μέχρι σήμερα μειονεκτούν. Επιπλέον, στα προσόντα διορισμού είναι απαραίτητη και η ελληνική ιθαγένεια. Στις υπηρεσίες αυτές των δημόσιων νοσοκομείων εργάζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός αλλοδαπών», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Κατά 90% θα αλλάξει το συγκεκριμένο προσωπικό του «Ευαγγελισμού», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλία Σιώρα. «Από τα 110 άτομα που έχουμε στο νοσοκομείο θα απολυθούν τα 100 με βάση τα μόρια που προβλέπονται», λέει στον Ελεύθερο Τύπο.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Με βάση το Ν. 4430/2016 άρθρο 63 ξεκίνησαν τα Νοσοκομεία τους διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού με Συμβάσεις Εργασίας για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης με συγκεκριμένη μοριοδότηση που προβλέπει ο Νόμος.

Στα προσόντα διορισμού είναι και η ελληνική ιθαγένεια.

Με τα προσόντα που προβλέπονται οι περισσότεροι από τους μισούς εργολαβικούς εργαζόμενους, θα χάσουν τη δουλειά τους.

newpost.gr

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις